Problem med el, bromsar och rost..

Forum / Modellspecifika forum / 95/96 V4 / Problem med el, bromsar och rost..

Forum / Modellspecifika forum / 95/96 V4 / Problem med el, bromsar och rost..

  • Författare
    Inlägg
    • april 12, 2009 at 14:50 #19913

      Hej

      Nykomling på forumet. Köpte för ett tag sen min första gamla saab i form av en 95 v4 från -77. Fick nedslag på besiktningen vintern -06 på ojämn bromsverkan bak och har stått i en lada sen dess.
      maskinellt går den hur fint som helst trots 43000 mil på mätaren.

      Så till problemen:
      Två säkringar går mest hela tiden. blinkers, beror troligtvis på relät som verkade sömnigt,har köpt ett nytt men inte provat.
      Höger bakljus och positionsljus samt instrumentbelysning. Har ingen aning om vad det beror på, säkringen går med jämna mellanrum utan någon särskild anledning.

      bromsarna tar som sagt ojämnt bak, har plockat isär trummorna och gjort rent och ska försöka justera in handbromsen. är det någon som har fler trick? verkar också vara anliggning höger fram då det gnisslar lite när man kör sakta.

      Rosten sitter mest på ytan på bakluckan, vid lister och i nederkant på dörrarna men framför allt i utrymmet för reservhjulet. Där finns ett antal mindre hål och ganska rejäla angrepp i hörnen. undrar mest om bilprovningen bryr sig om sådant, det är ju inte i något bärande. Plåten under ser väldigt fräsch ut. Hur fixar man sånt? är ingen mästare på att svetsa och är inte särskillt intresserad av att få bilen i nåt toppskick utan bara besiktigad och körbar.

      Är det någon som har några tips på hur jag ska gå tillväga med dessa problem? eller bara allmänna tips på vad jag ska tänka på eller titta efter..

      MVH

      Joel

        april 12, 2009 at 21:18 #138577

        Hej Joel!

        Kul att du skaffat en 95:a.
        Själv har jag ett helt gäng 95:or, för att inte tala om hur många min man tvingat mig att sälja.
        Ett klassiskt fel på 95:orna är att kablarna till höger bakljus, bromsljus och blinkers ligger an och skaver mot ljuddämparen längst bak. Isoleringen försvinner och säkringarna brinner då och då. Dessutom går blinkrelät sönder. Gissa hur många relän jag pajade innan jag kom på var felet låg.
        När det gäller bromsarna, byt bromscylindrar bak, de brukar kärva fast eller läcka.
        Kostar nästan ingenting på biltema.
        När det gäller rosten i resevdäcksfacket, besikta först och åtgärda om du får nerslag.
        Vilken mindre verkstad som helst kan fixa eventuell svetsning där för en billig peng eftersom kravet på finish inte är så stort.
        Om du behöver delar så har jag en hel del.

        Lycka till!
        Susanne

          april 13, 2009 at 07:00 #138585
          Kastrullen Saab95-77 wrote:
          Hej. Nykomling på forumet.

          Verkar också vara anliggning höger fram då det gnisslar lite när man kör sakta.

          Rosten sitter mest på ytan på bakluckan, vid lister och i nederkant på dörrarna men framför allt i utrymmet för reservhjulet.

          Välkommen till Forumet! Jag hoppas du ska trivas här och få svar på dina frågor. Är du medlem i Saabklubben? Läs mer här! Glöm för allan del inte Gotlandssektionen .

          Vad gäller den anliggande bromsen fram kan du behöva byta bromsslangar fram. De har en tendens att svullna på insidan och fungerar då som en backventil. Byt på båda sidor. Se över bromsrören och även plåten just där bromsrören passerar genom innerskärmen. Rostfälla! När du ändå är där under och kryper så passa på och känn ovanpå blinkersinsatserna. Där brukar man kunna skopa ur en näve fuktigt grus – apropos rostfällor.

          Till sist – lyft på innerskärmarnas klädsel bak och kolla efter rost där – klassiskt rostställe på 95:orna. Kondens rinner ned och blir liggande i den fals som ska hålla klädseln. Fäll även baksätet och undersök innerskärmens övre främre hörn. Kika på bilden.

            april 24, 2009 at 22:53 #139073

            Tackar så mycket för tipsen.

            mycket riktigt var det kabeln vid ljuddämparen som orsakade elproblemen, så nu lydser det betydligt mer.. stötte dock på ett par nya problem. Backljuset funkar inte alls, vet inte riktigt var den givaren sitter så jag har svårt att börja felsöka.
            Jag chansade och köpte ett (dyrt) blinkrelä på mekonomen som inte verkar vilja ge ifrån sig ett enda blink, däremot lyser lampan på instrumentpanelen lite svagt när man inte blinkar, även med tändningen av.. antar att det har med effekt ett göra så jag undrar vad för relä jag ska ha och var jag köper det..

            Ska försöka ta mig till biltema ihelgen och handla lite bromsdelar, så det här blir nog en följetong..

            11 maj är det besiktning..

            mvh Joel

              april 25, 2009 at 05:06 #139075

              brytaren till backljuset sitter förmodligen nere på själva lådan. Växelföraren har en liten “paddel” som vid iläggande av backen trycker in en brytare. En 96:a jag haft hade en liten brytare långt uppe på rattstången istället, uppe i höjd med tändningslåset, men det kan ha varit en efterkonstruktion…

            • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.