Sv: Re: Venolia 74 mm kolvar

Forum Övrigt SSR Venolia 74 mm kolvar Sv: Re: Venolia 74 mm kolvar

#79921
mats jonsson
Deltagare

Lite information och historik om Venolia-kolvar.

Jag gissar att de här kolvarna kommer från någon av de tre leveranser jag fick från Venolia mellan
1994-1996. I början var det en stor efterfrågan av 73 respektive 74 mm smidda kolvar till 2T. Jag var i kontakt med Kolben Schmidt och Mahle vilka båda ej var intresserade på grund av allt för små volymer.

I detta läge kom jag i kontakt med en privat person som hade låtit göra några smidda kolvar hos Venolia. Som jämförelseobjekt hade han skickat över en 74 mm Mahle-kolv till dem. De här kolvarna kom sedan att ha 2 avikande mått jämfört med Mahle-kolven.

När jag beställde den första omgången 1994 så påpekades dessa avvikelser för Venolia och måtten justerades. Istället hade man lyckats montera kolvringarnas låsstift på ”samma” ställe. Några personer hade bråttom med att få dessa kolvar så de åtog sig att åtgärda kolvarna på egen hand och köpte dessa till självkostnadspris. Övriga kolvar, ett 15-tal köptes av en privatperson i Sverige som sade sig syssla med ”modern tvåtaktstrimmning”.

Nästa omgång med kolvar kom ungefär ett år senare. Här fanns det även en hel del udda dimensioner med. 70.75 mm för att ta ett exempel. Problemet med kolvringspinnarna var löst men istället var de något för tighta varför det inte gick att få in vevstakens lillända i kolven. Även de här såldes till självkostnadspris med tanke på det beskrivna måttfelet. Även denna gång kom resterande antal kolvar att köpas upp av den ”moderne tvåtaktstrimmaren” vilken det tycks ha varit tyst om under en längre tid.

Tredje gången däremot så blev kolvarna till belåtenhet. Att det skulle ha förelegat någon avvikelse vad gäller kolvbultsdiametern känner jag inte till. Jag tror att jag fick hem sammanlagt runt 75 kolvar så detta borde jag ha hört talas om. Med kolvarna levererades kolvbult och speciella racingclips.

Kolvarna tycks ha fungerat bra. Ingen har klagat. Hur många som har monterats av dessa ca 75 känner jag inte till. Det kan vara så att ytterligare personer har tagit hem kolvar från Venolia. Enligt en bekant som har sysslat med dragracing-hojar så var venolia-kolvarna väldigt bra och han påstod vidare att han kände till många som handlade kolvar direkt från dem. Det vanligaste problemet var att få mexikanen, som ansvarade för måtten, att räkna rätt från mm till tum och vice versa.

I Skåne fanns det en liten firma som i annonser sade sig vara generalagent för Venolia i Sverige och jag fick brev från både dem och deras advokat rörande den här importen. Detta mynnade inte ut i någonting eftersom de inte kunde visa något exklusivitetsavtal. Dessutom offererade den svenska ”agenten” 25 kolvar till ett pris motsvarande 100% av vad Venolia tog+samtliga tull och momsavgifter. Dyrt alltså. Och då låg dollarn på 6.50.

Gemensamt för samtliga kolvar som jag tog hem var att de saknade kolvringar. Venolia hade inte den diametern i sitt sortiment vad gällde stålringar. Jag undersökte detta med ett antal kolvringsspecialister och man sade att 74mm var en ”mellandiameter”. För liten för bilar och för stor för motorcyklar. Göteborgs kolvringsfabrik offererade 100 ringar á 400:- +moms vill jag minnas.

I dagsläget har jag inte för avsikt att syssla med dessa. Vem vill betala 8000-10000 spänn för en sats kolvar? Utan kolvringar..

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng