Hjääälp! Hur får man dubbelförgasarna att gå bra?

Forum Modellspecifika forum 90/99 Hjääälp! Hur får man dubbelförgasarna att gå bra?

Detta ämne innehåller 7 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av 2006-11-28 11:03.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15086

  jacke
  Deltagare

  Hej!
  Har precis monterat på dubbelförgasare på min 99a med b-motor(dum som man e). Jag har synkat dom med slangmetoden osv, men den tvekar när man ger mycket gas(händer nästan ingenting) och skjuter ur förgasarna. Jag misstänker att den får för lite bränsle, så jag har provat skruva upp CO-skruvarna ett halvt varv, men det blev bara marginellt bättre. På högvarv går bilen fint, och även på låga varv. Membranen är fö hela. Måste ha bilen schyst till på måndag då jag ska köra 30 mil.
  Vore väldigt tacksam för hjälp!

  Mvh Jakob

  #99827

  stefan
  Deltagare

  det är ingen nålventil som hängt sig eller är full i skit? det måste vara nåt uppenbart eftersom de flesta problem brukar härröra sig till ökad förbrukning……..inte att de går för magert.

  #99828

  jacke
  Deltagare

  Tack för svaret. När jag gasar ser jag att vakumkolvarna rör sig som de ska, möjligen är det skit i munstyckena, för jag har inte blåst rent munstyckena. Jag köpte dom av Peter E här på forumet och han sa att dom funkat bra och det litar jag på, möjligen har de legat ett tag, så man kanske skulle testa rengöra dom. Fler tips?

  #99829

  jacke
  Deltagare

  Ok, nu har jag provat att blåsa med tryckluft rakt ner i bägge munstyckena så pass att det blåste ut bensin ur vevhusventilationen, men bilen går fortfarande lika illa. Ju mer man försöker gasa ju mer slår den av, typ som en omvänd gaspedal. På högvarv skjuter den dock på fint.

  Jag gjorde även en annan upptäckt: När jag höjer kolven med en skruvmejsel på den vänstra förgasaren så stannar nästan motorn, gör jag samma sak på den högra händer nästan ingenting. Detta fick mig att tro att felet finns i den vänstra, vad tror ni? Börjar bli smått frustrerad, funderar snart på att sätta dit en enkelförgasare igen. Mer tips mottages tacksamt!

  #99830

  stefan
  Deltagare

  med nålventil menade jag flottörventilen alltså……….den ena förgasaren kanske inte får in bensin i flottörhuset i samma takt det går åt.

  #99831

  jacke
  Deltagare

  Tack Stefan! Jag förstod det nu i efterhand, är lite novis på förgasare ännu. Har precis fått bekräftat att det är den högra förgasaren som får för lite bränsle, så jag ska försöka montera av den och kolla hur flottörhuset och nålventil ser ut, men det får bli imorgon. Hoppas verkligen på en lösning annars har jag slösat massa tid och energi på ett par förgasare som inte funkar.

  #99832

  rutis
  Deltagare

  Det är sååå fränt med dubbelfuggar – i alla fall i tankevärlden…När jag var ung och lappen var färsk så var dubbla weber- eller för all del dellorto-45or i princip det ballaste som fanns – det där bröölet dom gav ifrån sig framkallade ett sjukt habegär. Hur som, jag fick nöja mig med att åka V4 -68 med sniksolex och så här i efterhand inser jag att det var den perfekta ”förstabilen”, lättmekad, soppasnål och trogen som en hund. Numera är det latmasken och den bättre ekonomin som bestämmer, hyfsat nya bilar som lämnas till verkstad när servicelampan tänds.
  Nu till saken, min grabb är nu där jag befann mig för länge sen… nytt körkort och givetvis en SAAB, fast nu en 99a -84. Bilen gick perfekt vid inköp, men som vi alla vet så sitter där en ensam snikstromberg, det tog inte lång tid innan grabben hade övertalat mig och fan for i mig: ”farsan, den går för dåligt” hmmm dubbelfuggar e ju coolt, skaffade ett set CD150 på skroten, skruvade dit och bilen går som en påse borrhål
  Efter mycket strulande borde detta slutat med det självklara, byt tillbaks, men jag gav mig icke utan införskaffade i stället:

  2st förgasarrepsatser
  2st membran – de som sitter på chokesidan
  2st o-ringar 6×2

  Sen rev jag isär hela skiten och plockade ihop efter bästa förmåga:

  Byt de fasta munstyckena, använd ett mjukt dorn för att driva i och ur dom , t.ex. aluminium och var noga med att de hamnar rätt från planet, i mitt fall 2,3+-0,1 mm, skaffa en Haynes-bok för rätt referens.

  Rengör temperaturkompensatorerna(långt ord) NOGA! Det är den långsmala aluminiumgrunkan med plastlock. Den svarta plastpluggen ska löpa FRITT! OBS! Skruva INTE bort bimetallfjädern, den är fabriksinställd, använd typ 5-56 och lirka pluggen fram- och tillbaks.

  Plocka isär choken, byt membranet som är integrerat i chokeplattan, mina hade återgått till mullstadiet. Kolla oxå att chokeaxeln ej är för glapp. På min ena fugge stängde inte choken trots att axeln var i stängt läge.

  Byt o-ringarna i vacuumkolvarna, skruva dän membranet och nålen, lägg kolven uppochned på något mjukt, t.ex. ett par träbitar och knacka ur justerskruven ihop med sin låsbricka, tappa inte bort brickan!

  Till sist, skruva ihop allting, blås rent, tryckluft är inte fel och anlita farbror Haynes gällande grundinställningar

  Grabbens bil går nu så mjuuukt och klart alertare!

  Hälsar Mathias

  #100402

  jacke
  Deltagare

  Tack för ditt svar Mathias!
  Jo, har hört att när en dubbelförgasare är rätt inställd och fungerar går den betydligt bättre en enkelförgasaren + att den drar mindre soppa. Just nu står bara bilen, men ska montera och köra med enkelförgasare nu i vinter och sen renovera upp dubbelförgasarna till våren som du tipsade om. Faktum är att med min gamla enkelförgasare gick bilen också sjukt bra, gjorde 0-100 på 11 sek ca och körde om det mesta på E22an, hehe. Men den drog ju kopiöst med soppa så den var ganska oekonomisk(slitet munstycke). 99orna är grymt roliga bilar att köra annars 🙂

  MVH Jacke

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng