Prisbild på Saab med Toppola?

Forum Modellspecifika forum Saabo/Toppola/Husbil 92H Prisbild på Saab med Toppola?

 • Detta ämne har 5 svar, 3 deltagare, och uppdaterades senast 2018-04-24 15:00 av .
Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #439690
  ankaret
  Deltagare

  Hej,
  Jag går i tankarna om jag skall ta och avyttra min Saab 900S med tillförande Toppola.
  Bilen är en riktigt trotjänare som bara tickar på. Lite smårost på hjulhusen och bakluckan.
  Toppolan är också i ok skick. Originalspisen har tidigare ägaren bytt mot en 2-lågig gasolspis.
  Skulle säker må bra av en lackering, men överlag så det den fin ut.

  Är det någon som har koll på hur prisbilden ser ut vid en ev. försäljning?

  Bifogar även en bild på ekipaget

  Saab 900i -85, Saab 900s -91, Saab 900s -92, Toppola, Saab 9-5 2.0t Linearsport SC -03

  Bilagor:
  #439695
  topponaut
  Deltagare

  Hej,
  Årsmodellen på Toppolan spelar mindre roll, dock har du en från 1984 vilket innebär att du har träinredning vilket många uppskattar.
  Skicket är viktigt på Toppolan. Träinredningen är bra om köparen vill bygga om inredningen själv, vilket blir svårare om man har plastinredningen.
  Annars är plast- eller träinredningen mest en smaksak, men köparna tycks föredra träinredningar då de frågar om Toppolan.
  Mindre skador går att laga utan problem, men är de stora kan det bli svårare och man måste låta andra hantverkare göra jobbet.
  Finns all utrustning med höjer det priset, tyvärr sänker gasolspisen just priset. Orsaken är att man inte bör ha öppen låga i ett trångt utrymme då det kan ta eld. En liten plastlåda och öppen eld fungerar mindre bra ihop… Tar man dock ut gasolspisen och använder den bara utomhus blir det ju inga problem.
  Toppolan var originalutrustat i Continental- och Scandinavia-modellerna med en fotogenspis från Wallas vilket höjer priset oavsett om den fungerar eller ej, detta eftersom det finns lagningssatser att köpa till dessa. En Wallasspis med värmare går på mellan ca 15.000 och 20.000 kr om du ska köpa en ny, beroende på modell.
  Jag ser att bakstammen på din Toppola ligger lite längre bak än original vilket får mig att tro att den flyttats bak någon gång. Är det professionellt gjort är det inget problem, men om det innebär läckagerisk kan det vara ett minus.
  En Toppola är tillverkad som en båt med gelcoat-yta, vilket inte lackas utan är själva plastens färg. Den kan man oftast poleras upp så att den blir som ny istället för att lackera om den. Men visst, nylackad Toppola blir väldigt snygg.
  Fungerar bilen och ser någorlunda bra ut höjer den priset på ekipaget och bilen blir värd mer än om man sålde den utan Toppolan på.
  Märk väl, det är svårt att hitta bra SAAB 900 nuförtiden då det börjar bli ont om fina exemplar.

  Tillbaka till din fråga:
  En Toppola med dragbil idag i originalskick brukar ligga runt 70.000 kr beroende på skick. Är Toppolan och bilen fin höjer det priset, är någon del dålig sänker det priset. Dock har ekipage sålts för betydligt högre priser än så, samt även några till lägre pris än 70.000 kr.
  Delar man upp ekipaget brukar bilen vara värd ca 15.000 kr och Toppolan 55.000 kr.
  Därifrån går priserna upp eller ned beroende på Toppolan och bilens skick.
  Till sist handlar ju priset om vad köparen och säljaren kommer överens om.
  För fem år sedan köpte en person en Toppola för 5.000 kr då säljaren inte hade en aning om vad det var och vad den var värd. Men sådana exempel är ovanliga. Prisbilden har gått upp enormt de senaste åren. Men visst, ibland kan man göra fynd billigare.
  Numera går de flesta utomlands direkt till Belgien, Holland eller Tyskland, ett exemplar gick förra året till England. Men då är de oftast mycket dyra och i bra skick.
  Mitt råd till dig är att:
  Utgå från 70.000 kr och lägg på om bilen är i bättre skick än man kan förvänta sig eller har mer utrustning än normalt. (En og900 fulltrycksturbo står ju ännu högre nuförtiden så ett sådant ekipage betingar ett mycket högt pris).
  Samma med Toppolan, höj om den är i fint originalskick, sänk om det finns fel som drar ned priset.
  Har du dessutom extrautrustning såsom exempelvis original förtält som i princip är omöjligt att hitta idag, höjer det priset ännu mer.
  Då din Toppola har vissa saker som eventuellt kan sänka priset (gasolspisen/bakstammen) och med oklarhet om bilens skick gissar jag på att du kan lägga dig mellan 60.000 och 70.000 kr. Dock är din dragbil fördelaktig eftersom det är en turbobil. Är det många som är ute efter en Toppola kan det bli budgivning, ibland inte. Det beror på skick och antal köpare vid just det tillfället. Annars säljs Toppola lika lätt vilken årstid som helst.

  Med vänlig hälsning,
  Bernt T
  Toppolaadmin
  Toppola.com
  Facebook Toppola

  1 användare tackade författaren för det här inlägget.
  #439696
  ankaret
  Deltagare

  Tack för ett långt och matnyttigt svar Bernt.

  Den tvålågiga gasolspisen fungerar hur bra som helst på originalplatsen. Den har lagat oss många middagar under årens lopp utan att väggar m.m. blivit för varma eller tagit eld. Hade dock önskat att originalprylarna satt kvar.

  Gällande bakstammen så är den lite modifierad (åter igen föregående ägare). Såg det först ett par år efter jag köpt den! Den lilla ”kepsen” som skall sitta längt bak är borttagen. Misstänker att dom någon gång backat in i nåt och därför tagit bort den. Har aldrig haft problem med att vatten kommit in, så den är tät.

  Nu har jag i alla fall en prisidé. Den kommer väl ut till försäljning lagom till våren när jag fått polera upp bilen och Toppolan.

  Stort tack //Tim

  Saab 900i -85, Saab 900s -91, Saab 900s -92, Toppola, Saab 9-5 2.0t Linearsport SC -03

  1 användare tackade författaren för det här inlägget.
  #442975
  ankaret
  Deltagare

  Nu är den till salu.

  S: Toppola

  Saab 900i -85, Saab 900s -91, Saab 900s -92, Toppola, Saab 9-5 2.0t Linearsport SC -03

  Bilagor:
  #443120
  frostyman
  Deltagare

  Gissar att den försvann i ett nafs. Det var surt att jag missade det 🙁

  #443121
  ankaret
  Deltagare

  Japp, den såldes snabbt.

  Saab 900i -85, Saab 900s -91, Saab 900s -92, Toppola, Saab 9-5 2.0t Linearsport SC -03

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.