Renovering av en Saab 99 Turbo -78

Forum Övrigt Projekt / Min bil Renovering av en Saab 99 Turbo -78

Detta ämne innehåller 6 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av 2011-06-08 20:50.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4228

  t16_aero
  Deltagare

  Flyttar tråden från det gamla forumet (länk dit: http://forum.saabklubben.nu/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=143840#Post143840)

  Tjuvstartar en projekttråd, även fast jag inte fått hem bilen än. Kliar lite i fingarna nämligen..
  Hur som helst har jag köpt en 99 Turbo -78, 3d CC (ett riktigt ”barn find”). Hittade annonsen STCS forum, åkte och kikade på den och blev kanske lite avskräckt. Åkte hem och funderade ett par veckor. Höll koll på bilen under tiden och de andra spekulanterna droppade av (från Nederländerna)
  Idag hade jag velat färdigt och eftersom den fanns kvar slog jag till.

  Info om bilen: Nuvarande ägare påbörjade en renovering med div. rostlagning på 90-talet. Dock stannade renovering av helt och bilen blev ståends i en lada. Så tyvärr har det blivit en hel del ytrost på vissa ställen. Men det värsta ska iaf vara lagt. Skönt att slippa det. Dock bör jag hitta en annan backlucka samt passagerar dörr.
  All inredning är urtagen men motor och låda sitter i. Motorn har ju inte varit startat på länge men ska tydligen ha fungerat fint när bilen ställdes undan.
  Div. extra delar följer med såsom Incafälgar samt ett airflow pkt. Är dock tveksam om det paketet ska monteras på verkligen.

  Målet är väl en 99T i fint bruksskick, ska försöka hålla kvar orginalutseendet så gott det går. Möjligtvis åker ett par andra fälgar på. Har ett par gamla klassiker jag tror skulle kunna passa fint. Har tyvärr inte tillgång till varmgarage så det blir ju lite omständigt allting. Men lyckades ju få skaplig ordning på min Dodge Charger så borde väl kunna klara av en liten Saab 😀
  Kan ju vara lite rörigt att ta över ett påbörjat projekt men jag slipper ju som sagt den allra värsta rosten. Man kan inte få allt här i livet. Känns iaf lite roligt att få sätta tänderna i en bil som inte varit ute på vägarna på snart 20år.

  Bjuder på några ”teaserbilder” som jag knäppte när jag kikade på den:


  Notera den fina lampskärmen


  Och så en bild på maskinrummet

  Ägaren var verkligen schyst. Han hjälper till att frakta hem bilen åt mig + ett antal pallar med inredning m.m. Så nu är det bara att hålla ut tills bilen anländer.
  Har sökt om medlemskap i Saabklubben idag och hoppas på att få lite hjälp av er när jag kör fast, samt även lite tips på delar som är till salu m.m 🙂

  #28597

  t16_aero
  Deltagare

  Idag fick jag hem bilen :jobbar:
  Lite blandade känslor när man ser allt jobb som ligger framför en, samt att div. delar saknas. Men samtidigt spännande att börja få riva i bilen.

  Full med bråte..

  Bagageluckan och iaf hög. dörr är tyvärr rätt så rostiga.

  Första steget lär bli att försöka få igång denna.

  Såg inte så farligt rostig ut vi en snabb titt

  Lite dammig inredning. Allt är helt förutom en reva på passagerardynan 🙁

  2 st uppsättningar Inca..

  Ett Saab orginal AirFlow paket.. kommer nog inte monteras på bilen dock

  Alla domkraftsfästen är redan lagade.. så även skärmkanterna. Dock så är den ena inte så snyggt lagade. Får se om jag gör om detta.
  Har rotat lite i alla kartonger och visst.. det saknas ju lite grejer. Har ju tex inte frontspoilerna samt kompletta emblem.
  Bilen får stå under pressening tills jag får in den i ladan där jag ska skruva. Hoppas på att få in den inom några veckor

  Kommentera gärna 🙂

  #28598

  t16_aero
  Deltagare

  Inte hänt så mycket än. Väntar fortfarande på att få in bilen under tak.
  Tänkte jag skulle pumpa ur den gamla bensinen i tanken, men fick inte igång pumpen. Fick heller inte ur pumpen ur tanken då spännringen satt sig redigt :hammer: Nåja.. nya tag någon annan dag.  Sa jag att dörrarna var dåliga förresten..? :crazy:


  Dessa Ronalfälgar är väl tänkt att jag ska renovera och putsa upp också. Hade dom på min första bil.. en Saab 900i -86
  Dessa fälgar är föregångarn till Ronal Turbo fälgarna som blivit populär hos VW-folket. En inte allt för vanlig fälg i dagsläget.


  Bjuder också på en nostalgibild från tiden då jag var lite mindre.. stod -87 bak på kortet. Min fars 99a. Synd att den åkte till skroten.

  #28599

  t16_aero
  Deltagare

  Har idag åkt en liten, liten tur för första gången :wiiiiiieeeehhhhaaww:
  Fick skruva isär bränslemängdmätaren i molekyler. Det var inte så vackert i den. Dessutom satt kolven fast helt. Dock så var det omöjligt att få den 100% tät men fick till slut igång motorn iaf.
  Dock så går den som en påse nötter ibland. Svårstartad och tjuvstannar ibland. Dessutom droppar det bensin ur bränsletrycks ackumulatorn ibland. Gurglar även lite mysko i tanken. Så bränslesystemet lär ju behöva sig en redig översyn. Men verkar ju inte vara några större problem med motorn iaf 🙂
  Litet filmklipp: http://www.youtube.com/watch?v=SYWTxeJVMvA


  Har även börjat slipa och blästra bort ytrosten på karossen. Har ingen möjlighet att slipa ner karossen helt innan grundmålning, så jag tar lite i taget. Har lagt på lite etsande primer på de områden jag slipat ned.
  (Gulingen i bakgrunden får stå ute i regnet o rusket så länge :sad2: )


  Den något spartanska inredningen..


  Rost i skuffen..


  Gammal lagning.. blir till att fixa

  Avslutar med en fråga: Kom på att jag saknar torkarmotorerna till framlysena. Var det andra torkare på Turbo och EMS eller..?

  #28601

  t16_aero
  Deltagare

  Gjorde en liten road trip nedåt landet och fick med mig lite delar hem :AP
  Den svarta dörren kommer faktiskt från en 99 turbo så nu får den leva vidare på min turbo 😆

  #28606

  :CH gött med fräscha delar! Härligt projekt. För ovrigt. Ska bli kul att se slutresultatet.

  #28656

  b-motor
  Deltagare

  Hej

  Härligt att se att du inte gett upp, kul när man hittar lite bra delar.

  Ser fram mot mer bilder och inlägg!

  Mvh Daniel

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng