Sv: Re: SNUTBIL,,,,,,,

Forum Övrigt Allmänt SNUTBIL,,,,,,, Sv: Re: SNUTBIL,,,,,,,

#128726
hammars95a
Deltagare
CCH wrote:
Hotrodder wrote:
saab93 wrote:
JAG HAR EN 95-75,A POLISBIL,MEN DEN ÄR HELT SVART NU,FÅR MAN SÄTTA PÅ POLISDEKALER IGEN OCH HA DEN I DAGLIG TRAFIK SOM DEN VAR 1975,,,JAG HAR HÖRT BÅDA DELARANA FÅ ELLER INTE FÅ JAG HAR FRÅGAT EN POLIS Å MEN HAN SA NEJ HUR GÖR JAG,,,,,,,MVH SAAB 93,AN I MALUNG,,,

Gör det ändå och hoppas att polisen som isåfall stoppar en gör det för att han tycker det är fränt 😀

Det finns två anledningar till att man kan bli föremål för kontroll om man kör omkring med en gammal polisbil.

Först kan vi ju ta det fordonstekniska; vid besiktning och under färd är det så att blåljus samt sirén SKA inte kunna fungera. Vagnen är ju mig veterligen inte i aktiv tjänst och är därför inte registrerat som ett utryckningsfordon. Det är lite speciella regler som gäller för utryckningsfordon, bl a besiktingen.

Den andra biten är den straffrättsliga och då det som kallas för föregivande av allmän ställning. Om detta står att läsa i 17 kapitlet 15 § i brottsbalken:Giver någon sig obehörigen ut för att utöva myndighet, dömes för föregivande av allmän ställning till böter eller fängelse osv….

Det är ju visserligen så att de allra flesta vet hur en modern polisbil ser ut idag.
Men det kan även vara så att någon råkar (i värsta fall en anhörig)ut för ett brott och hamnar längst ner i ”stresskonen”, ser en polisbil och går och stoppar denna. Följderna av detta kan vi ju räkna ut.

Ingenting är svartvitt, det är inget solklart fall av föregivande av allmän ställning men nedan länk visar att det kan bli rättsliga åtgärder.

Länk

Mvh

CCH

Såvitt jag begriper ÄR det ok att köra runt med en i det närmaste komplett modern polisbil – bara man inte utger sig för att vara polis!

Får man promenera tvärs över Norrmalmstorg med barsk uppsyn iklädd generaluniform? Absolut! Bara du inte utger dig för att vara en general!

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng