Sv: Re: Törstig V4

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Törstig V4 Sv: Re: Törstig V4

#177710
rallysaaben
Deltagare

@JohnA wrote:

Ja du Janne… Jag befinner mig nu någonstans i mittskiktet av resultaten som nissarna på http://ecomodder.com redovisar, jämfört med vad de olika bilarna presterar i händerna på snittförare och bilfabrikanternas egna siffror. Det är helt fantastisk att man faktiskt kan göra så stor skillnad bara genom att ändra körsättet. I ett globalt miljöperspektiv blir det samtidigt ganska obehagligt gamla ohejdade dumma vanor uppenbarligen gör så stor skillnad. Insatt miljöfolk jag talat med har bekräftat min uppfattning om det kontraproduktiva i att smälta ner gamla bilar för att bygga nya katalysatorrenade ”miljödito”. Så länge gammelskorven inte tillåts svartryka och droppa snigelspår av olja efter sig är det en tveklös miljövinst att köra fullständigt slut på gamla bilar innan man uppgraderar till ett elektroniskt mirakel av plast (som är fullt av onödiga system och därför väger mer än gammelbilen den ersätter). Lägger man till detta bidraget av ÄKTA ecodriving ger jag mig sjutton på att man som miljövän t.o.m. kan försvara en gammal kortnossaab som bruksbil! (jag ska prova detta så småningom har jag tänkt)

Laborerandet med inblandning av E85 är dels ett sökande efter den mer exakta blandningen hos en modern insprutning, och där är jag nog ganska nära nu med mina ca 20-25%. (inga ändringar på förgasaren) Etanolen sägs också bidra till förbättrad förbränning och sänkning av temperatur och förbränningshastigheten så den bättre matchar kolvrörelsen. (minns inte exakt hur en etanolspecialist förklarade detta) Oavsett HUR det fungerar så får jag uppenbarligen en mycket lägre förbrukning med en hel del etanol i bensinen. Motorn startar snabbare då den är varm och får knga glödtändningsfenomen. Det KAN dessutom vara så att de känsliga ventilsätena skonas av etanolblandningen.

Jag har aldrig förstått varför man inte kommer med en lag som tvingar alla att sätta katalysatorer på sina gamla bilar, då är ju problemet så gott som löst och ingen kan beskylla gamla bilar för att vara miljöbovar.

E85 håller på att fasas ut så då blir det snart till att laborera vidare då.

/Anders

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng