Oljetryckslampan lyser ibland

Forum Övrigt Allmänt Oljetryckslampan lyser ibland

Detta ämne innehåller 10 svar, har 5 deltagare, och uppdaterades senast av 2005-03-19 19:19.

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #12391

  tyrann
  Deltagare

  Hej,

  jag verkar ha tagit för vana att posta mina problem här. De kommer ungefär i sexmånadersintervall och nu är det dags igen. Hoppas på något tips i rätt riktning.

  Det gäller en 900 GL -83.

  Denna gång är det oljelampan som börjat göra sig påmind. För några dagar sedan började den lysa under färd när motorn ganska precis nått arbetstemperatur. Jag stannade och kollade oljenivån vilken låg mellan max och min som sig bör. Därefter väntade jag lite och startade bilen igen. Oljelampan slocknade direkt när den startat, men tändes igen efter cirka 15 sekunder. Jag lät bilen stå över natten och dagen efter när jag startade så lyste inte lampan. Jag höll andan och smög långsamt långsamt till en GDS-hall alldeles i närheten. Lampan började inte lysa. Jag har slarvat med oljebyte så jag bytte olja och filter (till original) och körde sedan bilen ordentligt varm utan att lampan tändes.

  Jag körde sedan cirka två mil till jobbet, inga problem. När jag skulle hem på kvällen började lampan blinka när bilen blivit halvvarm och strax lyste den konstant. Om jag varvade till lite när den blinkade så slocknade den momentant.

  I morse startade jag den igen och lampan började inte lysa, i alla fall inte på en stund. Den hann dock inte bli helt varm.

  Vad kan problemet vara? Oljepump, någon givare, eller något annat? Tillägas bör att jag innan detta byte inte bytt olja på länge. Kan detta ha medfört något som gör att oljetrycket inte upprätthålls? Dock fick jag ur det mesta av oljan när jag bytte och jag tror inte att bilen låter illa, det tickar i alla fall inte mer om motorn än det gjort innan

  Jag blir lite nervös av såna här intermittenta fel. Är oljetrycket konstant lågt fast lampan inte alltid är tänd? Är trycket konstant högt fast indikerar annat ibland? Eller händer något när bilen blivit varm och oljan mer lättflytande?

  Nu måste jag tyvärr köra bilen hem och hoppas att den överlever. Efter det flyttar jag inte på den förrän problemet är löst.

  Hälsningar

  /Samuel

  #85684

  stefan
  Deltagare

  det enklaste och billigaste torde väl vara att investera i en ny givare, 50kr ? och bara byta för att se om det blir nån skillnad.

  #85685

  matthias r
  Deltagare

  Kvarstår felet, koppla in eller varför inte montera en oljetrycksmätare inne i bilen.
  Då ser du direkt om felet är elektriskt eller ett ”riktigt” tryckfall./ Matte R

  #85686

  tyrann
  Deltagare

  Jo jag antar det. Tänkte om symtomen kändes igen och någon säkert kunde säga vad det är. Om jag byter givare och bilen beter sig som nu, dvs lampan tänds när den blir varm, så vet jag ju inte förrän det kanske är för sent om det inte var givaren som orsakade problemet. Och det vore synd om den skär, den har inte gått så långt och är ganska fin.

  Får bära mig åt som så många gånger tidigare…köpa reservdelen å se hur den ser ut. Sen försöka hitta en likadan greja nånstans på bilen att byta ut

  /Samuel

  #85687

  tyrann
  Deltagare

  Matthias, det skulle jag nog kunna göra, förutsatt att det är ganska lätt och inte kan gå åt stöpet så lätt.

  /Samuel

  #85688

  rune l
  Deltagare

  Jag har råkat ut för detta problem två gånger på min 900T8.

  Bytte då oljetryckskontakt utan att problemet försvann.
  Bytte även oljefilter och olja utan resultatförbättring.

  Problemet låg i att överströmsventilen efter oljepumpen hade fastnat
  och släppte därigenom oljan i retur till oljetråget.

  Skuva ur reduceringsventilen, se till att få ut fjädern och käglan
  ur hålet.
  Stick in en smal mässingsbortse och putsa rent i loppet, finns hos alla vapenhandlare.
  Gör även ren käglan och fjädern. återmontera.

  Förhoppningsvis har du nu fullt oljetryck igen.

  Ps: Det är trångt så in i h*****e. Ds.

  #85689

  tyrann
  Deltagare

  Tack för tipset,

  jag ska leta rätt på oljepumpen å den där ventilen nu. Ingen aning om var dom sitter Nåt som går att göra på parkeringen i slasket eller rekommenderas gds? Har tyvärr inget garage att hållas i. Passar även på att byta givaren…

  /Samuel

  #85690

  pelleturbo
  Deltagare

  Överströmmnings ventilen sitter under generatorn du måste alltså ta bort generatorn för att komma åt den.När generatorn är borta ser du en bultskalle 17mm som du skruvar lös sen kommer fjädern och med lite pilleri får man ut kolven som är själva ventilen.Sen är det bara att göra rent och återmontera.

  #85691

  tyrann
  Deltagare

  Tack för svaret men det går inte så väldans bra detta. Efter att ha fått helt fel oljetryckskontakt en gång fick jag ”den rätta” idag. Den hade åtminstone dubbelt så lång skruv som den gamla och jag fick inte helt tätt, det läckte olja som attans (detta måste ju innebära att oljepumpen funkar litegrann iaf). Verkar vara en ganska dum koppling: en skruv på oljefilterfästet som det sitter en lång mutter på som oljetryckskontakten sitter på…

  Skruvade också bort generatorn för att hitta ventilen men förgäves. De enda skallar jag hittade var insex och ingen av dom kan vara ventilen. Kom på nu när jag kom in att den kanske sitter under generatorfästet? Sitter ventilen i bakkant på motorn eller på sidan? Har jag rätt när jag tror att det är en bult som ser ut att gå rakt in i motorn?

  Antar att ni som läser detta tänker ”men herregud, ska jag behöva rita en bild för att han ska fatta?” och en bild är nog vad jag behöver. Har letat som attans efter skisser men det är tunnt med det på nätet vad det verkar.

  Får ge mig ut imorgon igen och fortsätta klia mig i huvet

  /Samuel

  #85692

  pelleturbo
  Deltagare

  Glömde att du måste ta bort fästet för genaratorn också,sen sitter den på sidan precis vid motorfästet.Den är lite svår att komma åt men det går,kolla också så att fjädern är hel och inte brusten.

  #85693

  tyrann
  Deltagare

  Tack, uppskattar din hjälp. Jag gör ett försök imorgon igen.

  /Samuel

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng