Metallglitter i motoroljan

Forum Modellspecifika forum OG900 Metallglitter i motoroljan

Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av 2007-05-17 13:22.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #16046

  Har just köpt en 900i 16v 1991 som bara gått 11000 och har fullstämplad servicebook fram tills 10000. Bara 2 ägare innan mig och allt var i toppskick. Den har bara körts på sommaren och har en toppola monterad (har aldrig varit avmonterad sedan 1991). Mycket vackert =). Bilen hade stått avställd sedan 2005 när jag köpte den. Körde hem den 35 mil och besiktiga den med blankt papper. Skulle byta motorolja på den idag och upptäcker att det är ”läppglans” glitter i oljan. Kan vevlagren ha tagit stryk av att jag kört ca 50 mil innan oljebytet efter att den stått still i 2 år. Jag hör inga konstiga ljud från motorn men blir lite oroad. Någon som har någon idé om vad det kan vara som skapat denna metallfällning i oljan. Ska jag vara orolig och åtgärda med en gång eller ska jag vänta på oljud? Är ingen duktig mekaniker själv så jag måste isåfall anlita verkstad eller kunnig person.


  Fredrik
  Saab 900 toppola edition

  #106577

  Martin
  Deltagare

  Grattis till din klassiker!!

  Det är klart att det känns inte så bra med ”glitter” i oljan, men jag skulle ha lite is i magen och avvakta. Ett enkelt kompressionsprov skadar inte till att börja med.

  Byt olja och köp då en vettig olja av välkänt märke. (Vill du läsa mer om olja finns det en del att läsa om du söker på Anslagstavlan) Jag vill inte starta en oljedebatt i din tråd. 😉

  OKQ8 mfl, har bra oljepluggar med inbyggd magnet.
  Med en sådan monterad i oljetråget kan du enkelt samla kvarvarande metallpartiklar efter oljebytet. Kontrollera pluggen då du kört ett tag. För att vara på säkra sidan kanske du skall byta olja igen. Om du bestämmer dig för att byta två gånger kan du kanske nöja dig med en enklare kvalitet vid första bytet eftersom du använder den som en sköljolja.

  Lycka till med din pärla!

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng