Sv: Re: Saab 9000 Förseriebilen

Forum Övrigt Projekt / Min bil Saab 9000 Förseriebilen Sv: Re: Saab 9000 Förseriebilen

#59289
rodder76
Deltagare

ok… säsongen är tydligen fel för forumläsande, så jag kör ändå.

I mitt Talladeganystande så upptäcktes det ”helt plötsligt” att det finns massor olika kjolpaket. Just 1990 verkar väldigt många få uttag för ett runt/ovalt slutrör, och inte det dubbelpipiga som finns i alla reklambroschyrer. Det vill säga; Inte nog med att bilen inte överenstämmer med bild. Ingen verkar veta vad den ska ha för bakre ljuddämpare heller.
En lista på Nyköpingsbyggda bilar kom fram och skulle då helt plötsligt döda största delen av alla 90:or, trots att det finns mycket som tyder på att 1990 var just Talladegans storhetsår. ”Många” fick sina Talladegor förklarade som oäkta av vissa, medan andra förstod att det inte var allt som stämde…. Per-Erik är en av dem som har alla originalhandlingar snyggt satta i en pärm, som fick sin fina Talladega 1990 dömd som oäkting av vissa. Per-Erik var dock inte sen att rota i papprena och ville ha tillbaka sin trovärdighet, så han var den som hittade att hans bil var byggd i Wallhamns hamn.
Ungefär när detta sker, går luften ur mig, jag flyttar, träffar tjej and so on… början på slutet av Talladegatråden trots att många frågor finns obesvarade.

I somras på Saabfestivalen hade vi möjligheten att krypa runt Cabmanges 89:a och jämföra kjolpaketsform mot Per-Erik’s Wallhamns-1990 som stod prydligt uppställda bredvid varann.

Så var ska allt detta ta vägen?
Jo…. Du har Wallhamns-kjolpaket på en icke-90. Mina ögon vet att de registrerat fler av dessa på framförallt röda 9000. Men aldrig har historik presenterats på ett sådant sätt att poletterna kommer på rull. Det finns två olika kjolpaket, som ska vara ”samma”.
Varför i hela friden finns det två kjolpaket som ska vara samma, men som inte är det?
Wallhamns har i frontspoilern hål för bogserkrok(???) och ett kraftigt aluminiumgaller i nedre grillen. Plasten är gjuten med två förstärkningsstöttor bakom detta aluminiumgaller för att hålla formen på öppningen i sig. Bakkjolen utmärker sig med uttag för ett runt/ovalt utblås.
Nyköpingskjolpaketet (om vi ska kalla det så) har inte hålet för bogserögla, aluminiumgaller och bara en gjuten ”stötta” i nedre grillen. Bak är dessa upptagna för dubbelpipigt avgassystem.

Ahaaaa…..
Vad nöjd man känner sig när gammalt detektivarbete helt plötsligt ger någon form av utdelning. Ett svar, tusen nya frågor 🙂
Så meningslöst vetande, så underbar detaljkunskap.
Jag är en nörd. Länge leve nörden!

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng