Sv: Re: Var ska man besiktiga?

Forum Övrigt Allmänt Var ska man besiktiga? Sv: Re: Var ska man besiktiga?

#56401

goose
Deltagare

Vad är egentilgen en bra besiktningsman? Det är ju naturligvis inte någon som har överseende med potentiella trafikfaror och ”släpper igenom” vilken skit som helst. Jag är helt och hållet med på att man ska ha ordning och reda på sina bilar, gamla som nya.

MEN, jag tycker man ska kunna kräva en objektiv bedömning gjord efter förutbestämda premisser. Dessutom tycker jag att man kan kräva att bli bemött på ett trevligt och professionellt sätt.

Jag jobbar själv som besiktningsman, dock inte med bilar, och jag vet att mitt bemötande av kunderna i mångt och mycket styr hur lätt eller svårt det är att t.ex. motivera anmärkningar. Att också förklara VARFÖR det är som det är, inte bara att ”det är så” underlättar också…

Jag upplever alltid att mina besiktningar går lättare om jag anpassar mig efter kunden, vad gäller mitt sätt att prata och att föra mig i största allmännhet, oavsett om anmärningar delas ut eller inte. Det har med tydlighet och proffesionalism att göra.

Jag besiktigade min Sonett (för första gången i Sverige) förra veckan på Opus bilprovning i Rättvik. Det resulterade i fyra anmärkningar; Bromsbelägg slut, färdbroms bak anliggande, bromsljus vänster ur funktion och ljusinställning höger fram för låg. Inte mycket att orda om. Jag blev jättetrevligt bemött av en yngre tjej som var väldigt noga och frågade om hjälp när hon var osäker, t.ex. med växlarna, istället för att bara bryta och hoppas på det bästa.

Detta var i fredags, jag rullade ner bilen i verkstan på söndagen och fixade allt för att på måndag eftermiddag åka ner till Opus i Leksand (jag bor i Leksand). Har tidigare hört mycket skitsnack om den enda besiktningsmannen som jobbar i Leksand men tänker att det är ju nära och bra, dessutom vill jag ju gärna köra min pärla!

Jag rullar ner, glad i hågen, men möts av ungefär ”vad fan flinar du åt då?” Redan i dörren sätts alltså tonen…
Efterkontrollen fortlöper utan problem tills att bilen ska hissas upp i bakänden. I ögonvrån ser jag hur besiktningsmannen sätter an domkraften mot avgasröret och börjar lyfta… Jag har dubbla helsvetsade rör på sonetten så alltså inga skarvar som ger sig utan rören och svetsarna får ta allt. Jag säger åt honom att sluta innan han lyfter sönder hela systemet och rekommenderar istället att han lyfter i bakaxelinfäsningen. Då svarar besiktningsmannen att ”då kan jag lika bra skita i det”. Det hjälper ju tvärr varken mig eller mitt knäckta avgassystem. Sen kollades beläggen fram varpå jag får en ny tvåa eftersom bromsslangarna ”ser dåliga ut”, jag frågar hur dessa kunnat bli dåliga på tre dagar men får till svar att ”dom är bara dåliga”.

När det sedan är dags att köra ut håller han först på att köra av lyften framåt eftersom han inte hittar backen… Han fräser då; ”hur fan ligger växlarna”. Jag förklarar naturligtvis och ber honom vara försiktig, men nej, stampa ner kopplingen och damma i backen så att lådan håller på att ramla loss.

Den nya tvåan smälter jag så småningom men jag kan inte för mitt liv komma över avgassystemet och det fruktansvärt otrevliga bemötandet. Samma eftermiddag ringer jag distriktschefen för Opus och förklarar hur jag känner… Hon beslutar att nästa besiktning ska vara gratis samt att en representant ska komma och titta mitt avgassystem på måndag.

Hur än detta slutar kan jag garantera, dyrt och heligt, att jag aldrig så länge jag lever kommer sätta min fot på Opus Bilprovning i Leksand.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng