Sv: Re: Thermokontakt till kort- och långnos topplock

Forum Modellspecifika forum 95/96 TT Thermokontakt till kort- och långnos topplock Sv: Re: Thermokontakt till kort- och långnos topplock

#130063
jan.n
Deltagare

Det är en helt korrekt observation – på sportem m.fl. stiger resistansen i termistorn (givaren) när temperaturen stiger (PTC-motstånd). Det är riktigt att det normala är att resistansen sjunker när temperaturen stiger (NTC_motstånd). Varför man valt olika lösningar vet jag inte men jag tror mej känna till att man först lyckades med att tillverka PTC-givare. Dessa var dyra och kanske inte så driftsäkra varför man när NTC-givarna kom, gick över till enbart dessa. Det är dessutom enklare rent elektriskt att få en visare att visa mer ju bättre förmåga en resistans har att leda ström – resistansen sjunker när temperaturen stiger. Innan man hade dessa givare använde man ju som alla här känner till ether och andra vätskor som fick expandera och påverka ett membran kopplat till en visare. Själv har jag fuskat och satt en M14 adapter och temperaturgivare från Biltema samt en ombyggd tempmätare på min Sport. Tidigare var det bara jag som visste detta om min bil men jag kan nog leva med att fler vet om den hemligheten.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng