Aktuell
sektionsinformation
Kommande träffar
Bildarkiv
Länkar
Annonser

Uppdaterad 2018-07-24

Sommaren 2018

Saabträff på Vännäs motormuseum den 19/8

Årets motormuseets dag i Vännäs går av stapeln den 19 augusti mellan klockan 11.00 - 16,00. Saabklubben kommer att representera med klubbtält och lite info om klubben samt givetvis möjlighet att gå med.

KORT OM MOTORMUSEETS DAG:

Motormuseets dag är ett familjeevent med finbils-, traktor-, lasbil-, mc- och mopedparkering med Publiken val priser.

Museet startar fordon och maskiner under dagen.

Loppis finns på området och det är kostnadsfritt att sälja. Allt från växter till motordelar är välkommet. Kom i tid och medtag eget bord om du vill sälja.

Mat- och fikaservering finns. Vi har grillade hamburgare, varmkorv, smörgås, fikabröd och tårta. Kaffe, te, läsk och vatten.

Parkering kostar 20 kr och ev. inträde till museet kostar 50 kr. Förare till fordon på finfordonsparkeringen får fribiljett till museets entre. I övrigt är det gratis att vistas på området.

Uppdaterad info om resterande sommarträffar kommer här på hemsidan under sommaren och skicka gärna ett mejl till någon i styrelsen om ni har frågor så ska vi svara så gott vi kan!


Detta har vi gjort under 2018

Årsmötet 2018

Den 18 Februari hölls vårt årsmöte i Kramfors. De viktigaste punkterna gällde i år komplettering av styrelsen samt att upprättade av ett preliminärt träffchema för kommande sommar. Info om dessa punkter finns under respektive flik här på hemsidan.

 

Detta har vi gjort under 2017

Ramsele Veteranfordonsdag/helg 2017

I samband med Ramsele veteranfordonsdag den 15 Juli 2017 passade Svenska Saabklubbens Norrlandssektion på att anordna en egen ”träff i träffen” under ledning av Stefan Andersson, en av Ramseles Saabentusiaster.


Fredagsmys
Några av oss samlades redan vid 16-tiden på fredagseftermiddagen, på hembygdsområdet i Ramsele inför en utflykt ned längs med Faxälven till Resele där det inledningsvis anordnades en mindre frågerunda med några knepiga Saabfrågor. Efter prisutdelning och lite allmänt snack så var det dags för middag på Myregårds Wärldshus.
Kvällen ägnades sedan åt en en rundtur i de vackra omgivningarna.


Veteranfordonsdagen
Morgonen bjöd på ett strålande väder så några av oss fixade en snabbtvätt av bilen hos Stefan (tack för det!) och sedan samlades vi i vanlig ordning på träffområdet vid 10-tiden. Årets tema för träffen var 40- och 50-talsfordon och några sådana fick en specialpresentation vid scenen under eftermiddagen. Under dagen knöts och etablerades en hel del kontakter, entusiaster emellan och även i år fick vi dessutom en del reservdelstips till klubben vilket givetvis är välkommet.

Bilder från fredag/lördag


Ivar Bilmuseum
Söndag var det dags för hemfärd som i år gick via Ivars bilmuseum i Hoting. Detta huserar sedan några år i nya lokaler, skilt från de gamla bilförsäljningslokaler och även om det för närvarande har lite sparsamt med Saab utställda så är det väl värt ett besök.

Bilder från Hoting

 

Motorträff i Olofsfors

Helgen före midsommar är det numera tradition med motorträff i Olofsfors och även i år blev det besöksrekord både vad gäller fordon i allmänhet och Saab i synnerhet. Träffen inleddes vid 10-tiden på förmiddagen i gassande solsken vilket givetvis drog dit en hel del folk, men säg den glädje som varar då himlen öppnade sig rätt exakt kl 14. Nu raserades vårt klubbtält och många drog iväg hem innan prisutdelningen.

Dagen till ära fick vi besök av klubbordförande Karl Ask som tillsammans med Håkan Malmgren besökte träffen samtidigt som de också passade på att hämta hem en från trakten inhandlad Saab 95.

Håll ögonen på kommande nummer av tidningen Classiker då de var på plats med ett reportageteam och dokumenterade det mesta om både bilar och meiljö.

De sista bilderna i min bildserie visar en av kntrollerna vid den efterföljande Klassikerrundan till Nyåker med målgång vid restaurang Två Bröder i Nordmaling.

100 år mot strömmen

Lördagen den 3 Juni var det dags för den årets begivenhet i Överklinten, alltså den nostalgiträff som har haft namnet Grunkor och Mojänger under en rand år. I år var temat tvåhjulingar så dessa kom lite i fokus och från klubbhåll blev vi bara tre bilar i år. Vi som var där fick i alla fall bra väder och trevligt sällskap. I år firades också Överklintens 100-årsjubileum som ansluten till det elektriska nätet. År 1917 bildades Överklintens belysningsförening som köpte in en enfasgenerator med tillbehör samt ett par transformatorer för 1 000:- kronor.

Se vidare lite bilder här!i

Avrostningsträff i Burträsk

Sommarsäsongen 2017 fick i år sin inledning den 25 Maj i Burträsk där Norrlandssektionens ordförande Tomas Ramsell tillsammans med motorfolk i och runt trakterna av Burträsk arrangerade ett minirally med efterföljande mat och fika i den närliggande byn Innansjön.
Undertecknad åkte från Umeå i god tid till samlingen i Burträsk kl 11 men vid ett uppsamlingsstopp för några deltagare  i Botsmark blir jag varse att jag fått punktering. Då jag sedan också inser att nödhjulet till turbon är tomt på luft och dessutom saknas därtill hörande muttrar blev goda råd dyra. Det hela löste sig med hjälp av klubbkollega Johnny som via lite kontakter kunde skaka fram både däck och muttrar och vi kom till Burträsk endast några minuter försenade.


Efter en snabb start så åkte vi minirallyt med ett tiotal frågor men här blev svarsresultatet klent och behållningen efter tävlingen blev ett par timmars Saabsnack vid bygdegården i Innansjön där bygdegårdsföreningen serverade hamburgare och kaffe med tilltugg, i långa banor.


Bästa Saabåkare i dag blev Johnny Andersson som tog en hedrande andraplats i frågetävlingen. Slutomdömet för dagen blev således mycket gott och vi hoppas på en fortsättning nästa år!

Bilder finns i detta galleri !

 

Kalldrage i februari

Lördagen den 18 februari var det dags för en av vinterns höjdpunkter i Umeå då Umeå Veteranbilssällskap kör sitt populära ”Kalldrag”. Årets upplaga blev fulltecknad knappt en månad före tävling och undertecknad blev en av de sista att anmäla sig trots att jag tyckte mig vara ute i god tid.
Vi blev ganska precis 100 fordon som kom till start och av dessa räknade vi 16 st Saab. Starten gick vid en av stadens bilfirmor klockan halv tio på förmiddagen och rallyts första del gick för ovanlighetens skull norr om Umeå och vi navigerade oss så småningom till Kent Hortlund i Tavelsjö för mellanuppehåll och fika. Här blev det också lite skruvande i en tvåtaktare som för dagen ville trilskas med sin ägare.

Under eftermiddagen fick vi sedan ta tag i ytterligare ett antal kluriga frågor och svarsresultaten ska vi inte skryta över men det är inte det viktigaste. Målgången var förlagd till Renforskolan i Vindeln.
Vinnande fordon för dagen blev starnr 52 Erik Alfredsson med en Mercedes Benz vars besättning samlade 27 poäng av 36 möjliga.

För Saab:s räkning blev startnr 33 Jessica Åström med en Saab 99 LE från 1975 mest lyckosam med 23 poäng vilket gav en delad skätteplats. Anders Wikström med en Saab 96 v4 från 1973 knep andraplatsen med 21 poäng och Hampus Sjögren tog tredjeplatsen med en 99:a från 1983 som samlade 20 poäng.

Fler bilder finns i detta galleri !

Text och Foto Anders Johansson

 

 

 

 

 

 

VÅRA BILAR
Ola Nordberg
Ola N
Rune Danielsson
Runes 99-Turbo
Evert Larsson
Saab 96 2T -74
Karl Björling
Saabsporrt
William Gidlund
Saab 96 V4
Saab 92 B
Saab 900 Turbo-80 svart
Saab 96 2T-62
Saab 96 2T 64 blå
Visa upp era bilar ! Info här!
 
 
 
 
Webbmaster Anders Johansson