Sv: Re: Saab 96 – en elbilskonvertering

Forum Övrigt Projekt / Min bil Saab 96 – en elbilskonvertering Sv: Re: Saab 96 – en elbilskonvertering

#78010

Kul projekt! Jag bökade själv med mindre elfordon (moped, mopedbil) för kanske 20 år sedan och hade en flirt med föreningen ELFIR. Blev några halvdana prototyper och till sist en tvåhjulig moped/mc som gick ca 45 km/h i 3-4 mil på fyra fritidsbatterier.
Att bygga om en gurka till ren elbil och samtidigt klara mitt krav på aktionsradie skulle bli svindyrt men om inte bagage- och passagerarutrymme är kritiskt kan en genväg till fullvärdig konvertering vara en hybridtillsats med batterierna under baksätet och en eller två elmotorer i reservhjulsbaljan. Drivning sker via ett eller två tiotumshjul mellan bakhjulen. Drivhjulen är naturligtvis individuellt avfjädrade och kan lyftas upp elektriskt.

Enligt min mening inte värt att lägga jättejobb och besiktningspengar hos både SFRO och bilprovningen för Ombyggt Fordon för att spara bort den bensinslukande 100-kilosklumpen när man så enkelt kan ”svartåka” med batterierna under baksätet, elprylarna som ”last” i bagaget och dessutom ha en fossilmotor att starta upp i nödfall när man överskattat elkraftens uthållighet. Med en riktigt fläskig generator (via vevaxeln, inte via balansaxeldrevet) kan man också stödladda batterierna under färd. Billigast är kanske en lite större 230V-generator från ett elverk men effekten behöver kanske inte vara lika hög som elmotorernas. Det elektriska drivaggregatet behöver heller inte vara så stort och starkt, det kan räcka att det klarar stadstrafikens 50-gräns. Kan ca 5kW räcka? Vid besiktningen vartannat år kan man om man är orolig lyfta ur elmotorn/elmotorerna och täcka hålen i reservhjulsbaljan med luckor, annars har ju SBP med åren blivit ganska toleranta med rosthål. 😉

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng