Hur montera saab 99 styrservoväxel på en saab 99?

Forum Modellspecifika forum 90/99 Hur montera saab 99 styrservoväxel på en saab 99?

 • Detta ämne har 16 svar, 4 deltagare, och uppdaterades senast 2012-08-20 19:15 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #6096
  anders g
  Deltagare

  Hej!

  Någon som har något förslag på hur man bäst/enklast monterar en saab 99 styrservoväxel på en saab 99 ?
  Jag har hittat info om hur man monterar en 900 styrservoväxel så det ”förslaget” har jag redan litet info om 🙂

  MVH / Anders

  #45459
  stefan
  Deltagare

  tja om den hör hemma på en 99 så handlar det väl om att demontera den gamla och montera den nya med erfoderliga detaljer som skiljer som slangar, pump på motor, remskiva? osv osv?

  #45463
  Martin
  Deltagare

  Om du har användning för bilder (med motorn urplockad) på hur servoinstallationen ser ut i original kan jag återkomma.
  Säg till i tråden. :weld

  @Anders G wrote:

  Hej!

  Någon som har något förslag på hur man bäst/enklast monterar en saab 99 styrservoväxel på en saab 99 ?
  Jag har hittat info om hur man monterar en 900 styrservoväxel så det ”förslaget” har jag redan litet info om 🙂

  MVH / Anders

  #45465
  lasse a
  Deltagare

  Hej! Se upp det kanvara svårt att montera en servostyrväxel i årsmodeller före 1974. Från 1974 kunde man få 99an med servostyrväxel. Samtidigt ändrades torpedväggen ganska mycket.

  #45466
  anders g
  Deltagare

  Hej!

  Tack för responsen!

  Jag önskar gärna bilder av originalinstallationen tack !

  Kan det vara så att avståndet mellan bakre motorfästena och torpedväggen är större på en styrservoförsedd saab 99 så man skapat litet mer utrymme för styrservot på så sätt?
  Man skulle ju kunna mäta avstånd mellan motorfästesskruv-torpedvägg och jämföra ?

  MVH / Anders

  #45494
  anders g
  Deltagare

  På min beg styrservoväxel, såg att den del av axeln med splines på (som rattstångsknuten är fäst i) som sitter på styrservoväxelns spindel, är lös relativt den inre ”delen” på spindeln/axeln. Om man kollar in änden så ser man hur den är uppbyggd. Dessa två delar ska vara låsta till varandra med ett styrstift el liknande men har glappat upp vilket resulterade i ett rattglapp som inte var välkommet… Jag mätte i båda ändar på hålet som stiftet sitter i och det såg ut som om ena hålet hade litet större diameter än det andra, kanske beror på slitage eller att hålet/stiftet är litet koniskt, någon som vet?

  Måste försöka få ur stiftet och sätta i ett nytt för att få bort glappet, efter att först ha brotschat upp hålet så det blir snyggt igen. Någon som vet om det bara är att slå ut stiftet eller är det eg en nit så den måste borras ur ?

  Dessutom måste utrymmet mellan de två axeldelarna tätas antar jag så ingen hydraulolja kan läcka upp där…

  MVH /Anders

  PS..väntar fortfarande med spänning på litet bilder på originaluppsättningen… 🙂

  #45570
  anders g
  Deltagare

  Lyckades slå ut stiftet, håldiametern var ca 3,98 mm resp ca 4,04 mm i ändarna. Tog av ventilhuset, lyfte ut spindeln, därefter drog jag försiktigt av den yttre delen med splines-en, den inre axeldelen hade en fyrkantig gummitätning en bit under stifthålet. Bytte ut den mot en ny o-ring i viton, smörjde in delarna m hydraulolja och monterade försiktigt tillbaka delarna. Tog skaftet från en borr m diam 4,1 mm och putsade av det några hundradels millimeter så det blev lagom presspassning, efter att jag slog in den i hålet och därefter kapade av de utstickande delarna m vinkelkap..nu ska väl det inte glappa något mer där….. 🙂
  Den inre delen smalnade av till diam 5,5 mm någon cm under den lilla o-ringen..fungerar väl som torsionsfjäder. Den yttre delen har grova klackar längst ner som greppar tag i spindeln så torsionsfjädern tar inte allt moment om tex drivremmen till hydraulpumpen gått av, då blir det tungstyrt.

  Anders

  #45667
  Martin
  Deltagare

  Här kommer äntligen några bilder, de täcker kanske inte det du vill, återkom isf med de vinklar/vyer du önskar. Bilderna finns oxå i avsevärt större format om du behöver.
  Bilderna togs för några dagar sedan, men Saabklubbens webserver har krånglat. Hoppas att det funkar nu.

  99:an på bilderna är en 76:a

  #45674
  anders g
  Deltagare

  Tack Martin!

  Fina bilder… 🙂

  Jag funderar på hur servot lutar in mot torpedväggen…finns det möjlighet att du kan ta foton på varje servofäste rakt från sidan, om du håller kameran i jämnhöjd med servot, vid det tunna röret, och tar en bild rätt in på resp fäste, då kan jag se om t ex fästet med de två skruvarna är vinkelrätt mot ”golvet” det står på eller om det är paralellt med tornet (som t ex övre bärarmen är monterad i). på vanliga 99or går resp motorfäste ned och går paralellt utmed tornsidorna….om man kollar in främre delen av motorfästet så ser det ut att göra just detta. Du kanske har något att mäta upp fästets lutningsvinkeln mot ”golvet” om det nu inte är så att fästet går paralellt med tornet, då ger sig ju vinkel ”själv” s a s ? I sidled antar jag att servot är monterat centrerat så man får lika mycket hjulutslag åt båda håll, det kan jag mäta upp själv, även i karossen…mått tas mellan tornens nedre delar.

  Vore tacksam om du kunde mäta upp ungerfärligt avstånd på mitten på nedersta skruvskallen, (den nedersta skruven på vänstra fästet ) och fästets golv, detta ger höjden på servot då jag antar att golvet är detsamma på bil m/u styrservo ? Fästets tjocklek vore fint att veta samt inre avståndet mellan ”benen” på motorfästet i höjd med ”golvet” där benen är svetsade i golvet. dock behöver detta inte mätas om nu servots fäste går paralellt med tornet, då ger sig ju måtten ”självt” igen…

  Om man tittar så finns inte det golv, den centrala delen, som normalt sitter under styrväxeln, och som styrväxeln är monterad i.. på en vanlig 99a. Man har inget sådant golv för att kunna ta ner servostyrväxeln underifrån vid service. Jag antar att allt golv centralt är borttaget fram till ”framvagnsbalken”, det syns inte på någon av bilderna…. undrar om extra förstärkningar är inlagda på dessa bilar för att kompensera för det borttagna golvet…någon som vet…är det bara att skära bort, utan att förstärka, om man nu ska eftermontera hydralisk styrservo?

  Tack för hjälpen…

  Anders

  #45734
  anders g
  Deltagare

  Får rätta mig själv….dålig minnesbild…motorfästets främre ben går inte runt och paralellt med tornets framsida utan går ned och ansluter till framvagnsbalkens bakre kant….så det är därifrån en mätning måste göras…

  Anders

  #44109
  anders g
  Deltagare

  Mitt på slangen,på trycksidan,som sitter mellan röret ut från pumpen och röret till styrservot, sitter en strypning med innerdiameter 4.2mm…bra att veta för ”gör det självare”….

  Anders

  #41820
  anders g
  Deltagare

  Vilken hydraulisk olja rekommenderas till Saab 99 styrservo ?

  MVH / Anders

  #46301
  Martin
  Deltagare

  #46339
  anders g
  Deltagare

  Tusen tack Martin för ännu fler fina bilder!

  MVH / Anders

  #46461
  anders g
  Deltagare

  Enligt Saab 99 verkstadshandboken Texaco power steering fluid (45) 30 09 800.

  Följande olja skall uppfylla den standarden, verkar det som:
  Divinol ATF-C Premium VI ( Saab P/N (45) 30 09 800 )
  Specification: GM Dexron VI; GM Dexron III G/H; GM Dexron II D; GM Dexron TASA; Ford Mercon V; JASO 1 A

  Anders

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng