Sv: Re: Smidda Mahle, Kolvspel?

Forum Övrigt SSR Smidda Mahle, Kolvspel? Sv: Re: Smidda Mahle, Kolvspel?

#37262

kontrapunkt
Deltagare

Jag skulle just föreslå ett samtal till Ström men Hubbe hann före.
Rent generellt är det så att märkningen på kolven, 90.92, är kolvens diameter mätt på sin referenshöjd. Referenshöjden beror av kolvens slipkurva men vanligtvis är referenshöjden den punkt på kolvskörtet som har störst diameter, referenshöjden anges alltid på ritning. Som säkert de flesta känner till är kolvskörtet inte cylindrisk utan har en elliptisk form för att kompensera för temperaturgradienten över kolven vid drift, (som beror av förbränningstemperaturen snarare än kylvätsketemperaturen). Baserat på kolvens diameter henar man cylindern till rätt kolvspel (om man inte är en biltillverkare med skåpen fulla av kolvar, då väljer man rätt kolv till en cylinder).
Rätt kolvspel är en fråga om kolvensegenskaper (materialval, slipkurva osv) och cylinder/förbrännings egenskaper. En erfaren motorbyggare kan säkert ge ett bra riktvärde annars kan man alltid kontakta Mahle.
När man mäter in kolvspelet skall cylinder och kolv ha samma temperatur, exvis 20grC (håller man för länge i kolven ändras temperaturen och då även diametern (hundradels mm här).
Dvs kolvens mått plus rekommenderat kolvspel ger rätt cylindermått.

Hälsning / Magnus

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng