Koppla bort frihjulet? Akut hjälp behövs snarast

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Koppla bort frihjulet? Akut hjälp behövs snarast

 • Detta ämne har 4 svar, 4 deltagare, och uppdaterades senast 2011-06-15 15:08 av .
Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4264
  joel jansson
  Deltagare

  Hej

  Efter ett drygt år i garaget har v4 från -77 äntligen fått komma fram igen. Anledningen till att den hamnade i garaget var problem med frihjulet alternativt kopplingen. Det fanns inget driv på någon växel och det gick att dra i spaken hur som helst utan att ha kopplingen nere. Eftersom mina kunskaper på området är ganska bristfälliga blev bilen stående.
  Men en vän som var och kollade på den i våras kom på att om man drar ut frihjulsreglaget helt och spänner fast det så att det håller sig där, så går bilen att köra, dock kan den slira och krångla och tappa växeln på samma sätt som den gjorde innan den gav upp förra sommaren och kopplingen tar väldigt högt upp.

  Han antog att något drev eller liknande till frihjulet hade blivit slitet men hade för sig att det skulle gå att koppla bort det (frihjulet alltså) på ett enkelt sätt, utan att behöva plocka ur hela rasket.

  Så frågan är alltså om det är någon som vet hur det skulle kunna gå till. Just nu handlar det om att få bilen körbar så fort som möjligt pga bilbrist, så frihjul eller ej spelar ingen roll, större ingrepp får vänta till ett bättre tillfälle. Till saken hör att jag har besiktningstid på torsdag så det brinner lite i knutarna..

  Snälla hjälp!

  mvh Joel

  #28758
  Per-Erik
  Deltagare

  Hejsan Joel,

  ehm, med risk för att vara tråkig, så låter detta som ett problem som bäst åtgärdas genom att plocka ur lådan och få den renoverad eller utbytt. Det du kan prova är att tvätta ur lådan med typ, diesel, fotogen… sen skölja den noga med växellådsolja och hoppas på att det kanske fixar sig, iallafall temporärt… Jag skulle nog i vilket fall inte våga använda den bilen några längre sträckor, för risken är mycket stor att du blir helt stående, och det är inte roligt…

  #28761
  rallysaaben
  Deltagare

  Jag kan bara hålla med Per-Erik, det är något som är skrot, antagligen frihjulslagret och då är enda alt att ta ur lådan och byta det.

  Jag hade liknande symptom på min v4 för ett par år sen och när jag rev isär lådan så upptäckte jag att frihjulslagret var i 3000 delar.

  #28792
  joel jansson
  Deltagare

  Ja jag kan ju inte säga att blir förvånad över det ni skriver.. besiktningen får nog vänta ända när tiden rinner bort. Är det någon som har nån gammal saab att sälja plågsamt billigt i närheten av Gotland så får ni gärna höra av er..

  #28826
  magnumr
  Deltagare

  Om du tar färjan in till Oskarshamn så vet jag var det finns två växellådor (var det står två skrotbilar). Men jag vet inte skicket på dom. Och man får ju skruva dän växellådorna själv.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.