Aktuell
sektionsinformation
Kommande träffar
Bildarkiv
Länkar
Annonser

Uppdaterad 2020-11-25

Bildarkiv:

Artiklar 2014

Vännäs 2014

Lycksele motorv

Jonas F Hällnäs

Weels Nats Umeå

Olofsfors 2014

Överklinten 2014

Cityrundan Umeå

Mittsverige 2014

Vårupptakt Burträsk

Kalldrage 2014

Artiklar 2013

Vännäs motormuseum

Klassiker Lycksele

Ramsele 2013

Weels 2013

Olofsfors bruk

Umeå Cityrunda

Överklinten

Avrostning Burträsk

Kalldrage 2013

Artiklar 2012

Vännäs Motormuseum

Lycksele Motorvecka

Ramsele fordonsdag

Weels 2012

Umeå City Rally

Bergsåker Sundsvall

Sommarupptakt Burträsk

 

Artiklar 2011

Vännäs motorm

Lycksele motorvecka

Ramsele 2011

Weels 2011

Grunkor och mojänger

Burträskträffen

Saab:s årsdag

Kalldrage 2011

Artiklar 2010

Vännäs motormuseum

Ramsele 2010

Weels 2010

Veteranfordonsdagen 2010

Vårupptakt Burträsk

Kalldrage 2010

Saab is saved! 2010

Artiklar 2009

Carstedts invigning

Vännäs motormuseum 2009

Motorvecka Umeå 2009

Veteranfordonsdag 2009

Burträsk 2009

Vinterbilder från KALLDRAGE 2009

Artiklar 2008

Vännäs motormuseum 2008

Ramsele veterandag 2008

Weels 2008

UVS utställning 2008

Östersund 2007

Hösträff 2007 Vännäs

Weels 2007

Gammlia 2006

MHRF dagen 2006

Invigning Nya Motorcentrum 2005

Nordkalottraffen 2005

MHRF dagen 2005

Trollhättan 2005

Lofoten 2004

 

                                              Aktiviteter 2015

16 aug 2015 – Vännäs Motormuseums dag

Sommaren 2015 gick i en rasande fart och helt plötsligt var det dags för sommarens grand finale eller museets dag på det gamla armeflygfältet i Vännäs. Lagom till kl.11 då träffen öppnade så kom solen fram och med den också en stor besöksskara. Saabklubbens

Norrlandssektion fick i år första parkettplatserna vid flygplanen och vi hade ett drygt 20-tal fordon på plats. Av märkesklubbarna var vi som vanligt flest i antal fordon även om både WW och Mersedes bara låg någon handfull efter.


För de som ledsnade på gammelbilarna fanns en stor loppis med allt mellan himmel och jord till salu samt dessutom museets sevärdheter som många passade på att besöka.

Bilder finns att se här.

Saabträff i Sollefteå

På sensommaren 2013 drog ett  kompisgäng med Cristopher Häggqvist och Sebastian Reinemar i täten igång en Saabträff på campingen i Sollefteå. Detta föll så väl ut med ett stort besökarantal så i sommar var det dags för en uppföljare.

Den 8 Augusti bestämdes som datum och lite marknadsföring gjordes på facebook och i samband med tidigare träffar i omgivningarna under sommaren. Av utrymmesskäl så blev platsen i år kommunparkeringen vid älvstranden nästan mitt i Sollefteå.

Även i år kom ett knappt 30-tal fordon från 2-T 96 or till 9-3 or och 9-5 or av nyare modeller och det var framför allt positivt att det vid denna träff var  en majoritet ungdomar som närvarade.

Ett tack till arrangörerna för bra initsiativ och arrangemang!

Bidler finns att se här!


Klassikerträff Lycksele motorvecka


Årets motorvecka i Lycksele gjorde uppstart den 18 juli 2015, med en Klassikerträff där allehanda fordon från cyklar med hjälpmotor till lastbilar fanns representerade.


SSK Norrland fanns naturligtvis också på plats och vi fick denna gång besökare från såväl Danmark som Tyskland. Familjen Hornig-Breitbach från Tyskland har under det senaste åren tillbringat allt mer tid på sind gård i Bockträsk utanför Sorsele, och nu beslutat sig för att flytta dit för gott. Detta tillsammans med en samling Saab:ar inhandlade i såväl Sverge som Tyskland. För dagen åkte sönerna i en 96:a Cab medan föräldrarna körde en nyligen hemkörd Sonett.
Vädergudarna hade denna gång prickat in ett analkande regnväder nästintill rätt på minuten vid tvåtiden på eftermiddagen så prisutdelningen blev tidigarelagd och en snabb hoppackning för hemfärd denna vidtogs.

Bilder från träffen finns här:


Text och foto Anders Johansson


Ramsele veteranfordonsträff

Snart mitten av Juli och norrlandssektionen närmar sig halvtid på sommarträffarna. Den 11 Juli var det dags för närvaro vid Ramsele veteranfordonsdag, vilket brukar vara en välbesökt tillställning. Så också i år då vi räknade in runt 20 deltagande Saab:ar i vår klubbhörna.

Redan på fredag kväll sågs några av dessa på samhället och vid campingen där ett gäng från Umeå/Övik hade hyrt några stugor. Förutom Saab- och bilsnack i allmänhet bjöds vi på både livemusik och fordonspresentationer från scenen. I år var det folkvagnstema på träffen så en del nytt om folkvagnar fick vi också lära oss.
Efter träffen så samlades några av deltagarna på campingen för gemensam grillning och därpå följde cruising på stan som pågick långt in på småtimmarna.
PÅ vägen hem på söndagen gjordes en paus vid ett nostalicafe i Hälla där tiden bokstavligen stått still och vi tog sedan en promenad runt en närliggande gammal nedlagd mack och bilverkstad.


Bilder från träff och mackbesök finns här


Text och foto Anders Johansson


Weels Nat:s i Umeå 2015

Årets upplaga av Weels på dragonfältet såg ut att kunna bli en blöt tillställning då jag kom till utställningsområdet vid 8-tiden på morgonen men frampå dan klarnade det upp och blev riktigt fint.

  Tillsammans med Rune sattes tältet upp och och en del annan klubbregalia arrangerades på lämpligt sätt. Lite senare än tidigare år dök också huvudparten av utställningsdeltagarna upp så hela området var fullt någon gång efter kl 13

Till vår hörna kom ett femtontal fordon och dessa kan ses på detta bildspel tillsammans med en del annat smått och gott från utställningsområdet. Evenemanget fortsatte sedan i Umeå centrum på kvällen där blev vi också bjudna på fika av UVS.


Saab/Klassikerträff på Olofsfors bruk.

För tredje året i rad anordnade Anders André med funktionärsstab en numera välbesökt Saab o veteranbilsträff på Olofsfors bruk utanför Nordmaling.

Besökarantalet har gått brant uppåt och i år var vi ett 40-tal Saab och totalt någonstans mellan 200 – 250 fordon. Bland annat så hade både Volvo och Alfa egna klubbträffar på plats.
Arrangemanget fick i år också en mycket god uppbackning från tidningen Klassiker som också hade eget folk på plats och skött mycket av marknadsföringen.
De flesta deltagarna dök upp vid 10-tiden och ägnade dagen åt såväl vår egen tipsrunda som brukets visning av området samt bilsnack i långa banor.
Ingen träff utan fordonsbedömmning och här har vi de viktigaste pristagarna:

Juryns val var dessa fyra bilar (utan rangordning):

Saab 96 GL 1980, Per-Erik Öberg
Alvis TC 108 1956, Per Svante Bergström
De Lorean DMC-12 1982, Mikael Liljeholm
Citroën CX 2400, 1979, Lars Holmström


Folkets val:
Chevrolet Bel Air 1956, Hans-Erik Gustafsson

Flest rätt på tipsrundan hade Thomas Fridh med 17 rätt av 20 möjliga.

Bilder finns att se på denna länk.

Text och foto Anders Johansson


Cityrundan i Umeå den 6 Juni

Cityrundan i Umeå är synonymt med MHRF:s nationella veteranfordonsdag på nationaldagen den 6 Juni och i år då denna inföll på en lördag så var det många arrangemang som konkurrerade om uppmärksamheten.

Deltagande Saab:ar begränsade sig därför till endast två stycken men humöret hos dessa var i alla fall på topp.
Undertecknad med kollegor Peter och Rune ansvarade för klubbens kontroll där vi i år arrangerat en bågskyttebana i miniformat där deltagarna fick testa på att skjuta med lite enklare proffsbågar tillhandahållna av Umeå bågskytteklubb. Skjutskickligheten varierade men överlag så lyckades de flesta få riktigt bra poäng och träffbild.


Bilder från vår kontroll ses här.


Text och foto Anders Johansson


Grunkor och Mojänger,Nationaldagsfirande i Överklinten

Idag blev det ”ole dole doff” bland mina SAABAR, om vilka som skulle få äran att hänga med på ”Grunkor & Mojänger”. Det ärofyllda uppdraget föll på min gamla trotjänare från -55 och den sist inkomna V4:an från -71, 2 stycken säkra kort från ”stallet”.


Vi anlände 20 minuter innan det öppnade, så denna gång ”pruttade” 92:an på snabbare än beräknat. Väl på plats fick vi parkera in oss i ”saabhörnan”. Årsmodellspekrumet blev från 1955 till 1980 bestånde av en 92:a, en 93:a, en Sonett, en V4:a Monte Carlo samt sex V4:or och en 99:a EA.


Jag demonstrerade ”original bäddsatsen” i min 92:a och med huven öppen blev den en riktigt ”sockerbit” bland besökarna. En person kom fram och berättade at han kände den som hade köpt 92:an ny 1955, och det är ju faktiskt lite osannolikt egentligen.


Grunkor & Mojänger har med åren blivit en mer av en bilträff än en ”mojäng träff”. Förut kunde man få se mycket udda ”grunkor & mojänger” som fanns undangömda i ladorna runt omkring i byarna. Men efter 15 år så kanske utbudet har utarmats. Däremot  fick vi oss en åktur med en gammal Volvo från -53 med en unik bogserad passagerarvagn bakefter. Den hade varit på många äventyr under sin karriär, bland annat hade den 19 st finska vinterrally`n i bagaget. Då vi efter den timmes långa rundturen återvände till ”hållplatsen” hade regnet gjort sitt intåg, så dom flesta hade börjat avsluta denna dag.
Men som sagt ett besök på ”Grunkor & Mojänger” är alltid ett trevligt inslag i vardan här oppe i norr, även om den som idag råkande infalla på självaste nationaldagen.

Bilder finns att se här!
                                       
Text och Foto Johnny Andersson


Bandag på Mittsvergebanan

Vid Höga Kustens infart en knapp mil söder om Härnösand ligger den nu snart 20 år gammla Mittsvergebanan och där tillbringade ett gäng från Saabklubben en lördag i slutet av Maj. Morgonen inleddes med duggregn och snålblåst vilket gav en hal och lite förädisk bana men allteftersom dagen gick så blev det både varmare och soligare. Då banan torkade upp så ökade givetvis också hastigheterna och de bästa varvtiderna låg runt 19 sekunder.

Vi fick god uppbackning av ett gäng lokala funktionärer samt restaurangpersonal som fixade hamburgare och fika.

Saab 96-orna hade genomgående en dag med broms och kylproblem så för dessa tog dagen slut redan efter lunch medan de nyare fordonen höll ut framåt kl 3 då vi avslutade med kaffe och uppstädning

Som bilderna visar bjöds det på många dueller under dagen


UVS Kalldrage 2015

Lördagen den 21 februari kördes årets upplaga av veteranbilsrallyt Kalldrage i Umeå.

Umeå veteranbilssällskap stod som vanligt för ett utmärkt arrangemang och tävlingen samlade i år ett knappt hundratal startande, av vilka 18 var Saab, vilket är fler än på många år. Starten gick i år på Bilbolaget Volvo i Umeå och slingan gick via slingriga och isisga skogsvägar till Gräsmyr där vi blev bjudna på fika under mellanuppehållet.
Efter fikat körde vi en slinga till Agnäs och passerade bland annat den inte helt okända Tallbergsbron som figurerat flitigt i Gevaliareklamen de senaste åren

.
Bäste Saabförare och tillika andrapristagare i tävlingen blev Anders Nordlander med startnummer 10 och en Saab MonteCarlo från 1967. Per Öberg från Ärlandsbro med sin JubileumsV4 tog en delad fjärdeplats.


Resultatlista finns här och bilder här


Teknikens Värld/Klassiska Bilar på besök

Biltidningen Teknikens Värld är huvudsakligen förknippat med nybilstester och reportage men har sedan några år en dottertidning med namnet Klassiska Bilar. Denna vänder sig till läsare  vars intresse handlar om veteranfordon i alla dess former. Med ett par veckors förvarning fick Norrlandssektionen en förfrågan om att ställa upp med lämpliga bilar för ett reportage med tema: Saab i vintermiljö.

Förslaget blev att en trio bestående av en Saab 92 och en Saab 96 tillhörig Johnny Andersson samt en Saab 93 vars ägare heter Per Berglund skulle köra ett par upplogade ”specialsträckor” i Stenfors hemma hos Johnny. Konceptet godtogs av reportageteamet och datum spikades till lördagen den 24 januari.
För att skapa lite stämning runt det hela, inbjöds ett gäng Saabåkare från Umeåtrakten till att agera förbilar i skogen åt gammelbilsgänget. Johnny ordnade föredömligt nog också förplägnad i form av hamburgare, parisare och kaffe åt hungriga besökare.
Fotografen Anders Libell och reportern Erik Wedberg ägnade knappt tre timmar till intervjuer och fotografering av de aktuella fordonen såväl stillastående som i action på skogssträckorna. Den improviserade träffen samlade dessutom ett tiotal besökare varav några också tränade bort lite rattrost i skogen.

Sen eftermiddag samt  söndagen ägnade sedan gänget från Teknikens Värld åt ett par separata reportage om ett par fordon/medlemmar från Norrlandssektionen. Sammantaget fick arrangörsgruppen med Johnny och Thomas Ramsell i spetsen ett mycket gott betyg för arrangemanget av Anders och Erik. Ni kan se resultatet av deras arbete preliminärt i nr 2 och 3 2015 av Klassiska bilar.

Några bilder från dagen kan ses här.