Sv: Re: Sonett II

Forum Modellspecifika forum Sonett Sonett II Sv: Re: Sonett II

#119298
mats jonsson
Deltagare

Fredrik! Som jag sa. Östberg och firma Biltrim i Sörping hade en del udda lösningar men motorerna gick förmodligen bättre än Saabs egna. Jag hade en gång i urtiden ett av Östberg ”måttligt” filat kortnosblock och den motorn var rena raketen.

Något som jag aldrig har forskat i är vad Simo Lampinenens OA-registrerade Sonett V4 från Monte Carlo Rallyt 1969 tog vägen. Den var privatanmäld och Sture Nottorp hade ett finger med i spelet och jag undrar om det inte var två bilar det handlade om. Mig veterligt, vad som har varit känt och bekräftat i många år, är att det har funnits endast två svensksålda 69:or i landet. En i Rimforsa och en i västergötaland. Men min minns bild är att den Sonett som jag en gång i tiden var erbjuden att köpa via dåvarande Motor&Handels i Norrköping för 12000 spänn var en blå 69:a. Jag har därefter, med tanke på registeringsstatistiken, insett att det kansk ändå var en 68:a men med 69:ans färg. Monte Carlo blue. Nu fick jag nyligen ganska färska vägverkssiffror från en entusiast som heter Thomas och i denna fanns det tre svensksålda 69:or med. Och när jag kollade den tredje, okända, så finns den i Vingåker sedan snart 30 år. Och har varit avställd lika länge. Jag hörde talas om att det skulle finnas en 69:a hos den här personen för 25 år sedan och frågade honom om detta för många år sedan. Det svar jag fick var att han hade en Sonett men inget mer. Nu vet jag att det var och är en just en 69:a (de båda andra har aldrig varit blåa)och att det förmodligen är den bilen som jag erbjöds 1978 i Norrköping. Bilen gick något år i Vingåker innan den här personen köpte den 1980. Och han har säkert hundra bilar ståendes som väntar på bättre tider. Jag pratade med honom i förrgår och, nej, ingen Sonett kunde avvaras från samlingarna i traktens ladugårdar..

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng