Saab 96 -62 (förbättringsprojekt)

Forum Övrigt Projekt / Min bil Saab 96 -62 (förbättringsprojekt)

 • Detta ämne har 2 svar, 1 deltagare, och uppdaterades senast 2008-12-28 19:54 av .
Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #18374
  phermansson
  Deltagare

  Dags att starta en projekttråd om mitt förbättringarbete på min 96 -62, ”Fuxen”.
  Bilen är i relativt fint bruksskick och används en hel del under sommaren, men säg det som är så bra att det inte kan bli bättre 🙂

  Under de tre år jag har haft den har jag inte gjort så mycket med den förutom vanligt underhåll, nya tänddelar, bytt vattenpump med mera. Nu ska det dock bli lite mer kraft under huven, men samtidigt ska originalutseendet bevaras i möjligaste mån. Jag försöker även förbättra kylningen.

  Projekt 1: Renovera fördelaren.
  Testade att ställa in tändningen med en stroboskoplampa, men det var svårt att få det bra då märket på remskivan inte såg ut som en punkt utan som ett 4-5 millimeter långt streck. Ska byta bussningarna i fördelaren och se om det blir bättre.

  Projekt 2: Öka effekten.
  -Byta till luftburk från -65a för att öka luftflödet.
  -Byta till 31mm halsring & 160 munstycke.
  -Kolla hur mycket sot och annat det finns i avgasrör & bakre ljuddämpare.
  http://www.saabklubben.com/ubbthreads/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=85558

  Projekt 3: Förbättra kylningen.
  -Water wetter i kylvattnet.
  -Spalfläkt med termogivare. Fläkten är monterad, termogivaren likaså. Tyckte dock att givaren reagerade för sent, så den är nu bortkopplad och ersatt av en manuell brytare i kupén.

  #132542
  phermansson
  Deltagare

  Hmm, dags att uppdatera kanske? Nog för att detta är ett av de långsammaste projekten här, men lite händer det trots allt.

  Fördelarrenoveringen har kommit så långt som att fördelaren har plockats ned i sina beståndsdelar och rengjorts. Med god hjälp från svärfar har den shimsats upp så att spelet blir rätt i axeln, bussningarna var ok så de har inte bytts. Återstår att pussla ihop alla delar till en fungerande fördelare…

  Bakre ljuddämparen har demonterats och fått sig en rostning på grillen. Det rök en hel del så det lär ha gjort gott. Eftersom gummiupphängningarna till dämparen gjort sitt byttes dessa, men hur jag än slet så fick jag inte hålet att passa. Har tryckt på ljuddämparen på rören så mycket det går, bankat med gummihammare, men fortfarande behöver dämparen komma ett par centimeter längre fram för att bultarna ska gå att få i hålen. Resten av avgasröret har inte varit demonterat och ser ut att sitta där det ska. Hmm??

  Har även hittat på en del andra saker att förbättra. Bakre fjädrarna ska bytas till V4a-fjädrar. Originalfjädrarna är nu demonterade, men i samband med detta ramlade vänster genomslagsgummmi i bitar. Dags att byta alltså, var få tag i nya?

  En varvräknare ska monteras. Blir det en begagnad, en hembyggd eller nått annat? Den begagnade jag fick tag i var av modell större, så den får nog bli kvar på hyllan. Den hembyggda har jag inte vågat koppla in än, provmätte lite spänningar med en digital multimeter innan, men den blev helt spattig 🙂 Samma resultat när jag bytte från en budgetmätare till en bättre, siffrorna fladdrar hej vilt vad jag än försöker mäta på…

  Husvagnsspeglar. Verkar inte finnas några originalspeglar som inte kräver att man borrar i bilen, och de två varianter som jag testat som kläms fast i skärm-huv passar inte. Ska se om det går att modifiera dem på något sätt… Nej jag tänker inte borra i bilen eller byta backspeglar… Möjligtvis montera en back-kamera i bakfönstret på husvagnen…

  #132547
  phermansson
  Deltagare

  Får väl ha med mitt lilla extra bromsljus här också. Det har suttit i bilen nått år och fungerar bra, tror att det trots sin litenhet ger en viss förbättrad säkerhet mot påkörning bakifrån. Bromsljuset är byggt av tio högintensiva röda lysdioder som lötts ihop och klämts fast under listan i bakrutans ovankant.

  http://www.saabklubben.com/ubbthreads/ubbthreads.php?ubb=showflat&Board=18&Number=80268

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng