Sv: Re: Olje filter v4

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Olje filter v4 Sv: Re: Olje filter v4

#99889
mats jonsson
Deltagare

Två utvändigt lika filter av samma fabrikat kan skilja sig invändigt. Bypassventilerna kan ha olika öppningstryck, filtreringskapaciteten kan vara olika. Mottrycken i dem kan vara olika. Uppbyggnaden kan vara olika mellan olika filterfabrikat. Felaktigt uppbyggda, vanligen pirat, kan dela sig med plötsligt oljetrycksbortfall. Saab-Scania lät för många år sedan SP opartiskt testa filter. Det var säkert 10 olika piratfilter och ett originalfilter. Resultatet blev mycket nedslående. I några piratfilter fastnade bypassventilen så att oljan passerade orenad.

På en VW-verkstad i Sörmland fick man nyligen in en Passat 1.8T med totalskuren motor. Bilen var en -03 och hade gått 6500 mil. Ägaren hade inte gjort någon service hos auktoriserad verkstad utan han hade, enligt serviceindikatorn, bytt olja och filter vid 3000 mil. Köpt filter och syntetolja på Biltema. Därefter kört 3500 mil. Borde ha bytt olja vid 6000 mil men körde 500 mil för långt. Motorn gick först till VAG för en analys tillsammans med M. Där konstaterades att den hade havererat pga av olja med tvivelaktig kvalitet. För att klara 3000 mil krävs long-lifeolja och det var inte Biltemas olja. Reparationen kostade 40000:- Har man inte råd att köpa olja av bra kvalitet och originalfilter så bör man kanske fundera på om man ska ha bil eller ej. Om jag inte minns fel så var det i alla fall Mann som levererade originalfiltren till Saab.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng