Aktuell
sektionsinformation
Kommande träffar
Bildarkiv
Länkar
Annonser

Uppdaterad 2020-11-25

Bildarkiv:

Artiklar 2013

Vännäs motormuseum

Klassiker Lycksele

Ramsele 2013

Weels 2013

Olofsfors bruk

Umeå Cityrunda

Överklinten

Avrostning Burträsk

Kalldrage 2013

Artiklar 2012

Vännäs Motormuseum

Lycksele Motorvecka

Ramsele fordonsdag

Weels 2012

Umeå City Rally

Bergsåker Sundsvall

Sommarupptakt Burträsk

 

Artiklar 2011

Vännäs motorm

Lycksele motorvecka

Ramsele 2011

Weels 2011

Grunkor och mojänger

Burträskträffen

Saab:s årsdag

Kalldrage 2011

Artiklar 2010

Vännäs motormuseum

Ramsele 2010

Weels 2010

Veteranfordonsdagen 2010

Vårupptakt Burträsk

Kalldrage 2010

Saab is saved! 2010

Artiklar 2009

Carstedts invigning

Vännäs motormuseum 2009

Motorvecka Umeå 2009

Veteranfordonsdag 2009

Burträsk 2009

Vinterbilder från KALLDRAGE 2009

Artiklar 2008

Vännäs motormuseum 2008

Ramsele veterandag 2008

Weels 2008

UVS utställning 2008

Östersund 2007

Hösträff 2007 Vännäs

Weels 2007

Gammlia 2006

MHRF dagen 2006

Invigning Nya Motorcentrum 2005

Nordkalottraffen 2005

MHRF dagen 2005

Trollhättan 2005

Lofoten 2004

 

                                              Aktiviteter 2014

Vännäs motormuseums dag den 17 Augusti

Denna träffsäsongs sista träff höls i Vännäs på motormuseet och liksom tidigare i sommar så låg vår närvaro på ett femtontal fordon, kända och mindre kända profiler inom Saabhobbyn i Umeåtrakten.  Förutom Saabsnack gavs vi under dagen möjlighet att titta runt i museet som bl.a. nu har färdigställt den Saab 92 som under några år renoverats genom medlemmarnas försorg.

Det gavs också möjlighet att se på Roland "Grus-Kalle" Brändströms gamla rallycross PV som under 70- och 80-talet vann det mesta som Roland ställde upp i.

Under dagen fanns möjlighet att fynda både bildelar och annat på den loppismarknad som fanns i direkt anslutning till utställningsområdet och detta nyttjades friskt.

Bilder från dagen ses här!.

Lycksele motorvecka:s inledande europabilsdag.

Den 19 Juli var det dags för uppstart av årets upplaga av Lycksele motorvecka med en Europabilsdag dit det endast släpptes in europabilar i från gammalt till nytt.

Bilder kan ses här!

Jonas Fröberg berättade om Saab i Hällnäs

Den 13 Juni ordnades en Saabträff i Hällnäs några mil väster om Umeå där vi dels fick oss till livs historik om Saab av motorjournalisten Jonas Fröberg och dels fick en inblick i Hällnäs historia. Jonas har en stor kunskapsbank om framför allt turerna runt konkursen och berättade livfullt några av detaljerna runt denna och tiden innan den var ett faktum.

Vi höll till i den numera nedlagda järnvägsstationen som nu tjänstgör som museum och hembygdsgård under sommrarna. Bland utställningarna fanns bland annat en interiör från Hällnäs gamla bensinmack samt historik om det numera nedlagda Hällnäs sanatorium där det bland annat behandlades tbc-sjuka från 30-talet och framåt.

Ramsele fordonsträff 2014

Likt Whells i Umeå så slog även Ramsele fordonsträff i år rekord både besökarmässig och fordonsmässigt. Vi räknade däribland in 28 Saab på utställningsområdet och därtill fanns ochså en av husbilarna på plats. Under eftermiddagen förhandsvisades bland annat en film om det arbete som lagts ned på denna under restaureringen. Årets tema för träffen var Svenska fordon så Saab och Volvo stog givetvis i fokus av de fordon som förevisades så då Volvo inte har någon husbil så blev det en traktor i stället ...

Se vidare bilder här.

Weels Nats den 28 Juni 2014 

Weels i Umeå är numera den största gammelbils och jänketräffen i Norrland och då vi i år hade ett helt perfekt väder så blev det åter rekord, vad gäller besökande fordon eller vad sägs om i runda tal 1 700 bilar på träffområdet?

Så här såg det ut på Saabfronten på dels utställningsområdet men även på stan senare på kvällen. Dessutom slank det med lite andra bilar som omväxling.


 

Olofsfors Saabträff 2014

Lördagen den 14 Juni var det dags för Norrlandssektionen att arrangera Olofsfors Saabträff för andra året i rad. Liksom förra året gjorde Anders Linné med en stab kompisar sin insats med bravur med gott stöd av superfint väder och en gemytlig bruksmiljö. Vi räknade in runt 35 Saabar från tidiga 60-talare till en ny 9-3:a. Inte att förglömma fick vi också ett Saabobesök i Rolf Hägg, Fränsta. Denna Saabo inköptes för ett tjugotal år sedan av, i Saabkretsar välkände Bosse Nordström från Stöcke, söder om Umeå.

Utöver fordon hade Anders L, dagen till ära, dammat av sin modellbilssamling för uppvisning i en av inomhuslokalerna där det också visades instruktionsfilm för verkstadsarbeten för besökarna.

Till träffen var bl.a. Jaguarklubben med flera lokal klubbar inbjudna så totalt dök runt 130 fordon upp vilket är en klar ökning jämfört med i fjol.

Fler bilder från dagens aktivitet finns här.

Grunkor och Mojänger

I Överklinten strax väster om Robertsfors hålls varje år den första helgen i Juni ett arrangemang som är kallat Grunkor och Mojänger med tanke att besökarna ska ta med sig allt möjlgt och omöjligt som hittats i gömmorna under åren och visa upp för en intresserad publik. Ett av dragplåstren i år var en ubåt tillverkad i Robertsfors och fullt duglig för sitt ändamål. Givetvis var även veteranfordon välkommna och på Saabsidan blev vi ett knappt tiotal bilar av det närmare hundratalet totalt. Bilder finns här!

Cityrundan i Umeå på Nationaldagen 2014

Den 6 Juni kördes i Umeå den årliga cityrundan med Umeå veteranbilssällskap som huvudarrangör och stadens olika motorklubbar som delansvariga för en kontroll med fråga eller praktisk uppgift. Totalt kom närmare 70 fordon till start och däribland ett mindre antal Saabar. Dessa kan tillsammans med lite andra bider ses här!

Mittsverigebanan Härnösand

 Den 24 Maj var det premiär för Svenska Saabklubben som arrangör av bankörning och denna hölls på den enda banracingbana som finns att tillgå norr om Stockholm, Mittsvergebanan strax söder om Härnösand.


Dagen till ära sken solen från en klarblå himmel och då undertecknad kom till banan strax efter kl 8 så var jag helt ensam på plats och grindarna öppna. Efter en stund så dök i alla fall förste besökande upp i form av klubbens kassör Magnus Höglund. Så småningom droppade de första besökande samt funktionärerna in och vid 10-snåret åkte de första bilarna ut på banan.


Under dagen dök ett 40-tal klubbmedlemmar upp för att titta och prata en stund men endast 11 gav sig ut på banan så dessa fick i stort sett obegränsat med körtid. Snabbast på banan, alla klasser var Mikael Jardstam Arnäsvall med en Saab 96 2t.
Framåt fyratiden på eftermiddagen hade de flesta kört av sig så vi packade ihop och åkte hemåt med enbart positiva omdömen från såväl deltagare som besökare och funktionärer för dagens aktiviteter.
Jag ska här också passa på att rikta ett tack till vår nye klubbordförande Per Samuelsson som tillsammans med Tomas Ramsell ordnat det praktiska så att vi kunde genomföra dagens race.


Bilder från dagen finns här


Text och Foto Anders Johansson

 

Vårupptakt i Burträsk

Lördagen den 17 Maj samlades runt ett 15-tal av Norrlandssektionens medlemmar i Burträsk för sedvanlig vårupptakt.  Träffen hölls på hembygdsområdet intill camping och kyrka och det fina vädret bidrog till goda möjligheter att träffa folk och skaffa nya kontakter.
Sektionsordföranden Thomas Ramsell med kollegor hade fixat en tipsrunda runt samhället med ett gäng kluriga frågor som satte hjärnan på prov med skiftande resultat hos deltagarna. Efter tipsrundan erbjöds fika på campingen och prisutdelning.
Dagens vinnare var Greger Nyberg från Docksta med en Saab 96 T 16.

Bilder kan ses här

Text och foto Anders Johansson

 

Veteranrallyt ”Kalldraget” i Umeå 2014

Umeå första veteranfordonsaktivitet 2014 blev i år Umeå veteranbilssällskaps rally ”Kalldrage” den 22 Februari. Vi fick i vanlig ordning en rallyrunda i snörika omgivningar till Umeå trots att vintern varit ovanligt snöfattig. Natten till tävlingsdagen kom ett par decimeter som på beställning.
Vi var totalt totalt ett tiotal startande Saabekipage av ett rekordstort startfält om 80 fordon.
Starten gick på Umeå bilkompani/Volvo i Umeå och gick via ett fikauppehåll i Stärkesmark och en runda på Pengfors motorstadion till middag och prisutdelning vid idrottsplatsen i Vännäsby. På vägen skulle vi svara på ett 20-tal kluriga frågor samt köra ett par speciallprov med våra fordon.
Bästa Saabekipage blev i år startnummer 59, Åke Rosander med kartläsare Jörgen Nyberg på en totalt trettonde plats. Därefter kom Per Berglund på 17:plats och Anders Långström på 18 plats. Vinnare för dagen blev Kjell Lindgren med en Plymouth Satelite.

                                                            Bilder från tävlingen.

Text och foto Anders Johansson