Sv: Re: Saab 99

Forum Modellspecifika forum 90/99 Saab 99 Sv: Re: Saab 99

#78137

dahlen_dup1
Deltagare

Jag lämnar denna diskussion därhän, men ville bara göra min egen reflexion av den 99-69 jag till nyligen ägde.

Vissa bilar har en alldeles egen karaktär och charm. De är dessutom milstolpar i bilmodellhistorien. Tidiga Saab 99 är en sådana samlarbilar på lång sikt, jag anser det inte råda något tvivel om det.

Från att inte ha varit speciellt iintresserad av 99:or kan jag meddela att jag blev klart fäst vid denna bil.

Att sitta bakom ratten på en 99-69, först utan att starta, ett koll på instrumenteringen. Helt klar mkt väldesignat, ett stänk av avantgarde, det finns lite citroenlinjer i paneler och profiler och även alfa känsla i instrument. Proportioner är mycket väl avvägda och andas tidiga 50-tals Sason-anor

Sedan slå igång motorn 1,7 l, den är sammetslen i den sanna bemärkelsen, det är en sådan motor som man bara inte kan undvika att lägga handen på ventilkåpan för att verkligen känna hur vibrationsfritt den går även på 900 rpm.

Att köra är lika magnifikt nu som då. Kommer ihåg när man hoppade in i den nya 99-69:an efter v4 på den tiden och slogs av den öppna välvda stora kupen. Sedan hur man glider fram i trafiken med en i det närmaste perfekt sikt med de smala A-stolparna. Frihjulsväxling i lugnt tempo får mig att påminna om min mörkblåa välpolerade Mercedes 200 av 123 modell, den hade samma tempo i sig, lugnt och värdigt flyter men fram i trafiken. Här kommer jag , och det får ta den tid det tar…

Så har vi det där med flygplansarvet, denna 99 är nog så nära flygplan man kan komma i Saabs modellserie (ursäkta mina 92-93 vänner). Karossens yttre stryktur är både bärande och förstyvande helt i flygplansanda. Öppna huven och kolla rundningen i skärmar och innerskärmar och konstruktion så inser du.

Varför sålde jag denna då, ja det kan jag verkligen fråga mig…

Nu kom den i mkt goda händer och jag kan nog låna den någon gång när jag blir sugen ,,,

Mvh Göran

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng