En Saab-alskare fran Draculas trakten

Forum Övrigt Allmänt En Saab-alskare fran Draculas trakten

 • Detta ämne har 8 svar, 6 deltagare, och uppdaterades senast 2007-12-30 12:23 av .
Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #17224
  sorin marius
  Deltagare

  Hej,

  Mitt namn ar Sorin Marius Simon, bor i Rumanien och tycker mycket om svenska bilar. Nufortiden ager jag bara tva rulande Volvobilar, av 300-serien, men jag har for avsikt att bli Saab-agare ocksa under 2008. Menningen ar att besoka Sverige (sarskillt Norrboten, bade jag och min hustru vill ju korsa Polcirkeln minst en gang i livet) under maj eller juni 2008 och kopa en klassiskt Saab darifran. Jag ar en lycklig manniska, pa grund av min hustru gillar ocksa svenska bilar. Vi kom overrens att var Saab ska vara helst en 900, arsmodell efter 1994 (5 dorrar eller 3, spelar ingen rol), eller en 9000, arsmodell efter 1990. Saaben bor ha motorn ej storre en 2 liter. Manuel vaxellada tycker vi mer om, men automatiskt vaxelladan gar det lika bra.

  Lite fakta om mig sjalv: jobbar som frilansarjournalist. Numera redigerar jag nyheterna pa en lokall TV station i staden Tg. Mures (ca 140.000 invanare) och skriver regelbundet artiklar pa en nationell tidning som heter GARDIANUL (det betyder Vaktmastaren, det ar rumansk version av engelsk tidning the Guardian). Ibland lyckar jag att sriva artiklar ocksa i en svensk nattidning som heter Alba.
  Bor med min hustru i en lilla lagenhet, tillsammans med var katt. Inga barn, tyvarr.
  Gillar mycket fotboll (spelade i Rumaniens tredje ligan, nar jag var yngre), tycket ocksa om att lara mig framlinga sprak (talar flytande franska, spanska och engelska ocksa) och ar battre kok an hustrun, sager kompisarna. Ibland spelar jag blassinstrument, mest rumansk folkmusic.

  Hoppet ar att, med hjalp av folk pa det har forumet, ska lara mig mera om Saab-bilar lycka kopa en 900 eller 9000 och ta hand om Saaben pa basta mojliga satt.

  Tack ska ni ha och God Jul till alla Saab-enthusiaster.

  #116140
  Martin
  Deltagare

  Hej och välkommen Sorin!

  Mina varma gratulationer till din goda svenska!
  Roligt att du hittat hit och att du blivit ”biten” av Saab. 😉

  Vilka bilar man gillar är förstås ett personligt val, men om du letar efter en nya generationens 900 (94-) respektive 9000 skulle jag personligen välja en 9000.
  Gärna en så sen som möjligt. Modellen är mycket krocksäker och har sedan starten förfinats, medan nya generationens 900 i början drogs med en del barnsjukdomar. Det mesta har förstås rättats till idag. Du får mycket bil för pengarna om du köper en 9000. Se bara till att kopplingen bytts om Ni finner en manuell.

  Flere kommer säkert att fylla på i denna tråd.

  #116151
  exceller8
  Moderator

  Szia & välkommen! 😀 Lycka till med bilköpet och resan! Glöm inte besöka Volvo-museet i Göteborg och Saab-museet i Trollhättan!

  #116153
  sorin marius
  Deltagare

  Naturligtvis, Volvo och Saab museerna finns pa min besokslista. Faktiskt, jag planerar att kopa Saaben nagonstans kring Goteborgomrade och bila med Saaben vidare till Polcirkeln. Sen ska vi ta vagen hemma (Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Slovakien, Ungern och Rumanien). Klarar Saaben den har korstracka, da betyder det att jag gjorde en bra inkop. Hoppet ar att det ska ske.

  ”Szia” ar inte nagot rumanskt ord, utan ungerskt. Det betyder, tror jag, ”hej” eller ”hejsan” pa ungerska. Sjalv talar jag inte ungerska, bara fostar lite. I Transylvanien bor ca 20% ungrare, men jag larade mig inte deras sprak. I alla fall, nastan alla talar rumanska, alltsa var dt inget menning att lara ungerska. Svenska ar det mer intressant att lara mig an ungerska.

  Mats Kadmark wrote:
  Szia & välkommen! 😀 Lycka till med bilköpet och resan! Glöm inte besöka Volvo-museet i Göteborg och Saab-museet i Trollhättan!
  #116154
  hotrodder
  Deltagare
  Sorin Marius wrote:
  Naturligtvis, Volvo och Saab museerna finns pa min besokslista. Faktiskt, jag planerar att kopa Saaben nagonstans kring Goteborgomrade och bila med Saaben vidare till Polcirkeln. Sen ska vi ta vagen hemma (Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Slovakien, Ungern och Rumanien). Klarar Saaben den har korstracka, da betyder det att jag gjorde en bra inkop. Hoppet ar att det ska ske.

  Hej!
  Ett tips angående bilköp och en ”så pass gammal” 900/9000 som du funderar på så är inte Göteborg direkt lämpligt område annat än i pris. Problemet är rost och åter igen rost. Även om karossen klarat sej bra pga. vettig skötsel så har du många underliggande problem som tex. kärvande bromsok, rostiga bromsrör, fastrostade bultar till allting under bilen, sönder ärgadaluminium i motorutrymmen mm. Detta eftersom vägarna i södra Sverige saltas vintertid och detta skapar jätteproblem.
  Söker du hellre en bil längre norrut (jag bor själv i Östersund ganska mitt i Sverige) så minskar dessa problem avsevärt. Tex. en bil i norrbotten kan vara helt rostfri även om den är 20-30år och rullat 40 000mil. Eftersom man inte vräker på salt på samma sätt som i södra Sverige utan plogar bort snön istället på våra vintervägar.

  #116156
  saab99x7
  Deltagare

  skulle nog hälst välja en saab 9000 men det gäller nog att den är fin med inte så mycket rost mm. min store bror har en saab 900 årsm 94 det har varit mycket fel på den men den första årsmodellen av nyare 900an blev det barnsjukdomar på men efter årm 94 tror ja det inte va så mycket fel på men ja tycker 900an är snyggare än 9000 men det beror ju på hur pass bra dom är mot fel.
  vilken bra svenska du har.

  #116172
  sorin marius
  Deltagare

  Jag ansett att ska kopa en 900/9000 i Goteborg omrade pa grund av darborta har jag en kompis. Men jag ska folja ”Hotrodder”s rader och kopa bilen i Norden.

  Vi tittade – bade jag och hustrun – pa olika Saab 900 och 9000 bilder. De ar ju svart att valja melan. Bagge tva modeller ser bra ut, tror vi. I sa fall, vi ska bestamma oss pa plats vilken modell ska vi ha.

  Tack till er som gav mig intressanta rader och God Jul till alla.

  #116176
  phermansson
  Deltagare

  Håller med om 9000 eller varför inte 9-5? Gamla 900an kan vara snygg i vissa färger, men största nackdelen tycker jag är att den är ’trång över axlarna’. Karossen är helt enkelt lite för smal. Att man sedan får känna sig fram till gaspedalen för att hitta den mellan bromspedal och mittkonsoll är inte heller kul, särskilt om man har lite större skor.
  Tycker även 9000 är goare att köra, den ligger bättre på vägen. Men det är en smaksak, så visst är det bäst att testa sig fram!

  #116422
  sorin marius
  Deltagare

  Jag bestammde mig att folja raderna som jag fick har, pa Saab forumet. Det ar klart nu att var nasta bil ska vara en Saab 9000, arsmodell efter `92. Garna turbo, 2 liters motorn, manuell vaxelladan, men utan turbo eller automat vaxelladan ar inget hinder. Ett annons ska laggas snart efter Nytt Aret 2008, under rubriken ”bilar kopes”, har pa forumet.

  Och, tack till Hotrodder, bilen ska kopas i norra Sverige. Sa norr sa gatt. Detta ska ske i borjan av juni 2008. Bade jag och min hustru vill ha flera semesterveckor i juni.

  Vill ocksa saga tack sa jattemycket till alla som gav mig intressanta forslag och rader angaende Saab 900/9000.

  Ett valdigt gott Nytt Ar 2008 onskas till alla svenska Saab-alskare.

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng