Byta bakruta Sonett V4 -68

Forum Modellspecifika forum Sonett Byta bakruta Sonett V4 -68

 • Detta ämne har 6 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast 2014-05-13 12:37 av .
Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #24340
  Lennart Larsson
  Deltagare

  Hej!
  Finns det någon som har några bra tips på hur man bär sig åt för att byta bakrutan utan att bryta ihop.
  Jag har lämnat in bilen hos bilglasmästaren men det är tydligen inte helt enkelt att fixa. Jag åker väl på att betala garagehyra snart.
  Nya lister är monterade. Ett av bekymren tycks vara att det är svårt att få till mothåll, speciellt där rutan ska passa mot bakskärmarna, så att inte karossen ”flyttar sig” när man lägger lite kraft på rutan. Både jag och kanske mest glasmästar’n är tacksamma för alla tips….
  /Lennart

  #174608
  emul
  Moderator

  Har tyvärr inga bra tips men kolla med memberlist.php?mode=viewprofile&u=336 (Jonas, bor på Öland och är bekant till mig) som har en SoneTT, han har ju fått i ruta i alla fall..

  #174637
  lennart j.
  Deltagare

  Hej,

  Ett tips som jag hört fått flera Sonett II och V4-ägare är att innan man återmonterar bakrutan bör man montera bort störtbågen (owerroll-bar) för att därmed få karosstaket att flexa och bli mer följsamt då man drar in gummilisten. Risken är annars att bakrutan utsätts för spänningar, som kan resultera i att rutan spricker.

  Bästa Sonett-hälsningar,
  Lennart

  #174638
  rally
  Deltagare

  Bra tips Lennart!!

  /Fredrik

  #175476
  Lennart Larsson
  Deltagare

  Byta rutor fortsättningen…
  Glasmästaren fick väl dit rutorna lite halvdant men gav upp…Han hade den goda smaken att inte ta betalt iaf. 🙂
  Då var det bara att kavla upp ärmarna och försöka själv. Efter att ha goolgat runt lite hittade jag ett klipp (http://youtu.be/wI0x36fJpDw) som visar hur man byter ruta på en Mini Clubman. (såg rätt enkelt ut :kopfkratz2: )Där finns också en länk till vilka verktyg som behövs. Jag köpte ett ”Strip Tool” Snap On art. nr YA208A från Meka Amerikanskt (http://mekaamerikanskt.se/) 325:- . och en uppsättning små brytverktyg av nylon 50:- på Verktygsboden. Först limmade vi fast innerklädseln och lossade taket från störtbågen. Sen krävdes egentligen bara såpa och tålamod…
  Framrutan gick lätt som en plätt. Bakrutan däremot var lite värre. rutan är så stor och tung att det blir svårt att hantera och minsta lilla snedbelastning på listen gör att den släpper från karossen. Det finns ju inte heller nån möjlighet att komma åt att hålla upp rutan inifrån. Lösning? Hustruns gymboll. Perfekt, enkelt att reglera höjden genom att pumpa upp eller släppa ut luft. Bra stöd eftersom det gick att vicka och flytta runt rutan obehindrat. Vi, jag och kära hustrun :hug lyckades få monterat rutan på ett par timmar. Mera tips, sätt fast korta bitar av låslisten när rutan är i rätt läge så att den inte flyttar sig och hoppar ur gummilisten. Glasmästaren hade dessvärre kapat gummilisten lite kort så där får bli en skarv så länge. Vi får se om orken finns att göra om jobbet. Nu vet vi ju hur det ska göras.

  #173988
  eriks
  Deltagare

  Very nice!

  Thanks for sharing your experience! :wrench

  #175527
  lennart j.
  Deltagare

  Hej min namne.
  Mycket smart lösning med boll-mothållet!
  Bästa Sonett-hälsningar,
  Lennart

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng