Sv: Re: Motorolja

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Motorolja Sv: Re: Motorolja

#100001

griffin
Deltagare

Jag gillar 10W-60 oljan bäst, mäst pga det gämna oljetryck den ger. Ca 4-4,5 bar varm som kall motor.
Mineraloljan var ca 5-5,5bar kall och 3-3,5bar varm.
När jag nu säger varm så är det effet typ 20-30min på bana i racetempo. Oljetemp på lite över 100grd vid ca 25-30grd i luften. Allså en varm sommardag.

Nu är jag rätt nojig på att inte ha oljetemp över 100grd pga att en svag länk i V4a motoren är de tämligen smala vevstakslagren. Bärigheten sjunker med viskositets minskingen som stigande oljetemp ger.

10W60-oljan är väl en extremt trög olja, designad för att överleva plågkörning i V8-motor på 800 hk, 200 varv på Indianapolis en stekhet sommardag. Den överlever säkert i en racing-V4 också…

Att temperaturen kommer över 100 grader tror jag inte är någon större fara med en sådan racingolja. Det är i alla fall vad jag tror. Den är ju fortfarande ”dubbelt så tjockflytande” som den olja som rekommenderas för normalt bruk. Med dessutom bibehållet oljetryck vid den temperaturen är den nog lugnt.

För övrigt gillar jag kombinationen Saab 95 och racing.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng