Sv: Re: Termostatbyte V4

#130278

jonas e
Deltagare

Tack för svaren :worshippy:

Fortsatte mina åtaganden med termostatbytet idag, skruvade på termostathuset och drog åt skruvarna. Är alltid försiktig när det gäller skruvar i termostathus och vattenpumpar, den ständiga kontakten med kylarvätska gör att skruvarna lätt går av om man drar åt för hårt.

Tyckte att packningen passade dåligt, men monterade ändå fast den. Nåväl startade igång motorn, vråål och så var hela min kära Fordmotor täckt av kletig glykol :cry:-Tack mekonomen!! 😡

Det blev inte tätt med den felaktiga packningen som jag försökt slöjda till. Samtidigt passerar två ungdomar varav den ene plötsligt utbrister ”en sån där gammal bil skulle jag aldrig vilja ha” 🙁

Det blev till att lossa, satte på den gamla packningen, skruvade ihop grejorna igen och nu verkade det tätt. Varmkörde bilen bort till Lidl-parkeringen, temperaturmätaren rörde sig snabbare uppåt denna gång och stannade i mitten, med full värme något under mittstrecket.

Precis som Matthias skrev så ställde jag mig vid batteriet och fann direkt luftningsnippeln på värmepaketet. I instruktionsboken ser det ut som den sitter fram på värmepaketet, men nu förstod jag att detta beror på att det är en sprängskiss. Så tog jag fram en öppen ringnyckel på 11mm och öppnade ventilen. Det kom en del bubblor, har aldrig luftat kylsystem förr, antar att nyare bilar har självluftande kylsystem. Nu går motorn något mjukare när den fått rätt arbetstemperatur.

Sen har jag sett att vindrutan på förarplatsen får dåligt med ventilation, kollade under panelen och fick se att röret från värmepaketet spruckit sönder i smulor, så det var bara att plocka fram tejp och böjlig aluminiumslang och åtgärda det hela.

En sak jag märkt är att då jag stänger av motorn utan att dra nyckeln i låsläge, dvs utan växeln i backläge så skakar motorn som om den glödtänder, så jag brukar undvika det.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng