AktuelltSektionsinfoTräffarBildarkivLänkarAnnonser

Uppdaterad 2020-11-25

Sammanfattning 2009

Nu kan vi åter köpa SAAB i Umeå!

Från och med helgen 26 - 27 September säljs SAAB på Carstedts bil Greenzone Ersboda och i samband med invigningen erbjöds vi att närvara med ett par fordon. Jörgen Nyberg och Johnny Andersson fick detta uppdrag. Båda fordonen fick hedersplats vid éntren till bilhallen. Jörgen deltog dessutom både på den inledande VIP-kvällen på torsdagen och vid uppvisning på isladan, fredag kväll i samband med Björklövens allsvenska hockymatch mot Västerås.

Jörgen och Johnny hade under helgen fullt upp med att visa och berätta om bilarna och såvitt vi fick se så finns det finns ett stort intresse bland umeborna för våra gamla fordon.

Vi tackar personalen på Carstedts bil samt Saabs regionsansvarige Kjell Hallberg för en mycket rolig och lyckad helg!

Bilder finns här

Vännäs motormuseums dag den 16 Augusti blev denna gång en regnig tillställning.

För första gången i detta arrangemangs historia regnade det oupphörligt hela dagen men engagemanget från såväl besökande som arrangörer gick det inte att ta fel på. Programmet bestod av såväl utomhusvisningar av gammla maskiner och redskap som lotterier m.m. Några bilder från arrangemanget och även från renoveringen av muséts Saab 92:a kan ses här!

Till sist en eloge till arrangören för ett väl genomfört arrangemang med en förhoppning om återupprepning nästa år.

Motorveckan i Umeå

Bilder finns här!

Veckan efter midsommar togs ett nytt steg för motorkulturen i Umeå då ett antal motorklubbar, handlare m. fl. slog sig samman med olika arrangemang. Höjdpunkten blev givetvis Wheels nats norr 2009 i samarbete mellan Nailheads i Umeå och den inte helt obekanta tidningen Wheels. Under veckan anordnades dessutom allt ifrån raggarbilsträff med Big Family Cruisers till mopedutflykter och båtvisning.


Fikat på Gammlia


Gammlia hembygdsområde bjöd på onsdagskvällen på ett superväder och därför slogs nu också tidigare besöksrekord med råge. Någon hade räknat till drygt 200 bilar och därtill kom ett antal mopeder och motorcyklar.  Jag räknade förutom mig själv även in en handfull Saab:ar där en nygammal Saab 93 sport var ett välkommet nytillskott för året. Ägaren till denna heter Olle Larsson och är gammal saabmekaniker men han visat sig väldigt sparsamt med denna bil de senaste åren. Nu har dock sonsonen Mattias Larsson lånat Saaben under en vecka och tar naturligtvis möjligheten att få visa upp den den fina bilen.


Wheels nats norr


Saabklubbens Norrlandssektion representerade sig med sin klubbmonter på Nolias utställningsområde på lördagen och här mötte ett tiotal medlemmar upp.Bred spridning bland fordonsmodeller bjöds det också på,från en 92B till 900 T -80. Anton Björklund och Mattias Larsson närvarade med var sin röd 93 Sport  I år placerades samtliga klubbmontrar i utställningsområdets skuggiga parkdel och detta bidrog måhända till de tidvis täta besöksskarorna. Hittils var detta en av sommarens varmaste dagar och samtidigt så räknades det in drygt tio tusen besökare under några timmar mitt på dagen och även detta är besöksrekord.
Efter utställningen fortsatte festligheterna i centrala Umeå med cruising kvällen lång och under någon timma till och med under presentation av deltagande bilar väl utförd av ordföranden för Norrlands Motorhistoriker Gunnar Sjöström.


Text Anders Johansson

 

Hobbyfordonsdag i Umeå den 13 Juni 2009

Norrlands motorhistoriker och Umeå Veteranbilssällskap stod i år  gemensamt som arrangör för detta minrally tillsammans med i stort sett samtliga veteranfordonsklubbar i Umeå och Lycksele. Klubbarna hade fått ansvar för varsin bemannad kontroll spridda runt om i Umeå.

Uppsamling och kartutdelning var lokaliserad till stadshusparkeringen och samlade 44 startamde vilket får anses klart godkänt med tanke på att vädret säkert skrämde bort en del tvåhjulingar och öppna fordon. Efter en allmän fordonspresentation och start på torget i Umeå så hade vi fyra timmar på oss att avverka ett tiotal kontroller av varierande svårighetsgrad.
42 i mål
Saabnärvaron denna dag inskränkte sig till tre deltagande fordon och förutom undertecknad så åkte Peter Eriksson och Johnny Andersson runt slingan  För egen del så fick jag bland annat anledning att besöka ett tvåhjulingmuseum tillhörigt  Club MC-Veteranerna som jag knappt visste om trots att det har existerat i runt tio år. I bland kan det vara på sin plats att turista runt lite i sin egen stad!

Svenska Saabklubbens Norrlandssektion representerades denna dag av Tomas Ramsell. Anton Björklund och Ted Stockhaus som hade en låda med lite olika prylar som deltagarna under en kort stund fick i uppgift att memorera. Sedan gällde det att kunna notera vad som låg i lådan på svarsblanketten vilket inte visade sig vara helt enkelt.

På eftermiddagen var det dags för målgång vid Gammlia hembygdsområde där dagen till ära, fiket öppnade för första gången denna säsong. Här fanns tid för en gemytlig samvaro inför svarsgenomgång och prisutdelning. Lycklig vinnare för dagen heter Magnus Lindqvist körandes en Volvo 142 GL -74.

Text o foto
Anders Johansson

Bild från vår kontroll

 


Resumefoto

Resumé från avrostningsträff i Burträsk.

Efter ett mycket bra idèuppslag från Anton Björklund och Tomas Ramsell så beslutades inom Saabklubbens Norrlandssektion att vi skulle köra en fika och avrostningsträff i Burträsk den 24 Maj 2009. Ambitionen har denna gång endast varit att vi skulle få söndagstur på vårfina (och tjälskadade) norrlandsvägar med målpunkt vid Burträsks värdshus där det naturligtvis fanns en del att stilla hungern med och gott om tid att prata såväl Saab som en del annat.

Avfärd från Ersmark norr om Umeå var spikad till kl 12 och dit kom ett knappt tiotal Saabar av skiftande ålder och skick.  Johannes Stenling som numer bor i Örnsköldsvik och tagit sikte på en återförening med gammla bekanta i Umeå var den som kört längst denna dag.Vi rullade så småningom upp mot Botsmark där ytterlrligare ett par fordon skulle haka på.
En av dessa var Johnny Andersson som dessvärre hade drabbats av bensinpumpshaveri på sin Saab 92 så han fick som den taxichauför han är till vardags, åka en f.d. taxi Mersedes Benz 170 SL årsmod 1950..till Burträsk. Ägaren till denna heter Kurt Karlsson Utöver denna gjorde även en Plymouth Buisnis Coupe 1947 med ägaren Daniel Lönnefjord oss sällskap.

Väl framme möte Tomas upp med lite lokal info om Burträsk vartefter fikat stod på tur. Innan återfärden mot Umeå så passade vi även på att ställa upp gänget för fotografering och resultatet av detta ser vi här.
Slutligen så ska vi ge Tomas en eloge för detta arrangemang och hoppas på en upprepning till nästa år. Då hoppas vi även på ett få se några medlemmar från Skellefteå och norra länsdelen möta upp till en trevlig träff!

Text o Foto
Anders Johansson