Byta innertakstyg på Saab 99

Börja med att läsa igenom hela denna beskrivning innan du börjar.

De verktyg du behöver är bland annat sax, en vass kniv eller rakblad och en rotfruktsborste. En liten roller avsedd för tapetsering kan också vara användbar. Svenska Saabklubben  har både nytt taktyg och lim för din Saab 99/900/9000.  Länk till tyget på Shoppen; Takklädseltyg för din 99/90 69-87

Börja med att ta ut taket från bilen. Skruva loss solskydden, eventuella kurvhandtag, blindpluggar, innerbackspegel och innerbelysning. Fortsätt med att ta bort klädseln på C-stolparna och bältesinfästningarna. Ta även bort B-stolparnas stötskydd/handtag.

Är det en Sedanmodell skall du ta ut vänsterstolen, för att kunna trixa ut taket genom vänsterdörren. Växelspaken placeras i backläge för att skapa mer plats.

Det är lättast att ta ut taket ur en Combi-Coupé, på andra plats kommer två dörrars sedan. På en fyrdörrars 99 måste du ta ut fram eller bakruta för att få ut innertaket.

Urtaget takPalla upp taket på en ställning så att du kan arbeta på bekväm höjd. Fortsätt med att ta bort all gammal takklädsel. När du drar bort takklädseln kommer det mesta av skumplasten att sitta kvar på takstommen. Använd exempelvis en nagelborste eller rotfruktsborste för att ta bort skumplasten från underlaget. Välj en borste med omsorg och var rädd om takstommen. Borsten skall kunna ta bort resterande skumplast effektivt men utan att skada underlaget.

Klister från 3M

Bilsadelmakare rekommenderar bland annat detta lim från 3M för att fästa innertakstyget. Limmet är enkelt att använda och din renovering håller länge.

Takstommen spricker gärna. För att reparera det kan du använda dig av exempelvis glasfiberväv.

Lagning med glasfiberväv

Bilden visar ett exempel på en lagning med glasfiberväv.

Sprayning

Det är lämpligt att arbeta med en bit i taget av taket.  Det nya innertakstyget levereras på rulle, klipp av så att du får en bit som är minst 20 centimeter längre en ditt innertak. Du skall kunna rulla på det nya taket på underlaget. Se därför till att skumplasten på innertakstyget är utåt.

Spraya limmet på underlaget och det nya innertakstyget. Var försiktig så att det inte blir för mycket lim som sedan tränger igenom.

Om du har möjlighet kan du försöka att prova med att limma en bit innertakstyg mot en yta liknande innertaket för att få en känsla för hur mycket lim som behövs samt hur snabbt limmet torkar. Det kan vara lämpligt att öva på C-stolparna innan du ger dig i kast med det stora innertaket

Klistring

Passa in materialet på taket och börja från mitten av ena sidan och arbeta utåt/framåt. Enklast är att börja bakifrån eftersom det blir främre delen är lite svårare. Limmet torkar ganska snabbt varför du har kort tid på dig. Var noggrann så att tyget fäster i alla urtag och vinklar. Pressa inte för hårt, det finns risk för att limmet tränger upp genom tyget.

Arbeta dig framåt cirka 25-30 centimeter i taget. Om din bil har soltak skall du vänta med att skära ut för soltaket tills du är klar med resten av taket och limmet har torkat.

Nästan klart

När du är klar med detta moment skall det se ut ungefär som bilden visar.

Sätt ihop

Nästa steg är att trycka innertakstyget mot innertakets stomme så att tyget fäster mot underlaget. Genom att spraya lim vid stommens kanter och på innertakstyget och försiktigt trycka mot underlaget fixeras tyget även vid kanterna.

Tryck inte för hårt. Resultatet skall nu se ut ungefär som på bilden brevid.

Använd rakbladet eller kniven till att skära ut för de urtag för lampor, handtag och backspegel som behövs. Vad du än gör, skär inte ut för mycket. Det kommer att resultera i att innertakstyget spretar ut vid urtagen. Skär hellre ut en bit i taget och passa in successivt.

Avsluta med att vid behov fixera tyget på baksidan med hjälp av en häftapparat.

Klart

Ta gärna hjälp när du skall montera taket, det underlättar väsentligt. När du är klar ser det ut ungefär som bilden ovan.

Avsluta med att montera handtag, backspegel och innerbelysning. Sätt dig tillrätta i baksätet och beskåda ditt nya innertak och njut av anblicken!

Denna anvisning har skrivits av Larry West som också tagit bilderna tillsammans med Kevin Quigley.

Översättning och bearbetning av Martin Bergstrand. Publicerad med tillstånd av Larry West.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng