Sv: Re: Motioner till årsmötet 2012

Forum Klubbinformation Styrelsen informerar / Hemsidan Motioner till årsmötet 2012 Sv: Re: Motioner till årsmötet 2012

#40518
mandlit
Deltagare

@lars2t wrote:

Motion till årsmötet i Svenska Saabklubben som avhålles i Trollhättan den 24/3 2012.

Svenska Saabklubben med säte i Stockholm har varit organiserat i stort sett lika sedan starten i mitten på 1970 talet. Tiderna förändras och vi med dem. Därför anser jag och tror jag att en större organisatorisk förändring behöver till.

Antalet styrelseledamöter bör förändras, ett stort antal ledamöter i en föreningsstyrelse blir en trög och tung organisation. Storleken på antalet ledamöter i Saabklubben har tenderat att öka (för närvarande 12 st) genom åren varför jag önskar att genomlysa hur en framtida organisation i Saabklubben bör se ut. Jag tror på ett mindre antal styrelseledamöter och dessa skall handplockas av valberedningen från den befintliga medlemskåren. Har vi inte medlemmarna som kan eller vill delta i styrelsen, skall man kunna rekvirera ledamöter utanför medlemskåren. Detta styrs givetvis av klubbens stadgar som måste bli föremål för revidering.

Praktiskt skulle vara att om styrelsen beslutar sig för att tillsätta en arbetsgrupp som tar fram förslag till förändring av organisationen så anser jag att stadgarna skall säga att man bör ha max 5 stycken ledamöter och ev. två suppleanter (vilande).

Med en mindre och mer lättarbetad styrelse som är lätt att kommunicera med tror jag att det kommer bli lättare att locka unga medlemmar till styrelsen och utveckla klubbens verksamhet och träffar.

En stor styrelse är i allmänhet ineffektiv, men å andra sidan kan den representera alla intressegrupper inom föreningen. En minskad styrelse parerar vi med stabsfunktioner och arbetsgrupper som har begränsade åtaganden, t,ex en träff, allt beroende på tid och möjligheter.

Föreningsarbetet är beroende av styrelsens initiativförmåga och arbetslust och givetvis tid som man kan lägga ner på föreningen. Jag tror att styrelse och klubbarbetet underlättas av och kräver befattnings och arbetsbeskrivningar som förtydligar mandat och ansvar. Detta minskar risken att uppgifter ”faller mellan stolarna”. Detta ger också en trygghet i vad den blivande styrelsemedlemmen tackar ja till när valberedningen hör av sig.

Det är min tro att det är viktigt för alla medlemmar i en styrelse att de känner sin funktion och ansvarsområde. Detta för att de skall känna att de tillför klubben något som de kan känna sig stolta över. Det gör man om organisationen är tydlig med dokumenterade arbetsområden med ansvars och befogenhetsbeskrivningar.

Jag hoppas styrelsen behandlar denna motion som ett steg i rätt riktning och inte ser det som en kritik på den befintliga styrelsens arbete. Någon gång måste man revidera och förändra och tro på förbättring genom förändring.

Min förhoppning är att styrelsen och/eller styrelsens Ordförande får mandat att välja en arbetsgrupp om cirka 4-5 personer med styrelsens Ordf. som sammankallande att utarbetar ett förslag till framtida organisation för en snar redovisning.

Jag hoppas härmed att stämman ställer sig positiv till detta förslag att föra Svenska Saabklubben framåt och röstar ja till följande:

1.Att stämman röstar ja till att inleda arbetet att reducera styrelsen.
2.Att Ordföranden får mandatet, som sammankallande, att tillsätta en arbetsgrupp om 4-5 personer som skall utreda hur Svenska Saabklubbens styrelse och stabsfunktioner skall vara organiserade i framtiden och ta fram förslag på nya stadgar för redovisning inom en snar framtid.
3.Att stämman bifaller förslaget att skapa befattnings och arbetsbeskrivningar för de olika funktionerna inom Svenska Saabklubben. Alla befattningar skall följas av tydligt uppsatta mandat.

Bästa hälsningar

Lars Mårtensson
Medlemnummer 917

Intressant motion och värdefull. Vill dock även hänvisa till våra stadgar som faktiskt ger gällande beskrivningar. ”§ 5 Styrelse”. Stadgarna antogs i sin nya lydelse vid 2011 års årsmöte.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng