Sv: Re: Stora skogsvraks tråden

Forum Övrigt Allmänt Stora skogsvraks tråden Sv: Re: Stora skogsvraks tråden

#50244

Vilken njutvidrig forumtråd! Jag får klart blandade känslor men i slutänden är nog mina känslor övervägande positiva till bilvrak som sakta återgår till naturen. Det vilar något ödesmättat och poetiskt vackert över dem, i synnerhet när mossan lägger sig på karosserna vars golv genomborrats av trädstammar. Och vore det inte ganska trist om alla skogsvrak räddades? -Då skulle ju inte de kvarvarande bilarna alls vara lika unika. Vraken behövs för att påminna lite extra om den tid våra gamla älsklingar kommer från och om att även våra risigaste körbara bilar trots allt haft tur i livet.

Den mest plågsamma känslan jag slås av är inte viljan att restaurera skogsvraken till nyskick då det bara skulle innebära en till fin veteranbil utan synbar historia och livsöde. Nej det som stör mig är en brottningsmatch mellan bilars griftefrid, andras rätt att uppleva vraken som de är, och det faktum att jag vill rycka ut med elverk och tigersåg för att t.ex. plocka taket av en bortom all räddning rostig 93:a eller 92:a. Att såga sönder renoverbara veteraner för att bygga något unikt efter eget huvud känns helt snett men att rädda det som räddas kan känns helt rätt. Samtidigt skulle det kännas lite som att öppna en grav och med polygrip slita loss guldtänderna från liket. Ett uppenbart plundrat skogsvrak mister mycket av sin unika charm. Å andra sidan var ju långt ifrån alla skrotbilar kompletta ens då de ställdes ut i glömskans skogar och efter några år har de färska sågsnitten säkert även fått åldrandets värdighet.

Så vad säger ni? Är det griftefridsbrott att plocka delar från ett skogsvrak eller är det en miljögärning som gynnar veteranbilshobbyn? Återvinning före deponi. Är det rent av stöld att plocka navkapslar en halvmil ut i ödemarken från ett så uppenbart övergivet bilvrak utan att göra sitt yttersta för att kontakta både mark- och bilägare? Och vad har en markägare för ansvar egentligen? Borde de inte vara främst tacksamma för att en stolle kommer och plockar bort så mycket olagligt deponerat skrot som möjligt? Skrot som de kanske inte ens känner till.
Vad säger lagen? Kan det uppstå en intressant situation där jag blir anmäld av markägaren för stöld och jag anmäler markägaren för miljöbrott?

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng