Fälgar med olika inbyggnadsdjup?

Forum Övrigt Allmänt Fälgar med olika inbyggnadsdjup?

Detta ämne innehåller 4 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av 2005-03-28 16:45.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #12429

  mats a
  Deltagare

  Jag har någonstans läst/sett/hört att fälgar till nyare saabar kan vara en vansklig affär. Gamla 9-5 och 9-3 har olika inbyggnadsdjup och får ej förväxlas, tror jag. Sedan är det väl så att nya 9-3 SS har samma fälgar som Opel, och de passar inte gamla 9-3, som i sin tur har fälgar som passar nygamla 900?

  Eller?

  #85871

  enor
  Deltagare

  Nja.

  ng900/og9-3/9-5 är oftast utbytbara med varann. Att jag skriver ”oftast” beror på att en del bilar, som 9-5 aero och 9-3 viggen, har större bromsar vilket gör att ok/skiva inte ryms bakom alla fälgar. Fälgar till vectra/calibra fungerar utmärkt att använda till ng900/og9-3/9-5 eftersom de bygger på ett identiskt chassi.

  nya 9-3ss däremot har större inpressningsdjup och går inte hur som helst att byta med de ”gamla” modellerna.

  #85872

  mats a
  Deltagare

  Tack för besked. Jag har napp på fälgar från 9-5 aero. De skulle med ditt resonemang alltså inte fungera på 9-3 -01? Säljaren anger att skillnaden endast är ”6 mm ET”. Vad är detta?

  #85873

  enor
  Deltagare

  Jo det funkar fint!! Däremot hade det till exempel inte gått att sätta 9-3 standardplåtisar på en 9-5 Aero.

  ET=Inpressningsdjup (tyska:EinpressTiefe). Det definieras som måttet mellan fälgcentrum och fälgens anliggningsyta mot bromsskivan. Om, som du säger, dina nya fälgar har 6 mm djupare inpressning, beror det sannolikt på att de är en halv tum bredare än originalets fälgar – då måste man pressa in däckets centrum en kvarts tum för att hamna på samma avstånd från skärmkanten som original. Detta medför en liten spårviddsminskning, trots bredare däck (paradoxalt nog). Men som sagt, det kommer att funka finfint!

  #85874

  mats a
  Deltagare

  … och tackar för hjälpen!

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng