Positiva signaler från Trollhättan. Saab mot vinst

Forum Övrigt Allmänt Positiva signaler från Trollhättan. Saab mot vinst

Detta ämne innehåller 2 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av 2005-09-13 17:04.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #13571

  Martin
  Deltagare

  Källa GP http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=119&a=231158

  Uppdaterad: 2005-09-01 12:27

  Saab går mot vinst

  – Om försäljningen blir så som det ser ut nu på våra nya produkter så kommer Saab, allt sammantaget, att ha svarta siffror år 2006. Det säger Jan-Åke Jonsson, Saabs koncernchef, till GP.
  Det var under eftersnacket till Saabchefens anförande under Stora leverantörsdagen i Trollhättan, underleverantörernas konferens, som Saabchefen gav en ovanligt optimistisk bild av hur framtiden ser ut, enligt hans sätt att se det.
  Saabs årsredovisning för 2004 är ingen rolig läsning, med allt mer fallande försäljningssiffror och en ny storförlust i raden. Och det var under försöken att förklara varför den bilden är så svart, samtidigt som framtiden trots allt ser ljus ut, som Jan-Åke Jonsson berättade om sin bedömning av läget just nu.
  Han bekräftade GM Europachefen, Carl Peter Forsters, utsaga från i våras att Saab ligger väldigt nära att gå jämnt upp (break even).
  Men han sa också att det är en komplex bild, som påverkas av över vilka perioder man tar utvecklingskostnader och hur kostnader och intäkter bokförs.
  Ett exempel är Saab 9-2X. Den bilen tillverkas av Fuji Industries i Japan, köps in av svenska Saab (blir alltså en kostnad i Sverige) men hela försäljningsaffären sköts i USA – där alltså försäljningspengarna stannar.
  Det som framför allt lockade fram Jan-Åke Jonssons optimism är tron på de nya modellerna 9-3 Sportkombi och 9-5 Bifuel. Förhandsbeställningarna är väldigt förhoppningsgivande.
  – 9-3 Sportkombi kommer att bli vår bäst säljande bil, säger Jan-Åke Jonsson. Vi säger att vi i år kommer att sälja sammanlagt 135 000 bilar. Det blir i så fall vårt bästa år genom tiderna, 132 000 är det tidigare rekordet.
  Dessutom säger Jan-Åke Jonsson:
  – Fortsätter försäljningen att utvecklas som det ser ut nu så kommer vi över i svarta siffror (vinst) år 2006.
  Saabchefen påpekar att Saab, eftersom bolaget är så litet, är väldigt känsligt för var i introduktionscykeln man befinner sig. Avstannande försäljning inför ett modellbyte slår exempelvis direkt på försäljningssiffrorna.
  Men just nu är det alltså skördetid och det kan ge ett vinstår, i så fall bara det andra hittills, medan Saab varit i General Motors ägo.

  STEPHAN LÖVGREN

  TROLLHÄTTAN

  #90948

  Låt oss nu hoppas på att den positiva prognosen stämmer med den kommande verkligheten!
  Vi ”gamlingar” som åkt SAAB sedan blöjåldern, önskar ju inget annat än att vi får behålla den ”sanna SAABandan”. Ett klistermärke på en ostasiatisk bil är ju ingen SAAB …

  #90949

  Martin
  Deltagare
Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng