Sv: Re: Renovering av träratt

Forum Modellspecifika forum 95/96 TT Renovering av träratt Sv: Re: Renovering av träratt

#86718
pelle s
Deltagare

JA!

Så här går det till:

Slipa trät så att det blir slätt och får jämn färg. Använd fint papper (t ex 320) eller fin stålull (00 Ta inte svinto eller något annat med tvål, det finns särskilld stålull för slipning på färghandeln). Olja trät ett par gånger med träolja av BRA kvalitet, jag föreslår kokt linolja. späd linoljan med 50% balsamterpentin. Här bör man vara observant då lacknafta ibland kallas terpentin (utan balsam) och lacknafta kan lämna rester och föroreningar efter sej.

Låt sedan ratten ligga i ca ett dygn varefter ratten tvättas noga med T-sprit för att få bort ala oljerester som inte sugits in i trät.

Efter det var det dags för vila igen, en vecka brukar vara lagom.

Nu är det dags för lack! Använd inte en oljebaserad lack då de är lite för mjuka i ytan utan ta en uretanbaserad fernissa. Första lagret späder vi med 50% terpentin (Balsam!). När lacken är klibbtorr strykes en andra gång med utspädd lack men nu med 30% terpentin. Nu skall lacken torka så att den är helt torr, brukar vara ett dygn. Sedan slipas ratten med stålullen igen så att den blir helt slät men slipa inte igenom det tunna lackskiktet. Det är träfiberresningen som skall slipas bort, fibrerna reser sej lite då ytan fuktas med lacken. Tvätta ratten med T-sprit för att bli av med dammet.

Då så! Över till slut finnishen! Lacka minst tre lager med outspädd lack! Slpa mellan varje lager. Tvätta med sprit efter varje slipning.

Sedan är det bara att gratulera till en ratt med träbåtslyster.

Lycka till!

Kram
Pelle

Som förutom saabar seglar träbåt.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng