Sv: Re: Tändinställning

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Tändinställning Sv: Re: Tändinställning

#56924
jos reinard
Deltagare

@stigb wrote:

Har monterat brytarlöst system på saab v4 73a skall tändningeg ställas anorlunda ?

Monterade Hotspark brytarlös tändning som hitintills verkar fungera utmärkt på min -79’a. Men vad jag inte riktigt blir klok på är tändinställningen. På den gröna lappen står det 3° FÖD vid tomgång och frånkopplad vakuumslang. -79 var bränslet annorlunda mot vad det är idag när bensinen innehåller drygt 5% eller mer etanol.

Bra verkar motorn gå vid 6-7°FÖD på 95 oktan blyfritt (med tillsatt blyersättningsmedel). Är bränslet ”underligt” och kanske innehåller lite mer etanol blir motorn inte lika lättstartad och går konstigt nog något varmare. Allra bäst går motorn på Shells V-power 99 oktan med samma inställning.

Jag tror lämplig tändinställning främst beror på bränslekvalitéten. Troligtvis ligger den någonstans mellan 6-9° FÖD på en std. V4-motor. Mina kunskaper vad det gäller tändinställning är begränsade. Finns det någon som kan utveckla det mer vad som gäller när vi försöker få ordning på tändningen? Vilka stift fungerar bäst med 95 blyfritt?

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng