Sv: Re: Utvecklingen i Saabaffären

Forum Övrigt Allmänt Utvecklingen i Saabaffären Sv: Re: Utvecklingen i Saabaffären

#149936
phermansson
Deltagare

Då gör vi så här:

Mats A wrote:
19 december 2009:

Så tycks alltså all framtidstro vad gäller Saab ha släckts. Att det sett mörkt ut under det senaste halvåret har uppvägts mer eller mindre seriösa investerare i och utanför Sverige hållit hoppet uppe för oss alla.

För en saabentusiast är beskedet i fredags givetvis ett dråpslag. Tankarna går till årtionden av industrihistoria och teknisk kreativitet präglat av uppfinningsrikedom både vad gäller säkerhet som avancerade och udda tekniska lösningar. Tankarna går också till minnet av tävlingsframgångar både på asfalt och grus. Men framför allt går tankarna till de tusentals människor som får se sin försörjning och framtid hotad. Det handlar inte bara om västsverige utan om underleverantörer runt om i Sverige.

För oss i Saabklubben är det emellertid viktigt att hålla i huvudet att Saabklubbens fokus ligger på bilar som sedan länge lämnat produktionsbanden. Därför är det också viktigt att Saabklubben på ett officiellt plan håller sig för god att ha synpunkter på GM:s styrelse, den svenska regeringen eller någon annan aktör under höstens förhandlingar. Som privatperson kan man givietvis ha vilka åsikter som helst men ombeds man uttala sig för Saabklubbens räkning bör man vara försiktigare.

Men vad händer nu med Svenska Saabklubben? Det självklara och en smula känslokalla svaret är ”Givetvis inget särskilt”. Sektionerna jobbar på som vanligt med att förbereda sommarens träffar och aktiviteter, styrelsen strävar på med att lösa reservdelsfrågan (jo, det är lösningar på gång!) och vi ska ha årsmöte i mars i Trollhättan. Bakrutan kommer att ges ut även i fortsättningen och Anslagstavlan fortsätter att koka av kompetens och käbbel.

Martin Bergstrand blev intervjuad av Ekot i Sveriges Radio den 19 december. På frågan om Saabfestivalens framtid svarar Martin elegant att vi ska hedra märket och inte gå svartklädda. De tre rikstäckande saabklubbarna visade med sitt arrangemang i somras att det är fullt möjligt att genomföra stora gemensamma saabfester även i framtiden.

Titta på den här listan: DKW, Edse, Morris, Panhard, Hillman, Humber, Sunbeam, Singer, Trabant och Karrier. Dessa bilmärken är alla representerade av märkesklubbar i MHRF. Ingen av dem är längre i produktion. Men de är mer eller mindre aktiva som föreningar. Jag menar alltså att det går att driva en motorhistorisk förening utan att märket är i produktion.

Avslutningsvis vill jag travestera J F Kennedys första tal som president. Jag vill uppmana alla saabentusiaster runt om i landet att inte fråga vad Saabklubben kan göra för dem utan vad de kan göra för Svenska Saabklubben. Kan du bidra till att utveckla Saabklubben till att bli en än mer livaktig förening? Hur kan du bidra till att Svenska Saabklubben, för att använda Martins ord från ekointervjun, ”hedrar märket”?

God jul, trots allt.

Mats Abelson, ordförande i Svenska Saabklubben.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng