Saab Bilmuseums vänner?

Forum Övrigt Allmänt Saab Bilmuseums vänner?

 • Detta ämne har 28 svar, 19 deltagare, och uppdaterades senast 2010-01-11 20:30 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 29 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #21309
  Martin
  Deltagare

  Varumärket Saab delas som alla vet av bolagen bakom bil och flygprodukterna.

  Hur det går för vårt kära bilmärke Saab i framtiden är inte självklart. Det finns flera exempel på bilmärken som återuppstått. Jag vill gärna tro att det någon gång blir en fortsättning där arvet och andan från Saab och Trollhättan förvaltas och vidareutvecklas. Utsikterna för detta kan jag inte sia om.Men hoppet är det sista som överger människan, OCH framförallt entusiasten. Det vill säga DU och JAG.

  Baserat på vad som förmedlats via media är jag mycket tveksam till viljan och analysförmågan hos GM. Exempelvis var man snabb att välja bort alla intressenter förutom Spyker, och man var lika snabb att välja bort Spyker när de andra var borta. Hur gick den urvalsprocessen till?? Vilka var urvalskriterierna??

  Det känns som att det finns en stor risk att GM nöjer sig med den kunskaps- och tekniköverföringen man redan fått från Saab. Hur GM lyckas förvalta varumärket Saab och Saabs kunskaper och förmåga är en helt annan sak. Tester inom GM visar ivf på att Saabs nya 9-5 var avsevärt bättre än motsvarande Insignia från Opel, Störst är alltså inte bäst och det är ett bland flera välkända Saabsignum.

  Med detta sagt om nuvarande produktion, finns det ett fordonshistoriskt världsunikt arv och det är Saabs bilmuseum.

  Tar inte GM sitt ansvar finns det säkert krafter inom Trollhättans kommun, invånarna, regionen och entusiaster som har en vilja att bevara detta unika arv.

  Innovatum och kommunen ligger möjligen närmast till hands, men vi entusiaster har en viktig roll i opinionsbildningen i att stödja de som vill behålla Saab bilmuseum i sin nuvarande form.

  [color:#6666CC][size:11pt]Med detta sagt…
  Hakar du på initiativet ”Saab Bilmusei vänner”??
  Saab bilmuseums unika samling av Saabar får inte splittras!!

  Syftet är att aktivt visa vårt stöd för Saabs bilmuseum i Trollhättan så att det inte röner samma öde som GM´s samling i USA.

  Målet är att stödja ett orört Saab bilmuseum. Innan vi, (om det blir vi…) rusar iväg åt ena eller andra hållet skall detta givetvis stämmas av med de som är direkt berörda. Det sista vi behöver är kontraproduktiva initiativ!!

  Mejla till martin.bergstrand@tele2.se om du anser att det är en god idé. Under tiden kollar jag ”terrängen” (Jag har ikväll sökt nyckelpersoner men utan framgång)[/size][/color]

  En liten reservation. Det vi utomstående hittills vet, är det som förmedlats av media och det är inte alltid hela sanningen.

  #149837
  Dajje
  Deltagare

  tror du glömde en 2:a i mailadressen…alltså @tele2.se 🙂

  #149839
  cljo
  Deltagare

  Bra idé!

  Jag är övertygad om att ett sådant initiativ skulle röna internationellt intresse. Jag har luftat mina åsikter i ämnet under rubriken ”Vad händer med…”

  Mvh

  Claes Johansson

  #149840
  fredrik.a.
  Deltagare

  Ja hoppas verkligen att museet inte skingras, bra idé du har! Kul å hura din intervju på radion föressten! 🙂

  #149844
  farfar jimmy
  Deltagare

  jag är med på tex höjd meddlems avgift eller en engångs kostnad om så behövs…
  mycket bra idé!
  / JIMMY

  #149845
  Martin
  Deltagare

  Tack! Fixat

  #149848
  turboande
  Deltagare

  Jättebra att vi drar igång ”något” redan nu!

  900 Turbo "lyx" -83
  9000 Aero -93
  9-5 Arc -05
  9-5 Vector -08

  #149849
  avie
  Deltagare

  Kanon!!!

  Mycket bra initiativ! Jag är också med på höjd medlemsavg eller ett engångsbelopp för att stödja projektet.

  #149852
  anders
  Deltagare

  Bra, detta måste vi fixa.

  Jag har ju varit där flera gånger, men jag minns inte hur många bilar som står utställda, och sen finns det väl säker mer objekt, dubbletter o s v som inte visas. Men om vi säger att ett 100-tal bilar måste räddas, och att en veteranSaab i toppskick inte är värd mer än 100 000 i sverige. Du får en 99:a i nyskick för MAX 30 000 om du lyckas hitta nån, en tvåtaktssport kan sticka iväg i pris och en prototyp kan du väl inte sätta ett marknadsvärde på. Dyrast torde vara en äkta tävlingsbil, men om vi säger ett snitt på 100 000 så blir 10 miljoner för rubbet storleksordningen på värdet. Det är mer än vad jag har på kontot, men ändå småpengar.

  Den som skulle vara intresserad av att köpa en museibil kan bara vara Saabentusiast, och en äkta sådan skulle inte medverka till att samlingen skingras. Minns Bergmanauktionen nyligen, det mesta köptes tillbaka till Fårö.

  10 miljoner måste fram, entusiaster, Trollhättans kommun, Eu-pengar. Går att genomföra.

  En stiftelse eller något som tar över känns som bästa lösningen, tror inte på exv Trollhättans kommun som ägare till samlingen, en kommun kan få ont om pengar också och börja titta på vad man har att avyttra.

  #149855
  Bengt Åkesson
  Deltagare

  Museet skall naturligtvis vara kvar! Något annat är otänkbart!

  Ett exempel på hur entusiaster tar rätt på historiken finns på Trelleborgs Allehandas hemsida. Här är det Trelleborgs Gummifabriks bildmatrial som räddas.

  /B

  #149857

  Jag tror också att detta måste gå att lösa. En stiftelse som tar över hela samlingen och sedan driver muséet vore väl det bästa. Hoppas att GM kan visa lite goodwill och skänka samlingen till en sådan stiftelse.

  #149925
  t nilsson
  Deltagare

  Föreningen Glasrikets skatter köpte i höstas Orrefors glassamlingar för 12.5 miljoner. Nu undrar många varför jag skriver detta. Jo, det finns många likheter med saab-museet: Ägaren vill sälja, stor samling med internationellt intresse, arkivsamling m.m.
  Kanske kan man få lite tips och ideér genom att se hur dom har gjort.

  Mvh

  Torbjörn N

  #149950
  janneh
  Deltagare

  Läste i en annan tråd att det är Trollhättans kommun som äger museet. Och då jag utgår från att de vill ha museet kvar borde det betyda att det ”bara” är innehållet som ska räddas. För det äger väl GM?

  #149960
  Martin
  Deltagare

  Jag har samma uppfattning som du Janne.
  Jag söker fortfarande nyckelpersoner och återkommer när jag får besked.

  #149961
  phermansson
  Deltagare

  Huset verkar ägas av Trollhättans Tomt AB, som är ett kommunalt bolag. Citatet handlar om restaurangen som ligger i samma byggnad som museet:

  ” Ett tioårskontrakt håller på upprättas mellan Trollhättans Tomt AB och Alberts. Tomt AB står som fastighetsägare och Alberts som hyresgäst. I dag är det Sodexo som driver restaurangverksamheten, men deras kontrakt går ut vid årsskiftet 2010/2011 och då är det meningen att Alberts ska ta över.”

  http://ttela.se/ekonomi/naringsliv/1.595020
  http://www.tomtab.se/

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 29 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng