Byta glödlampor på instrumentbelysningen

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Byta glödlampor på instrumentbelysningen

Detta ämne innehåller 7 svar, har 4 deltagare, och uppdaterades senast av 2009-11-03 20:25.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #21029

  martin b
  Deltagare

  Hallå,

  har någon koll på hur man byter glödlamporna till instrumentbelysningen? Har tittat i verkstadshandboken men hittar ingen lösning där.

  I verkstadshandboken står det bara att lamporna skall vara på 1,2W och att sockeln är av glas. Var kan man hitta mer exakt vilka lampor som passar?

  /Martin

  #147389

  Bengt Åkesson
  Deltagare

  Hade ju varit bra om man visste till vilken bil…. :doh:

  /B

  #147391

  martin b
  Deltagare

  Ah, ledsen.

  Det är en 96:a -74 årsmodell.

  /Martin

  #147392

  William
  Deltagare

  Lamporna heter ”w2x4.6d” Är två lampor för upplysning i varje hus, samt en för varje kontrollfunktion.

  Lamptypen finns som 1,2W och 2W i normala fall, finns tex på Mekonomen. Troligen även på en mack.

  Verkar inte finnas nåt enkelt sätt att byta, är du smidig går vissa att komma åt underifrån. Annars är det nog enklast att ta ur ena eller båda instrumenthusen och byta utanför. Kräver visserligen lite smidighet det också… 🙂 Lampornas hållare sticker ut på instrumenthusens baksida och är svarta eller bruna. vrid dem ca kvarts varv så kommer de ut.

  #147393

  Bengt Åkesson
  Deltagare

  :thumbup:

  När instrumentlamporna strular – alltså flera stycken samtidigt är det ofta reostaten till belysningen som har gett upp. Denna kan man koppla ihop sladdarna på och då få full ljusstyrka på lamporna. Funkar lamporna då sä är det reostaten. Om inte så får man in bakom instrumenten och plocka av lamphållarna och byta lampa. Din bil har säkert lösa svarta lamphållare i plast. Äldre modeller hade en sladd till varje lamphållare. Tänk på att det finns kontrollampor i instrumenten också (oljetryck låg bränslenivå helljus mm) så att du inte tar fel lamphållare.

  Lycka till!

  /B

  #147395

  martin b
  Deltagare

  Tack för era svar!

  Följdfrågor då:
  – Hur får man ut instrumenthusen? Ska man trycka ut dem bakifrån?
  – Är det görligt att demontera hela instrumentpanelen för att kolla kopplingarna på baksidan? Man ser ju ingenting om mann tex vill kolla kopplingarna till reostaten…

  /Martin

  #147399

  William
  Deltagare

  Mätarhusen sitter med en bygel som pressar mot i-brädan, bygeln sitter med två skruvar som är meningen att dra för hand. Dyk under och kika 😉

  Det kan nog underlätta att lossa på hela i-brädan om det känns drygt på annat sätt. (skruvarna på varje ytterkant samt en dryg jäv.. i mitten, ett stag.) brädan går att frigöra en bit från torpeden utan att koppla ur nånting, minns inte hur det såg ut men absolut tillräckligt för att byta lampor iaf. troligen även reostaten.

  #147525

  jonass
  Deltagare

  Annars så har vi ju faktiskt ett ganska gynnsamt golv att ligga på utan allt för stora ryggskador, så med en kudde fixar du nog jobbet galant utan att skruva loss någonting, lamphållarna är ju lätt åtkomliga och sticker ut tillräckligt

  MVH Jonas

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng