AktuelltSektionsinfoTräffarBildarkivLänkarAnnonser

Uppdaterad 2020-11-25

Bildarkiv:

Artiklar 2010

Vännäs motormuseum

Ramsele 2010

Weels 2010

Veteranfordonsdagen 2010

Vårupptakt Burträsk

Kalldrage 2010

Saab is saved! 2010

Artiklar 2009

Carstedts invigning

Vännäs motormuseum 2009

Motorvecka Umeå 2009

Veteranfordonsdag 2009

Burträsk 2009

Vinterbilder från KALLDRAGE 2009

Norrlandsträffen för Volvobilar 2008

Artiklar 2008

Vännäs motormuseum 2008

Ramsele veterandag 2008

Weels 2008

UVS utställning 2008

Östersund 2007

Hösträff 2007 Vännäs

Weels 2007

Gammlia 2006

MHRF dagen 2006

Inv Nya Motorcentrum 2005

Nordkalottraffen 2005

MHRF dagen 2005

Trollhättan 2005

Lofoten 2004

 

Bilder Vännäs motormuseums dag 2011

Bilder Lycksele Motorvecka 2011

Ramsele 2011

Ramsele veteranfordonsdag arrangerades denna sommar den lördagen den 16 Juli. Thomas och Johnny var på plats som klubbens företrädare och några tappra saabägar dök upp men vi hoppas på en större uppslutning nästa år.

I vart fall togs en trave foton som kan ses här.


Bilder från årets upplaga av Weels Nationals i Umeå den 2 Juli ses här!

Norrlands största bilträff

Wheels Nat´s Norr med drygt 15000 besökande fordon är  numera Norrlands största bilträff och ett antal europabilsklubbar, däribland Svenska Saabklubben, är numera  ”stammisar”. Europabilarna är av naturliga skäl i minoritet men även vi ökar sakta men säkert  i antal.
Saabhörnan fick i år som mest 15 besökande fordon och här utmärkte sig Öviksborna i positiv bemärkelse med fyra medlemmar som inte synts i dessa sammanhang tidigare. Det äldsta av dessa fordon var en 96 V4 från 1967 som ägs av Håkan Näslund.  2 orchidevita 70 talare närvarade, den ena var en 96 av årsmodell 1975 som ägs av Mikael Jardstam och den andra en Saab 95 årsmodell  1977 vars ägare heter Åke Olsson.
Sist  men inte minst så kom ytterligare en Saab 96 som vi kanske får kalla 16V eller något ditåt. Det var i grunden en V4 från 1971 men för en tid sedan byttes motor och växellåda till motsvarande från en OG 900 T från sent 80-tal. Trångt blev det men efter lite modifikation och flytt av viss utrustning till skuffen så fick allt plats.

Text och bilder Anders Johansson


                 En dag i hjulens tecken

Lördagen den 9 juli var det premiär för Hjuldagen i Bjurholm 6 mil från Umeå inåt landet. Utanför tvätteriet, som varit en Esso-mack på tiden det begav sig, samlades trots det inledande regnet ett gäng Bjurholmare för att visa upp sina skötebarn.

 Det var ett tiotal bilar, några traktorer samt en moped som ställdes upp på gräsmattorna vid BiLeVi's. Dessa fordon rönte stor uppmärksamhet, och de som beundrade fordonen fick chans att rösta på det fordon de tyckte var finast. Det var en traktor, en Allis-Chalmers tillhörande Olof Alfredsson i Näsland, som blev mest uppskattad. Den fick exakt lika många röster som de delade tvåorna, en Ford Capri och en Volvo Amazon, fick tillsammans.

1 an alis chalmers

Den enda närvarande Saaben, en blå 99:a ägd av Lennart Vilhelmsson, kom på delad 4:e plats. Priset för Folkets val bestod i en pokal, en ask choklad och en blomma. En tipsrunda anordnades också bland deltagare och besökare, med priser skänkta från några av de lokala affärerna. Första pris på tipspromenaden var dock en mugg från Svenska Saabklubbens Norrlandssektion som stod som en av arrangörerna för träffen. Detta pris gick också till en medlem av familjen Alfredsson, nämligen sonen Isak. Under dagen bjöds också på trubadur-underhållning av Lennart Vilhelmsson.

Text och bild: Britt-Inger Vilhelmsson

 

Bilder från Grunkor och Mojänger Överklinten

Överklinten heter en mindre by, belägen en dryg mil väster om Robertsfors mellan Umeå och Skellefteå , som har ett driftigt gäng som varje år anordnar något dom kallar Grunkor och Mojänger. Det är en utställning med allt möjligt som har med gamla teknikprylar att göra men i huvudsak rör sig det mesta om motordrivna hjulfordon. Till detta fanns också en loppmarknad på plats för dem som vill handla med sig något hem.
Redan från första gången har mopeden, det fordon som en gång knöt det blå bandet mellan byn och omvärlden, haft ett särskilt utrymme. I fjol startade ett 30 tal mopeder i det numer klassiska racet uppför pungkrossarbacken. För året försedd med både ”julgran” och datastyrd startgrind. Segrade gjorde, "Åke på hea", efter två väl avvägda åk.
Varje år satsar man lite extra på ett visst märke och i år var det SAAB:s tur att få lite extra uppmärksamhet och i huvudsak så var det V4-a ägare som hade hörsammat detta och vi kunde räkna ett drygt femtontal  Saabar under dagen.

 

Uppstart i Burträsk

Svenska Saabklubbens Norrlandssektion startade träffsäsongen 2011 med en träff i Burträsk några mil söder om Skellefteå. För att sprida intresset till nya medlemmar så fanns inget krav på Saabägande utan alla fordon äldre än 30 år var välkomna och ett samarbete om själva arrangemanget fanns även med den lokala WW-klubben.

Trots ovädersvarning och en intensiv regnskur söder om Botsmark så blev vi ett knappt tiotal bilar  från Umeå och lite drygt femton från Botsmark-Skellefteå. Till detta så får vi också lägga ett antal tvåhjulingar och en mjölkbil. Denna hade gissningsvis levererat mjölk till det lokala mejeriet och var nu tidsenligt försedd med både mjölkkrukor och andra varor som kunde få lift på de rundor som dessa bilar gjorde varje dag.

Eftermiddagen ägnades åt att leta uppsatta frågor runt om Burträsk med ett något skiftande resultat både vad gälder att hitta frågorna och att få till ett rätt svar. Orienteringen skapade nog de största problemen hos dem som tycktes ha lokalkännedom då dessa läste karthänvisningarna alltför dåligt.

Samtliga hittade i vart fall till målet där ett antal ekipage fick välförtjänta pris för dagens insatser och sedan åts middag på det närbelägna värdshuset..

Fler bilder ses här!

Ola Nordberg Boliden åker ut på sin frågejakt

O Nordberg

 

Saab:s årsdag i Umeå

Den 23 Februari firade Saab sin årsdag av frigörelsen från GM och en ny ägare i Viktor Mullers Spyker. Detta har firats lite varstans och bl.a. hos Saabhandlaren i Umeå som numera heter Carstedts bil.

Norrlandssektionen hade av den anledningen blivit ombedd att bistå med utlåning av tre bilar av lite sportigare karaktär till sin utställning under några dagar. Valet föll på en Rally V4 och två stycken turbobilar, en 99 Turbo och en tidig 900 Turbo. De båda Turbobilarna tillhörande Rune Danielsson och Anders Johansson har synts i dessa sammanhang tidigare men Rally V4;an är en ny bekantskap.
Den ägs och är bygd av Johnny Backlund Vännäs Motorklubb och är i grunden en Saab V4-74 som nu är grupp 2 trimmad. Den har bl.a. försetts med korsinsug,dubbelblåstoppar och weberförgasare.Växellådan är en 6:35 spec 2.

introårsdagen

Fler bilder kan ses här!

UVS:rallyt Kalldrage 2011

Årets upplaga av Umeå Veteranbilssälskaps  vinterrally ”Kalldrage” kördes den 12 Februari och samlade totalt 47  startande, och av dessa så var åtta Saabekipage av skiftande ålder. Den äldsta var inte helt oväntat  Johnny Andersson; med sin 92 B och den nyaste var en Saab 96 V4 vars stolta ägare heter Sofia Långström.
Starten gick vid klubblokalen hos Neilheds Rod and Rebult, som är ytterligare en av Umeå entusiastbilklubbar. Dessa arrangerar årligen Weels Nats i Umeå vilket bland annat finansierar en fin klubblokal med verkstad för ett tjugotal fordon. Dagen till ära fick vi efter en tids sträng kyla rena ”blian” med endast 5-10 minusgrader och strålande sol vid starten kl 9 och ännu varmare senare under dagen.
Rallyrundan var drygt  12 mil lång med ett fikaupphåll ungefär mittpå och mål med middagsservering i Vännäs på Vegaskolan.  Vi fick förutom att svara på ett antal frågor prova på iskörning på en uppplogad sjöis och därefter åka en rallysträcka som den lokala motorklubben hade använt ett par veckor tidigare. Tills sist fick vi åka ett varv på Pengfors motorstadions rallycrossbana så de flesta var nog rätt mätta på körning då det blev dags för middag och prisutdelning.
Totalvinnare på tävlingen blev Per Bergström Umeå med en Jaguar XJ6C. Bästa Saabåkare blev ”Pite-bon” Roger Johansson, som är en troget återkommande deltagare varje år, och som placerade sig på en trettonde plats. Han kryddade dessutom dagen med en del reservdelsinköp i Umeåtrakten. Därefter ser vi i resultatlistan Lars-Ove Åström Saab 95, Tomas Ramsell Saab 99, Anders Långström Saab 96 2T, Anders Johansson Saab 96 2T, Dennis Gidlund Saab 96 V4, Sofia Långström Saab 96 V4 och till sist Johnny Andersson i en Saab 92 B.

intro

Fler bilder kan ses här!