Sv: Re: Separata avgasrör hela vägen bak?

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Separata avgasrör hela vägen bak? Sv: Re: Separata avgasrör hela vägen bak?

#54262

Om man tänker på avgassystemet som ett musikinstrument och det faktum att ljudet har en viss hastighet samt att öronen kan uppfatta tidsskillnader/fasförskjutningar på endast millisekunder är det rimligen av stor betydelse var man sätter ett eventuellt utjämningsrör.

Är förresten utjämningsrör ett bra namn? Kanske är det mer rätt att kalla det en slags mekanisk ljudmixer. Avgasljudet består ju nästan alltid av en serie puffar alstrade med ett jämnt tidsmellanrum och då borde det inte gå att skilja på ljudet från rad-, V- och boxermotorer. Ser man till VAR puffarna uppstår i förhållande till varandra är det lätt att förstå hur det ändå kan låta olika. När motorns varvtal ökar kommer puffarna så klart tätare, men löptiden i avgassystemet är ju konstant.

På V4- och boxermotorer är det ju i stort sett omöjligt att tidigt föra samman avgaserna från de kolvpar som rör sig i samma riktning så som man ofta gör på en radfyra. Skulle man slipa sig en egen ”tvärtomkamaxel” till en V4 och låta avgaserna gå ut genom insugsplattan är jag övertygad om att det skulle låta som vilken tråkig radfyra som helst. Klassiska amerikanska V8:or får sitt mysiga mullrande av samma hopplösa ”tidsseparation” som i V4:an. Italienska V8-or är mer som två radfyror (samma slags vevaxel t.ex.) och låter nästan lika tråkigt som en sådan.

Ska man få full sprutt ur en amerikansk V8 får man krångla med korsande rör under motorn och jag har för mig att man brukar ha ett utjämningsrör ungefär i höjd med växellådan när man ”slarvar” och har ett separat avgassystem till vardera cylinderbanken. Om utjämningsröret sedan har med prestanda eller skönsång att göra vet jag inte och jag hoppas någon annan kan svara på det då det borde vara lika relevant för en V4.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng