Bensinläcka vid tanken.

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Bensinläcka vid tanken.

 • Detta ämne är tomt.
Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #475396
  fregga
  Deltagare

  Har kört Bertil ett tag nu(1970 v4). Har haft en svag doft av bensin inne i bilen men inte från motorrummet. Närjag tankade fullt häromdagen för första gången så ökade doften markant. Fri lade idag tanken och tror mig hittat orsaken till läckaget där bränsleröret går ut ur tanken. Misstänkt fukt på muttern på bilden. Några tips vad jag behöver göra och byta? Fixar gärna prylar innan jag börjar plocka isär saker.

  Bilagor:
  #475408
  Janne Hagnell
  Moderator

  Dum fråga: har du testat att muttern är åtdragen?
  Vanligaste läckaget brukar annars vara där påfyllningsröret går in i tanken. Sitter rakt i grussprutet så jag har satt över en täckplåt.

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #475411
  fregga
  Deltagare

  Jag kände på den lite innan och min känsla är att den är åtdragen. Ska känna på den lite mer idag och även kika runt påfyllningsröret.

  #475534
  jorn
  Deltagare

  Har du kollat at det inte er små rosthål under tanken? På golvet under tanken ligger det ”asfaltmattor”, dessa kan absorbera en del bensin utan at det läcker ned under bilen, spesielt om gummipackningen runt avtappningsskruven tettar gott. Om det det är så at det rinner ut lite bensin under tanken vill asfalten bli til en tjock ”gröt” som ytterligare hindrar at det rinner ut mer enn små mängder bensin.
  I alla fall var detta problemet jag hadde med min bil.
  Det er ganska vanligt med rost och ”gugga” i botnen på V4-tankar, om det inte er hål der så er det oansett bra at ta ut tanken och rensa denna nån gång, det har nu gått 40-60 år sedan dessa tankar ble monterade inn i så det har hunnit å samla upp sig både vatten ocg annat under den tiden. Det er inte helt enkelt at få ur all ”gugga” ur en sådan tank, skvalpplåten gör at det inte går at komma åt hela bottnen gännom hålet til nivågivaren. En ask 8mm muttrar som ruggas runt i tanken samt sitronsyra som får värka i flera dagar ( byt ut syran varje dygn) brukar ge resultat, men tålmod krävs.

  • Det här svaret redigerades för 1 månad, 1 vecka sedan av .
  #477437
  fregga
  Deltagare

  Nu är problemet löst och efter senaste fulla tankningen så luktar det inte längre. Oklart om det var muttern jag lyckades dra åt, packningen under nivåmätaren som jag bytte eller nya packningar till förgasaren men problemet är löst och Bertil luktar bara gammal saab igen.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.