Sv: Re: tändinställning

Forum Modellspecifika forum 95/96 TT tändinställning Sv: Re: tändinställning

#58396
matthias r
Deltagare

Antar att din fråga gäller någon av de trecylindriga tvåtaktsmotorerna 1956-68. Då har du metoden enligt härnedan, (värdena gäller i första hand otrimmade motorer).

Indikatorklockor i bra kvalitet och till vettigt pris hittar du bla på Clas Ohlsson.

Så här går du tillväga. Gör en hållare till indikatorklockan av ett gammalt tändstift, Du slår bara ur porslinskroppen ur detta ungefär som du gjort med hållaren till ditt skjutmått. Borra och gängar sedan upp M5 i på sidan av hållarens smala övre del. Där skruvar du in en M5 skruv som ska utgöra stoppskruv.

Gänga ned den här hållarenheten i tändstiftshålet för cylinder två(mittencylindern) Fäst indikatorklockan i den, och skruva fast stoppskruven så klockan är absolut stilla.

Leta upp det läge där du känner att kolven vänder(ö dödläge). Stanna där. Backa ( dvs vrid remskivan moturs) 0,4 mm (=7 grader) på en enkelförgasarmotor eller 0.6 mm (=10 grader) för en standard trippelförgasarmotor. Stanna där.

Ta fram en testmejsel. Lossa fördelarens klämskruv, slå på tändningen. Anslut testmejseln i jord och sätt dess mätspetspå fördelarens lågspänningsanslutning. Vrid fördelaren tills testmejseln tänds. Skruva fast fördelaren i exakt det läget.

Men! Det är A och O att fördelarens märkjack i kanten och rotorns märkning sammanfaller i det här läget. Ligger dessa istället uppenbart långt från varandra (= mer än ca 8 mm) sitter fördelaren minst ett hack fel. Eftersom motorn står i grundinställningsläge är det bara att lossa fördelaren, ta upp den ur motorn, och sedan sätta ner den i rätt läge ( sammanfallande markeringar). Men du måste göra om steget med testmejseln, det är sista finjusteringen. Nu är tändningen inställd. GLÖM INTE att avlägsna indikatorklockan och hållaren och sätta tillbaka 2:ans stift INNAN uppstart. Annars blir det tekniska tragedier…

Tvåans tändkabeluttag på fördelarlocket kommer efter fördelarmarkeringen, (rotation medurs). Kolla slutligen att rätt tändföljd föreliggerenligt 1-2-3, men det är ju enkelt att se efter du placerat tvåan.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng