Problem med frihjulet


Ibland vid start framåt eller bakåt (96 1962) får jag ingen drivning. Gäller främst vid byte av färdriktning. Om man stannar helt och försiktigt lägger i växeln igen så funkar det. Vad kan det bero på och hur kan det avhjälpas?

Det är frihjulet som slirar, eftersom felet kommer sporadiskt. Låser du detta med dess reglage, ska du se att felet försvinner, men..!! Du skall inte köra tvåtaktsaaben långa stunder med motorbroms, då tar motorn stryk.

Åtgärd ett är att byta växellådsoljan, denna innehåller ofta mycket klägg och smuts om den inte bytts på åratal, vilket minskar den tänkta friktionen i frihjulets rullar mot dess nav. Det är ingen dum ide att samtidigt tvätta ur lådan, vilket görs så här:

Efter att oljan avtappats, hissa upp framhjulen i luften. Detta görs för att transmissionen ska ha så lite friktion som möjligt då den under en kort stund kommer att köras utan olja.

Slå i ca 2 liter fotogen. Skruva dit påfyllningspluggen. Sätt dig i och starta motorn. ”Kör” på alla växlar, sammanlagt max 20 sekunder, lagom varv.

Tappa ur fotogenet. skruva åt pluggen, ner med framvagnen

Slå i växellådsolja, 2 liter om det är en treväxlad bil. Kör 10-20 mil, byt olja igen. Om inte frihjulet är slitet så fungerar det nu.

/Matthias Roswall

Sammanställt från
forumet av Patrik Hermansson 2007-05-20

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng