Ännu en Toppola. :)

Forum Modellspecifika forum Saabo/Toppola/Husbil 92H Ännu en Toppola. :)

 • Detta ämne har 4 svar, 2 deltagare, och uppdaterades senast 2016-05-30 07:14 av .
Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #397383
  topponaut
  Deltagare

  Vad gör man om man har en trevlig Toppola som man gillar skarpt?
  På samma sätt som SAAB-sjukan härjar i dessa led gör man samma sak.
  Man köper en Toppola till. 🙂

  Då jag redan har en Toppola II till SAAB og 9-3 samt en Toppola II till pick-upbilar men saknar en Toppola I till SAAB 99/og 900 har jag varit på jakt efter en sådan ett tag. Inte så aktiv jakt kanske, men ramlade jag på rätt exemplar skulle jag konsumera.

  I maj 2016 blev det affär, jag hittade ett tidigt exemplar från 1986.
  Hur vet jag då att den är en tidig 86:a?
  Jo för 1984 byggdes Toppola för första gången med träinredning och små runda fönster i sovdelen. (1985 byggdes inga Toppola). 1986 skippade man runda fönster och man började med glasfiberinredning istället. Men de första exemplaren man byggde 1986 använde man de inredningsdetaljer som fanns kvar från 1984 så de fick träinredning.

  Min nya Toppola har tyvärr stått 100 meter från havet på västkusten och har därför börjat anta samma utseende som klipporna bredvid, d.v.s. massor av mossa och lavar som börjat växa på taket och sidorna.
  Nu är ju detta inte så farligt som det låter eftersom Toppolan är uppbyggd på samma sätt som en båt och kan därför rengöras och poleras som en sådan.
  Alltså har operation mossa & lavborttagning påbörjats.

  Bifogar några bilder från hämtningen av Toppolan samt hur den ser ut efter en rengöring av bakstam samt sidorna. På taket sitter lavarna fast som berget så jag måste jobba lite mer och använda starkare rengöringsmedel. Så det blir nog tyvärr inget Nobelpris i Miljöhänsynsvetenskap i år för min del…
  Efter att använt rengöringsmedel samt borstat taket med ordentlig borste gick smutsen och mossan bort men laven sitter fortfarande fast. Det blir att öka koncentrationen av rengöringsmedel samt använda högtryckspolning under morgondagen.

  Bilagor:
  #397386
  topponaut
  Deltagare

  Bild efter rengöring av bakstam och sidor.

  Bilagor:
  #397389
  topponaut
  Deltagare

  På taket sitter lavarna fast ordentligt. Till vänster ses hur all smuts och mossa försvunnit men lavarna sitter kvar där ändå.

  Bilagor:
  #397858
  topponaut
  Deltagare

  Och idag så hämtades en ny dragbil till Toppolan.
  Kul att hitta en bil i så otroligt bra skick och hög utrustningsnivå, till och med fungerande luftkonditionering. 🙂
  Jag ska nog sluta skriva mer här eller byta över till ”projektavdelningen” istället…

  Bilagor:
  #397862
  Jonathan
  Deltagare

  Grattis till en fin tidig Toppola (och en ännu finare, vad det ser ut, 900)! Roligt att se sådan kunskap och samlarintresse för Toppolan.

  Om du vill göra om detta till en projekttråd, säg då bara till så flyttar vi tråden åt dig. Vore intressant att få följa renoveringen av denna Toppola!

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng