Sv: Re: Smidda Mahle, Kolvspel?

Forum Övrigt SSR Smidda Mahle, Kolvspel? Sv: Re: Smidda Mahle, Kolvspel?

#37333

hubbe
Deltagare

@kontrapunkt wrote:

Jag skulle just föreslå ett samtal till Ström men Hubbe hann före.
Rent generellt är det så att märkningen på kolven, 90.92, är kolvens diameter mätt på sin referenshöjd. Referenshöjden beror av kolvens slipkurva men vanligtvis är referenshöjden den punkt på kolvskörtet som har störst diameter, referenshöjden anges alltid på ritning. Som säkert de flesta känner till är kolvskörtet inte cylindrisk utan har en elliptisk form för att kompensera för temperaturgradienten över kolven vid drift, (som beror av förbränningstemperaturen snarare än kylvätsketemperaturen). Baserat på kolvens diameter henar man cylindern till rätt kolvspel (om man inte är en biltillverkare med skåpen fulla av kolvar, då väljer man rätt kolv till en cylinder).
Rätt kolvspel är en fråga om kolvensegenskaper (materialval, slipkurva osv) och cylinder/förbrännings egenskaper. En erfaren motorbyggare kan säkert ge ett bra riktvärde annars kan man alltid kontakta Mahle.
När man mäter in kolvspelet skall cylinder och kolv ha samma temperatur, exvis 20grC (håller man för länge i kolven ändras temperaturen och då även diametern (hundradels mm här).
Dvs kolvens mått plus rekommenderat kolvspel ger rätt cylindermått.

Hälsning / Magnus

Kontrapunkt:

Du har allt väl beskriven, men jag skulle vilja tillägga att den elliptiske form av kolven existera bara i kallt tillstånd, har motorn nått sin arbetstemperatur, så är kolven cirkulära.
Kolvspelet är beräknat och testat till de termiske belastninger som kolven och motorblocket är utsätt för. Kolvdiameter öka ett antal hundradelar vid ca. 300°C och motorblockets cyl. dia. öka ett mindre antal vid 80-90°C vattentemp.
En tävlingsmotor körs ofta kallare på grund av mer effektönske. Det innebär att cyl. diametern öka ett antal hundradelar mindre än med standardtemperatur på ca. 80-90°C. Med denne differance måste kolvspelet blive större.

Hälsning
Hubbe

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng