Sv: Re: Saxomat

Forum Modellspecifika forum 95/96 TT Saxomat Sv: Re: Saxomat

#116720
Martin Sigge
Deltagare

Hej Patric!

Jag har en Saxomat från -56. Den slirade trots att jag tyckte att allting var OK. Lamellen var inte mycket sliten och jag hade tvättat den i thinner, aceton och you name it. Trots det slutade den slira när jag satte i en ny lamell. Slutsatsen är väl att det är svårt att avgöra hur mycket olja det ändå finns i lamellbelägget, och hur mycket en viss mängd olja påverkar friktionen.

För att få bort oljan provade jag även att lägga lamellen i ugnen på 250°, men det rök förjäkligt och jag ville inte provocera den redan hårt prövade kvinnan i mitt liv alltför mycket, så jag genomförde inte detta test fullt ut. Dock känns det i efterhand som att denna rökutveckling var just beviset på att det fanns olja i lamellen. Jag var även lite orolig att jag utsatte lamellen för alltför hög temperatur.

Således gissar jag att det enklaste sättet att få ordning på kopplingen är att sätta i en fräsch lamell. Reservdelar till Saxomat finns inte officiellt längre, men ett tips är att snacka med VW- och DKW entusiasterna. Särskilt tror jag att VW sålde ganska många bubblor med Saxomat. Kanske någon annan här på Klubben vet var man ska leta?

Ett generellt problem med Saxomaten är nog att tryckplattan har ganska svaga fjädrar eftersom den ju inte bara är vakuum- utan även centrifugalkraftsmanövrerad, och att centrifugalvikterna av utrymmesskäl måsta vara ganska små (= ganska svag urkopplingskraft)

Nu funkar min koppling, så saken är inte så aktuell längre, men det skullle vara intressant att veta om en duvning på rätt temp i ugnen skulle lösa problemet. Är det någon som har prövat detta? Undrar vilken temp man inte ska överskrida för att inte skada lamellen. Nog borde den tåla 250°? När den väl slutar ryka borde ju oljan vara borta.

För den skull att det skulle kunna vara av intresse har jag lagt upp några bilder huller om buller här: http://martinsigge.se/album/Saxomatbilder/saxomatalbum/

Jag följer med intresse hur du löser detta.

Cheers!

Martin

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng