Allt ljusare för Saabs försäljning!

Forum Övrigt Allmänt Allt ljusare för Saabs försäljning!

Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av 2010-05-17 17:02.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #22154

  Martin
  Deltagare

  Källa: SVD
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/ljusare-tider-i-bilhallarna_4661569.svd

  Fordonssektorns djupa krisresa verkar vara över för den här gången. Efter att bilindustrin i slutet av 2008 tvärnitade ökar nu försäljningen av personbilar igen med stora steg. 25668 personbilar nyregistrerades i april, visar nya månadssiffror från branschorganisationen Bil Sweden. Det är en ökning med 40,7 procent jämfört med april 2009. Därmed följs trenden som varit de senaste månaderna.

  Börsnoterade Bilia, som kom med sin kvartalsrapport förra veckan, bekräftar den ljusa bilden. Bolaget har försäljning i alla de nordiska länderna men det är framför allt Sverige, i sällskap av Norge, som har tagit täten i den tydliga förbättringen.

  –Det är en rejäl uppgång i bilförsäljningen, säger Jan Pettersson vd och koncernchef för Bilia som har närmare 70 försäljningsanläggningar i Sverige. Bolagets nybilsförsäljning har ökat med runt 35 procent under första kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal ifjol.

  Mönstret är detsamma hos alla de bilförsäljare som SvD Näringsliv har varit i kontakt med – stora som små. Och för de återförsäljare som säljer Saabbilar har försäljningsökningen varit storartad. På Ana i Trollhättan som enbart säljer Saab, nära dubblades orderingången mellan januari och april till cirka 177 bilar, jämfört med 90 bilar motsvarande period ifjol.

  Däremot släpar nyregistreringarna efter, påpekar Anas vd Joachim Lind, på grund av det långa produktionsstoppet som varade mellan december och februari på Saabfabriken. Nyregistreringarna av Saabbilar fortsatte därför att falla. Nedgången var 14,7 procent i april och uppgick till totalt 528 registrerade Saabbilar. Men försäljningsökningen lär snart slå igenom i registreringssiffrorna.

  –Nu ska vi leverera väldigt mycket bilar här under maj och juni när allt kommer på en gång, säger Joachim Lind.

  Benny Holmgren, vd på återförsäljaren Holmgrens Bil som har ett brett sortiment av olika bilmärken, berättar att företaget redan efter sommaren ifjol kunde känna av att det rörde sig åt rätt håll. Men början av det här året har bjudit på ett rejält uppsving.

  –De här första månaderna på året är de bästa fyra månaderna vi har gjort någonsin säljmässigt, säger han.

  I år sålde företaget 1820 nya bilar. Det motsvarar en uppgång med 65 procent jämfört med samma period i fjol.

  –Det är ett helt annat drag i hallarna nu.

  Benny Holmgren berättar att Saabförsäljningen har släpat efter men för drygt två månader sedan vaknade intresset. I april sålde företaget ett femtiotal Saabbilar. En helt annan nivå än förra hösten, då Holmgrens som bäst sålde tio i månaden, uppger han och säger att företaget månad för månad säljer mer av Saab.

  Lars Noréen är vd på Vallentuna Motor som säljer Saab och Opel. Han kan bekräfta det färska kundintresset som uppstått för Saab. Medan efterfrågan på Opel tog fart redan i höstas, har Saab-kunderna visat intresse de senaste två-tre månaderna.

  –I och med att Saabaffären med Spyker blev klar är det en helt annan sak att sälja nya Saabbilar. Och det blir bara bättre och bättre.

  Han berättar att försäljningen av Saab börjar fungera bättre både till företag och privatpersoner, även om nivån inte riktigt är i närheten av de gamla toppnivåerna.

  –Vi har haft ganska mycket köpare av Saab och nu på senare tid passar vi på att ta hem nya Saabbilar till lagret. Det har varit bra att ha så att man kunnat leverera dem direkt till kunderna.

  Lars Gunnar Jönsson, vd på Svenska Bil, som har två anläggningar i Stockholm och en i Göteborg, märker av samma trend och har nu börjat teckna nya order.

  –Nu märker vi ett kraftigt intresse av Saab. Folk frågar väldigt mycket efter den nya 9-5:an.

  Benny Holmgren på Holmgrens Bil vågar dock inte ta ut segern i förskott och han ser till att inte bygga upp för stora lager.

  –Just nu känner jag att marknaden är lite dopad. Det här är lite för bra för att det ska hålla i sig.

  Han tror att den snabba försäljningsökningen drivits av två faktorer. Dels den låga räntan och dels för att det funnits ett uppdämt behov och att många har avvaktat med köp i oro för sina jobb.

  #158192

  Magnus E
  Deltagare

  Både GM och Saab/Spyker verkar må bra av separationen,
  först Saab som snart går med vinst

  http://www.teknikensvarld.se/nyheter/100517-saab-kanada/index.xml

  Sen går även GM bra utan Saab

  http://www.e24.se/business/verkstadsindustri/saab-befriat-gm-vande-till-vinst_2058975.e24 http://www.e24.se/business/verkstadsindustri/saab-befriat-gm-vande-till-vinst_2058975.e24

  Saab 96 -61 Saab 97 -72 Saab 900 -95

  Jag ber om ursäkt för eventuella stavfel, jag är dyslektiker
  Magnus E

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng