AktuelltSektionsinfoTräffarBildarkivLänkarAnnonser

Uppdaterad 2020-11-25

Bildarkiv:

Artiklar 2010

Vännäs motormuseum

Ramsele 2010

Weels 2010

Veteranfordonsdagen 2010

Vårupptakt Burträsk

Kalldrage 2010

Saab is saved! 2010

Artiklar 2009

Carstedts invigning

Vännäs motormuseum 2009

Motorvecka Umeå 2009

Veteranfordonsdag 2009

Burträsk 2009

Vinterbilder från KALLDRAGE 2009

Norrlandsträffen för Volvobilar 2008

Artiklar 2008

Vännäs motormuseum 2008

Ramsele veterandag 2008

Weels 2008

UVS utställning 2008

Östersund 2007

Hösträff 2007 Vännäs

Weels 2007

Gammlia 2006

MHRF dagen 2006

Inv Nya Motorcentrum 2005

Nordkalottraffen 2005

MHRF dagen 2005

Trollhättan 2005

Lofoten 2004

 

Träffsammanfattning 2010

Vännäs Motormuseums dag

Celebert besök av Saab 92H
Inför planeringen av årets upplaga av Vännäs motormuseums dag vid Vännäs gamla hangar så diskuterades bl.a. möjligheten att visa upp någon av de två Rakmselebygda husbilarna och efter kontakt med husbilsklubben så bedömdes detta som genomförbart. Detta skulle bli årets enda utflykt norröver för dem och husbilen skulle sedan transporteras söderut till transportstyrelsens museum.


Resa med problem
Under sommaren hade ”Storebror” gått för egen maskin i 160 mil så de 37 milen från Östersund till Vännäs trodde ingen att det skulle vara några större problem att avverka men så skulle inte bli fallet.
Efter avfärd så gick det bra till strax norr om Strömsund där en drivknut inte ville vara med längre. Detta löstes med hjälp av den beryktade ”Saabandan” och en närboende entusiast som kunde avvara såväl mekarplats som en drivknut.
Åter på väg så gick färden nästan fram till Bjurholm där det efter en kraftfull smäll blev helstopp för vidare framfart. Klubbordföranden Magnus Myrenhammar väcktes bryskt då höger bakhjul trycktes upp mot kupén och hans tillfälliga slummerplats. Det visade sig att höger bärarm hade gått tvärt av efter en gammal rostskada och nu var goda råd dyra. Under tiden husbilen bärgade från Bjurholm till Vännäs Bussgarage så sökte saabgänget på musét och Norrlandssektionens  ordförande Tomas Ramsell efter delar med ljus och lykta. Undertecknad fick en förfrågan om  en lös bärarm till utlåning vilket från mitt renoveringsobjekt och denna hämtades hos mig vid midnatt. Tidigt på söndag morgon sattes reparationsarbetet i gång och lagom till utställningens början vid 10-tiden så var husbilen tvättad och i full  rull så den kunde för egen maskin köra in på utställningsområdet.


Regntungt
I jämförelse med i fjol så kunde vi  bara få bättre väder men för den skull så regnade det i alla fall då vi satte upp klubbtältet men allteftersom att de dryga femtontal  deltagarna från klubben dök upp så mildrades regnet. Vi fick i år en god representation av modeller alltifrån hela tre st Saab 92 plus alltså husbilsdito till den nya 95-an som Carstedts i Umeå hade med som demobil.
Utöver oss så fanns även  representation från BMW:s norrlandssektion och Vännäs motorklubb samt ett femtiotal fordon utan speciell klubbtillhörighet.
Under dagen demonstrerade och uppvisningskörde  musèt  ett antal av de fordon och fasta maskiner som de förfogar över och tillsammans med det naturligtvis öppna musèt och  den loppis som också drogs igång i ett hörn av utställningsområdet så fanns här något för alla familjemedlemmar att se och delta i.

Text och foto
Anders Johansson

Fler bilder finns här!

intro

   

 

Ramsele 2010

Smått traditionsenligt så beslutade ett par av oss Saab-klubbare att åka till Ramsele veterandag och titta på bilar och hälsa på saab92hfolket som brukar dyka upp med båda husbilarna. Det är ju en mycket välarrangerad och stor träff med allehanda motorfordon i alla storlekar och former som dessutom drar bra med publik under dagen. Så undertecknad och sektionens kassör Johnny Andersson bokade en stuga en mil söder om Ramsele för att kunna köra ner på fredagen och vara på plats i god tid på lördagen. Då Johnnys 92a av 1955 års modell motorrenoverats mindre än en vecka före avfärd så hölls tempot under de dryga 30 milen på maklig inkörningsfart vilket innebar att jag hann stanna på lite sevärdheter och loppisar efter vägen. Sen var det bara att gasa på en stund och följa tvåtaktsdoften så hittade man snart den ”lilla grå”. I strålande väder och lugnt tempo har man tid att se sig omkring och då kan dessa udda möten inträffa. Saab 92, Saab 99cc vwbuss av en ren slump på samma parkeringsficka för en bensträckare !

Efter en god middag inne på det mycket välbesökta tivoli och marknadsområdet i Åsele drog vi vidare mot Ramsele och stugan. Efter en kväll och natts välbehövlig vila så bar det iväg till utställningen på lördagsmorgonen. Och se…. Man kan hitta nya bekantskaper på parkeringar.
Under en mycket trevlig dag med massor av fordon och människor i en salig blandning i det strålande sommarvädret var det dags för en tur på byn (bysvepet) och inköp av grilltillbehör för att vid stugan grilla och fika med nyfunna vänner.
Men i Saab-världen stöttar man varandra. Veteranerna inklusive saab92h försökte ju att hjälpa en medlem med haveri på en betydligt mycket nyare bild. Då det konstaterades att bränslepumpen lagt av och det inte gick att uppbringa en annan i Ramsele en lördagskväll så fick han nog finna sig i att åka jänkecab hem. Men det får man ju stå ut med när bilhobbyvänner ställer upp för varandra. Kort sagt en mycket trevlig helg som troligen upprepas kommande år. Text och bild Tomas Ramsell och Johnny Andersson

Bilder från Ramsele finner ni här

Introbild

 
 

Weels 2010

Ja, så har sommaren kommit på allvar och det var  dags för Norrlndssektionen att delta i årets upplaga av Weels nationals 2010. Denna kan numera räknas som norrlands största bilträff och som förväntat så blev såväl publiktillströmningen som antalet utställda fordon  ännu större än i fjol .  Ytterligare en bidragande faktor var naturligtvis det fina vädret. Undertecknade närvarade med klubbtält och shop och vi hade intresserade besökare hos oss nästan hela dagen. Förhoppningsvis ska detta också så småningom generera lite nya medlemmar.


Efter dagens aktivitet på Noliaområdet så är det tradition med en cruising på stan på kvällen men denna blev tyvärr lite avslagen då det från politiskt håll inte gått att komma överens om hur detta skulle skötas vilket fick till följd att vissa gator var avstängda. Följden av detta blev ett smärre kaos på vissa andra gator och stillastående köer i stället för cruising. Vi hoppas att detta reder upp sig till nästa år för att träffen ska behålla attraktionskraften.

Vi publicerar här ett antal bilder från vår verksamhet under dagen

På återseende nästa år!

Anders Johansson och Rune Danielsson

Intro Weels 2010

Veteranfordonsdagen 2010

Johnny Andersson får i bokstavlig bemärkelse lägga en hand på sin Saab 92:a efter helgens maskinproblem.

Uppslutningen från sektionens sida i samband med årets Hobbyfordonsdag i Umeåtrakten blev rätt begränsad då endast ett fordon deltog i tävlingen och ytterligare tre var inblandade på olika sätt.

William Gidlund och Rune Danielsson stod för arbetet med vår kontrollplats medan Peter Eriksson tillsammans med kartläsaren Anders Johansson åkte dagens slinga runt Umeå. Johnny Andersson fick nöja sig med åskadarplats denna dag då han drabbades av tekniska problem redan på väg till startplatsen. Totalt deltog ett 30-tal fordon och några av dessa kan beskådas här. eller på VK:s hemsida

 

Introbild Johnny

Sektionens upptaktsträff inför sommaren 2010 vid världshuset i Burträsk den 22 Maj.

introbild

Traditionsenligt inleddes Norrlandssektionens träffsäsong med en ”avrostningsträff” vid värdshuset i Västerbottensostens födelseort - Burträsk, för visst är väl en träff som hålls för andra gången en tradition?


Träffen, som förvisso hålls i Norrlandssektionens regi, är en allfordonsträff som i år lockade ett 30 tal fordon varav ungefär hälften Saabar. Vi deltagande fick köra en tipsrunda runt en slinga lagd i och kring Burträsk. Själv lät jag min 96 -77 få stå och glänsa i solen utanför värdshuset medan jag gjorde Johnny Andersson sällskap i sin 92 -55. Vårt resultat var tyvärr ytterst nära jumboplats, dessbättre hade sponsor-raggningen genererat ett välfyllt prisbord så ingen deltagare behövde gå hem tomhänt.

RPB
En av frågorna behandlade en f.d. bilfabrik i Burträsk, nämligen RPB – Racing Plast Burträsk, som under 60-talet inledde en tillverkning av sportvagnskarosser att montera på VW-chassin. Träffen besöktes dessutom av just en RPB, en härligt grön GT. Efter en gemensam fika/middag i värdshuset var träffen över för denna gång och vi deltagande tackar Thomas Ramsell och Daniel Löfbom för den trevliga avrostningen inför sommaren 2010.

 

Fler bilder från träffen!


Kalldrag med snörök i Umeå.

Den 18 upplagan av Umeå Veteranbilsklubbs vinterrally Kalldrage kördes i år den 13 Februari. Arrangörstrion Sune Strömberg samlade lite drygt 40 deltagare som bjöds på superfint väder, en fin rallyrunda och sist men inte minst en god middag.
För Saab:s del dök denna gång 5-6 bilar upp och äldst i detta gäng var i vanlig ordning Johnny Andersson med sin 92 B som hade en kämpig uppfart från Klabböle gamla kraftstation. Detta var den sista specialen inför målgång och Johnny fixade backen på tredje försöket.


Dagens enda avvåkning fick också tillskrivas en Saab, denna gång var det Ted Stockhaus i sin V 4 som fick en ofrivillig skottningspaus. Vidare säger ryktet att vår nye ordförande Tomas Ramsell som för dagen premiäråkte sin senaste investering, en Saab 99 – 74, var ytterst nära att sova över hela tillställningen men tack vare sin kartlots Villiam blev han väckt i sista minuten.

Tävlingen vanns av Maria Olsson i en Volvo Duett med Mikael Englund körandes en Volvo C 304 på andra plats och Daniel Löfbom med en Saab 96 på tredje plats. Daniel var för dagen utrustad för alla eventualliteter med såväl snökälkar som skidor på takräcket..
Arrangörstrion med Sune Strömberg i spetsen blev väl uppskattade för ett bra arrangemang och det enda som möjligen grämde dem var att issträckan på en sjö i närheten av byn Varmvattnet (!) ej kunde köras då isen bedömdes som för tunn för framförallt plogfordonen.

Text o foto Anders Johanson

"Pitebon" Roger Johansson avvaktar starten på Kalldrage på lördagens morgon

.intro

 

Fler bilder finns här

 

saab_is_saved

I samband med samtidiga såväl nationella som internationella manifestationer till stöd för att sälja och därmed rädda SAAB från avveckling träffades Norrländska Saabentusiaster/ägare hos Carsteds bil Ford/Saab vid Greenzone på Ersboda,Umeå söndagen den 17 Januari.

introbild

Träffen blev lyckad, trots ett snögloppigt och mulet väder, med ett drygt tjugotal deltagare. Vi fick dessutom besök av såvält SVT Västerbottensnytt som de lokala tidningarna.

Bilder finns här

Länkar:

Saab Uniteds lista över alla manifestationer