Sv: Re: migsvets

Forum Övrigt Allmänt migsvets Sv: Re: migsvets

#104514
hotrodder
Deltagare
Noise wrote:
detta uttag finns i elcentralen:
vad jag vet så är det ett gammalt farligt 3fas uttag.
Vad kan det kosta att få trefas instalera i garaget? Garaget o elcentralen liger iaf vägg i vägg med varandra (betong)

Farligt och farligt vet jag inte förutom att nolla & jord går gemensamt genom chassiet på just ditt uttag. Det funkar ju bara kablar och uttag e juste fast den där handsken är ju påväg bort för snudd på decenier sen och för att ansluta en svets måste du antingen ha en överföring eller byta handske på svetsen. f*n vet om det ens finns sådana hanskar att köpa idag och en ”trepinnars” som din skall du definitivt byta ut.

Tycker mej se centralen skymta ovanför uttaget och isåfall behöver du ju bara en bit 2,5mm² 5ledad kabel + ett nytt 16A uttag. I fackhandeln kostar bara ett uttag lätt 300spänn så ringer du ut en elfirma så kostar installationen säkert närmare 1000kr. Kabel & uttag köper du för rätt pengar på Claes Ohlsson, Jula, ÖB eller dyl. Finns garaget dessutom på andra sidan väggen så är det ju bara att borra hål, dra in kabeln och sätta uttaget i garaget.

Nog borde du hitta en ”amatörelektriker” i din kamratkrets för så jädra komplicerat är det inte att koppla in ett nytt 3-fas uttag. Känner du ingen bonde för dom brukar ofta modda med detta när allt från hötorkar till elevatorer skall mixtras igång. Inte för att du skall försöka själv men inne i centralen finns det en:

Jordplint = grön/gul kabel
Nollskena = blå kabel
Sen de tre faserna = L1, L2, L3 på varsin säkring. Färgerna varierar men vanligast är Svart, Brun, Vit.

Samma märkning hittar du på handsken:

En jordsymbol för jorden
Ett ”N” för nolla
L1 för fas 1
L2 för fas 2
L3 för fas 3

Svetsen går inte ”baklänges” som en motor kan göra om faserna hamnar i fel ordning men givetvis skall dessa läggas in rätt. Vad jag menar med det är att tex. L1 från centralen inte skall sitta på tex. L2 inne i handsken. Viktigast är att man:
Skiljer på Nolla, Fas & Jord…. Dessa FÅR INTE!! under några omständigheter skiftas, byta plats & kastas om för det är = LIVSFARA!!!!

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng