Uppläggning av foto

Forum Klubbinformation Styrelsen informerar / Hemsidan Uppläggning av foto

 • Detta ämne har 9 svar, 7 deltagare, och uppdaterades senast 2014-06-20 17:11 av .
Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #24630
  brandchefen
  Deltagare

  Jag har lagt ut lite annonser och lägger upp foto i efterhand. Alla annonser lyckas jag med utom en. Svaret jag får är att fotot är för stort, men det är exakt samma som dom andra som jag har lagt in ????.
  Ulf

  #176604
  Jonathan
  Deltagare

  Digitala bilder har två storlekar: dels bildstorleken/upplösningen (t ex 1024×768 pixlar) och dels filstorleken (t ex 20 MB). I vårt forum begränsar vi filstorleken på bilder som laddas upp, för att utrymmet på vår server inte ska ta slut (vilket skulle innebära att forumet slutar fungera m.m.).

  Vad jag har sett av dina trådar så är det rätt så stora bilder, sett till filstorlek, som du har laddat upp. Det är inte bra, dels för vårt utrymme och dels för att bilderna tar längre tid att ladda för våra forumanvändare.

  För att få ner bilderna i storlek (filstorlek) så kan du optimera dem via särskilda program för detta. Nu vet jag inte vad du använder för dator/operativsystem, men om du har en Mac så kan jag varmt rekommendera ImageOptim (http://imageoptim.com/). Om du använder Windows så vet jag inget bra program (använder inte Windows), men jag sökte runt lite och hittade denna sida med tips om olika Windowsprogram för bildoptimering: http://sixrevisions.com/tools/8-excellent-tools-for-optimizing-your-images/

  #176607
  Janne Hagnell
  Moderator

  Sparar man bilden som en jpeg brukar den hamna under 1Mb även med ganska bra upplösning. Jag brukar annars komprimera i Office Picture Manager, där kan man välja komprimering för websida.

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #176639
  valmet
  Deltagare

  Tyvärr, detta är kanske nödvändigt. M :TY en för den som inte har den datakunnighet som krävs för att genomföra de moment
  som ni föreslår, blir det nog omöjligt att infoga bilder i fortsättningen. En något mera ingående utläggning på förfaringssättet
  hade nog varit önskvärd.

  #176648
  brandchefen
  Deltagare

  Kan bara hålla med sistnämnda skrivare. Blev inte klokare efter att ha laddat ner /imageoptim/.

  En annan fråga har jag också .
  Hur raderar jag en tråd ?
  Med vänlig hälsning, Ulf

  #176650
  stefan
  Deltagare

  Fast frågan är hur utgångsläget är? Jag är helt intelligensbefriad på just foto och redigera och allt vad det är och jag redigerar aldrig nå bilder jag tar för nätbruk så kanske är det nån inställning i kameran ?
  Jag har en enkel kamera som jag slår på, tar mina bilder och för över dem till datorn och det protesteras aldrig över nå storlekar och jpeg verkar de sparas som automatiskt om man inte vill nåt annat.
  Använder själv Googles Picasa 3 för bildhantering. Fullt tillräckligt för det man ev vill göra om man inte är proffs.

  #176651
  William
  Deltagare

  Att skala om och beskära sina digitala bilder är väldigt praktiskt att kunna, inte minst för smidigare användning på internet. En digitalkamera tar ofta bilder som är typ 10ggr större än nödvändigt för en vanlig datorskärm och annan datorbaserad visning.

  Egentligen borde man ha två digitalkameror, en för viktiga bra bilder för fotoutskrift och en annan billig som alltid är inställd på lägre bildstorlek för internetbruk. Så slipper man redigeringen 🙂

  Googlade på en guide för skalning/beskärning i Office Picture manager som jag tror många med PC har:
  http://www.kristianstad.se/sv/Kristianstads-kommun/Utbildning/Central-forvaltning-BUF/IT/Webbhandboken/Bild-och-text/bilder/Bildbehandling/Bildbehandling-med-Microsoft-Office-Picture-Manager/

  #176658
  Jonathan
  Deltagare

  Det finns lika många sätt att optimera bilder som det finns olika operativsystem och program. Så det är svårt, om inte omöjligt, att skriva en generell guide för detta.

  Bäst är att välja ett program som passar ens dator/operativsystem, installera och testa det. Sen kan man söka på Google efter programmets namn + guide för att hitta specifika guider.

  #174842
  Janne Hagnell
  Moderator

  För att kunna lägga upp bilder på ett forum behövs tyvärr lite grundläggande datorkunskap, det går inte att komma ifrån. Enklast är nog att dubbelklicka på bilden och se vilket program datorn har förvalt att öppna bilder i. Oftast finns då en komprimeringsfunktion i någon av menyerna. Har du Microsoft Office (Word, excel, Powerpoint mm) i datorn har du även Picture Manager och kan välja att bilden öppnas i det programmet. Klicka på Redigera bild, Komprimera, välj För websida (tror jag det står) och sedan Ok och spara (ctrl+S).
  Lycka till! :TY

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #176663
  Martin
  Deltagare

  Tar jag en bild speciellt för ett forum, som exempelvis en renoveringstråd, brukar jag ställa ned upplösningen på kameran och öka komprimeringsgraden innan jag tar bilderna.
  På min kamera har jag gjort ett snabbval för just den inställningen.

  Glad midsommar!

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng